Доступність посилання

ТОП новини

Рада ухвалила президентський закон про справедливий суд


Народні депутати проголосували за президентський законопроект про забезпечення права на справедливий суд в другому читанні та в цілому. За законопроет № 1656 проголосував 251 депутат.

При цьому «Опозиційний блок» і «Радикальна партія» не голосували, а з об’єднання «Самопоміч» проголосували лише 2 депутати.

«Ставлю на голосування з техніко-юридичними правками у другому читанні та в цілому», – сказав спікер парламенту Володимир Гройсман.

Перед голосуванням депутати наполягали на перенесенні розгляду законопроекту на завтра.

«Ці папери ще теплі. Їх щойно приніс комітет. Ми проголосуємо за цей законопроект, бо він по-філософськи правильний, але проголосуємо завтра, коли наша юридична група принаймні прочитає ці правки», – просив з трибуни лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк.

За рішенням комітету ззаконопроекту вилучили розділ про електронне судочинство та матеріально-технічне забезпечення судів та суддів.

Даний законопроект вступить в дію до частини про формування Вищої кваліфікаційної комісії та Вищої ради юстиції, оскільки їх будуть доформатовувати, через місяць після ухвалення. До того часу його ще доопрацюють, а також надішлють для експертного висновку Венеціанської комісії.

«В цей строк Венеціанська комісія поверне нам своє експертне бачення щодо законопроекту, а ми зможемо оперативно прореагувати і в разі необхідності запропонувати певні зміни до того часу, поки він набере чинності», – сказав з трибуни голова парламентського комітету з питань правової політики та правосуддя, депутат від «БПП» Руслан Князевич.

13 січня законопроект «Про забезпечення права на справедливий суд» (№1656) Рада підтримала у першому читанні. При цьому парламентарі також вирішили підтримати і альтернативний законопроект віце-спікера парламенту Оксани Сироїд «Про судоустрій і статус суддів» (№1497) щоб в подальшому робоча група комітету могла напрацювати єдиний узгоджений текст.

За цей час до двох законопроектів – 1497 та 1656 – було внесено 4014 поправок і внесені пропозиції більше 100 членів робочої групи.

Тим часом під стінами Верховної Ради активісти Реанімаційного пакету реформ провели мітинг під назвою «Якщо любиш, відпусти». Активісти вимагали від депутатів не голосувати за президентський законопроект, адже, за їхніми словами, у разі ухвалення цього варіанту судової реформи, коаліційна угода втратить свою цінність.

XS
SM
MD
LG