Доступність посилання

ТОП новини

Адвокати Савченко: нові звинувачення – помста Путіна за рішення ПАРЄ


Адвокати українки Надії Савченко, яка перебуває за ґратами в Росії, заявили сьогодні, що порушення проти неї вже другої кримінальної справи є помстою президента Володимира Путіна за ухвалену вчора резолюцію Парламентської асамблеї Ради Європи.

«Щоб не було ілюзій: друга справа Савченко – це відповідь Путіна на резолюцію ПАРЄ про її негайне звільнення протягом 24 годин», – написав у твітері один із них, Микола Полозов.

«Ці конторські тварюки не тільки викрали Савченко з території України, але тепер іще й «шиють» справу про нібито незаконний перетин кордону», – додав він.

«Це відповідь на вчорашнє. Вони дійсно порушили проти Савченко ще одну справу про «незаконний перетин кордону». Самі привезли, самі звинуватили», – протвітив інший, Марк Фейгін.

Третій адвокат, Ілля Новиков, проілюстрував останні події карикатурою на дії російських правоохоронців.

Адвокати повідомили, що Федеральна служба безпеки Росії оголосила Надію Савченко про порушення проти неї нової кримінальної справи, за статтею про незаконний перетин кордону.

Також сьогодні Савченко возили зі слідчого ізолятора до медсанчастини на огляд, після якого Федеральна служба виконання покарань Росії заявила, що стан її здоров’я «задовільний» – після 45 днів голодування.

Учора Парламентська асамблея Ради Європи закликала владу Росії звільнити Надію Савченко протягом 24 годин.

Цією ж резолюцією ПАРЄ знову позбавила делегацію Росії низки головних повноважень, зокрема, права голосу, цього разу до квітня, коли відбудеться наступна сесія. На знак протесту російська делегація заявила, що залишає Асамблею до кінця року.

26 січня на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи Надія Савченко отримала дипломатичний імунітет як народний депутат України – член ПАРЄ. Але Росія відмовилась звільняти Савченко з московського СІЗО. Савченко продовжує голодування, розпочате у середині грудня 2014 року.

Надія Савченко, народний депутат України і член української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи (що надає їй дипломатичний імунітет), перебуває в СІЗО в Росії. Там українську льотчицю-офіцера, яка брала участь в антитерористичній операції як доброволець, звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів, що перебували в Україні нелегально і в лавах сепаратистів висвітлювали їхні напади на українських силовиків. Російські силовики також твердять, ніби Савченко сама перебралася до Росії, але без документів і відтак незаконно.

Надію Савченко взяли під варту в Росії після того, як її, захоплену в полон сепаратистами, незаконно й під примусом перевезли через кордон із мішком на голові і влаштували її передачу російським силовикам. За даними захисту, вона потрапила в полон на Донбасі ще до загибелі росіян і відтак не могла бути причетною до цього.

13 грудня минулого року Надія Савченко почала голодування і продовжує його дотепер.

XS
SM
MD
LG