Доступність посилання

ТОП новини

Росіяни, які живуть в Австралії, збирають гроші для української армії


Піч-буржуйка від волонтерів Австралії
Піч-буржуйка від волонтерів Австралії

Громадські активісти Австралії допомагають ЗСУ

Громадські активісти Австралії допомагають українській армії. У Сіднеї діє благочинний фонд «Smiling Сhild International Incorporated», для якого роблять внески представники і української, і російської діаспор. Їм вдалося зібрати українським воякам десятки тисяч доларів. Кошти надсилають в Україну, де місцеві волонтери витрачають їх на конкретні цілі. Зокрема, на захисні екрани для БТРів і тепловізори, бронювання легкових машин підвищеної прохідності та проект «Перший народний танк».

Громадську організацію «Smiling Сhild International Incorporated» росіянка Оксана Крісс разом із друзями заснувала в Австралії ще 2012 року. Тоді це робили для допомоги сиротам з України та Росії. Однак через бюрократичні перешкоди та різні закони із усиновлення, це так і залишилося нереалізованою метою, говорить жінка.

Коли ж проти України розпочали бойові дії, засновники вирішили переорієнтувати організацію на фонд допомоги Україні. Активну діяльність «Smiling Сhild International Incorporated» розпочав наприкінці серпня минулого року, після дня Незалежності України, саме під час активізації агресії на Донбасі.

Серед двадцяти членів фонду – українці та росіяни, які проживають в Австралії та щомісяця перераховують гроші на єдиний рахунок.

Оксана Крісс
Оксана Крісс

«Кожен із донорів виділив частинку зі свого бюджету у спільний бюджет. І кожен раз на місяць надсилає певну суму, хто скільки може. Суми варіюються від 15 доларів до тисячі. Скільки грошей збираємо, стільки раз на місяць і надсилаємо», – розповідає Оксана Крісс.

Усі зібрані кошти засновниця Фонду надсилає українським волонтерам. Каже, що в Австралії дуже дорого щось виготовляти. А якщо додати ще й доставку в Україну – необхідне приладдя буде за ціною золота.

Перший проект, який фінансував австралійський фонд допомоги – виготовлення та встановлення захисних екранів на БТР-и. Також благодійники долучилися до проекту «Народна тачанка» – бронюванню легкових машин підвищеної прохідності. Один такий позашляховик із символічними кенгуру – емблемою фонду – їздив у Донецькому аеропорту, а другий – в Дебальцеве.

«Це не війна між Україною та Росією. Це просто війна добра і зла»

Крім того, австралійські «донори» переказували кошти для виготовлення голосового шифратора, сканера радіочастот, на закупівлю тепловізорів, а також на проекти «Перший народний танк» та «Зігрій теплом солдата». В останньому за їхній кошт виготовили двадцять пічок-буржуйок.

«Мені здається, все те, що зараз відбувається, це не війна між Україною та Росією. Це просто війна добра і зла. Тому що це звірський, абсолютно підлий напад. Росія абсолютно віроломно відтяпала Крим. Це не якісь національні інтереси, а демонізована система бореться з добром. Ось і все. У цьому випадку, мені здається, що всі повинні стати на сторону добра», – говорить Крісс.

За півроку, без проведення великих акцій, лише усередині організації «донори» зібрали десятки тисяч доларів на потреби українських військових. Крім такого фандрайзенгу, невелику суму для військових передали парафіяни Української православної церкви в Австралії.

«Останні два місяці пожертви знизилися, тому що абсолютно незрозуміла позиція української влади. Ось ці безкінечні перемир’я, на тлі яких гине така кількість людей: і українських солдатів, і мирних жителів. Тому зараз якесь таке затишшя з пожертвами, бо незрозуміло, для чого це все йде», – продовжує Крісс.

Логотип організації «Smiling Сhild International Incorporated»
Логотип організації «Smiling Сhild International Incorporated»

Засновниця наголошує, що фонд допомоги Україні «Smiling Сhild International Incorporated» не займається комерційною діяльністю. А всі зібрані кошти відправляє в Україну на конкретні цілі, про що регулярно звітує на сторінці у Фейсбук.

«Усе, що ми робимо – це волонтерський проект. Ми все робимо безкоштовно. Усі зібрані гроші ми відправляємо в Україну на конкретні проекти. Коли виходить наш черговий звіт, то якщо ми отримали 2 тисячі 334 долари, то їх усі ми надішлемо. У нас не пішло 30 доларів на офіс, а 30 доларів на інтернет. Це ми оплачуємо за свої гроші», – резюмує Оксана.

Наразі австралійські благодійники працюють над тим, щоб розпочати фандрайзинг не лише всередині фонду, а й серед місцевих жителів. Австралійці ж, каже Оксана Крісс, знають, що відбувається в Україні. По телевізору їм показують та розказують, що на сході України воюють проросійські сепаратисти, та хто насправді міг збити малайзійський боїнг у липні минулого року на окупованій частині Донбасу.

  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG