Доступність посилання

ТОП новини

Чому на Рівненщині зросла злочинність?


Через АТО суттєво зросла кількість нелегальної зброї – начальник рівненської міліції
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Через АТО суттєво зросла кількість нелегальної зброї – начальник рівненської міліції

Допомогли б добровольчі патрульні загони, які діяли торік, але чимало місцевих добровольців тепер воюють на Донбасі

Криміногенна ситуація на Рівненщині, яка традиційно була однією з найспокійніших областей в Україні, погіршилася. Карта злочинності тут має свою специфіку, пов'язану з особливостями регіону та підвищеним рівнем недовіри населення до правоохоронців.

Сонячного дня у весняному Рівному спокійно і комфортно. Більшість жителів вважають, що живуть у миролюбному місті, а правоохоронці цілком справляються з охороною порядку. Пенсіонери Любов Георгіївна та Афанасій Тимофійович кажуть, що переймаються лише небезпекою, яка може прийти зі Сходу:

– А так у нас в Рівному поки, я би сказала, дуже спокійно ще. (До чоловіка – ред.) А ви як вважаєте?

– Так само. У Рівному спокійно, а на Сході дуже неспокійно.

– Ви можете собі дозволити ввечері вийти прогулятися?

– Взагалі, тут світло, то можна пройтися. Ніхто не зачепить.

Так вважають не всі. Нещодавно місто вразила звістка про важко поранену дівчину, знайдену під ранок на одній із центральних вулиць. Спроба згвалтування. Зловмисник ще не знайдений. За статистикою, кількість важких злочинів у порівнянні з революційними подіями рік тому зросла приблизно удвічі. За два місяці в області зафіксовано 4 умисних вбивства проти двох у лютому 2014-го. Аналогічно збільшилася кількість крадіжок і шахрайств.

– Ви почуваєтеся безпечно зараз у місті?

– Ні.

– Чому? Ввечері можете пройтися?

– Ні. Бо ходять п’яні військові, у яких – стрес.

Начальник Рівненської міської міліції Василь Зелінський зауважує: злочини вчиняють, здебільшого, цивільні, однак іноді доводиться затримувати людей у камуфляжній формі.

– Під час патрулювання у центрі міста затримано людину з бойовим автоматом Калашникова, з повним зарядженим магазином – 30 куль.

– У нас у Рівному?

– Так. Вчора. Я можу вам показати зведення. Теж людина в камуфляжній формі, без знаків розрізнення.

Подібні випадки, які час від часу трапляються в місті, досі не мали серйозних наслідків, у тому числі, завдяки пильності самих громадян.

Сергій Волков, ініціатор об'єднання громади Рівного, каже: «Війна йде, і однозначно тут можуть бути якісь навіть шпигуни, провокатори, воно є. Ми їх також ловимо, Шабанов Віктор займається цим питанням від територіальної громади Рівного. Таке напруження в суспільстві сильне через ту ситуацію, а не тому, що хтось погано працює».

Втім, правоохоронцям співчувають у цій ситуації далеко не всі. Хлопець із закритим обличчям розповідає Радіо Свобода: «Ми, активісти міста Рівне, вийшли на акцію протесту з метою протистояння так званим працівникам правоохоронних структур, котрі не бажають виконувати свою роботу».

Акцій у масках рівняни не вітають, однак і не довіряють цілком правоохоронцям. Рана Майдану ще не загоїлась. Відтак маємо проблему в Березному, де через затримання порушників, які прибули з АТО, сотня людей у вихідні пікетувала та вимагала відставки начальника районної міліції.

Перший заступник начальника УМВС у Рівненській області Володимир Голубош вважає, що криміногенна ситуація була б ліпшою, якби добровольчі патрульні загони були такими ж активними, як торік. Але чимало хто з місцевих патріотів нині захищає Україну на Донбасі. Зрештою, віднедавна спільне патрулювання міліціонерів з добровольчими загонами поновлене, розповідає активіст Сергій Волков.

Від кожного будинку є міцні хлопці, це щось на кшталт ДНД, але в більш професійному сенсі
Сергій Волков

«Від кожного будинку є міцні хлопці, це щось на кшталт ДНД (добровольчі народні дружини – ред.), але в більш професійному сенсі: є колишні військові, пенсіонери, які мають професійні навички охорони. Ми їх зараз підшуковуємо, вони очолюватимуть ці дружини», – розповідає Волков.

Найбільш тривожною є ситуація на півночі області, де після відходу від влади «Партії регіонів» іде переділ сфер впливу за нелегальний видобуток бурштину. Міліціонери, які рушали на відпрацювання багатих бурштином поліських територій, не раз поверталися побиті. Кілька разів дійшло до застосування зброї.

За попередніми підрахунками, на Поліссі щодня промишляють близько 50 тисяч нелегальних старателів (люди, що займаються індивідувальним видобутком надр – ред.) Нерідко і самі правоохоронці вступали з ними у змову, говорить Володимир Гузир, заступник генпрокурора України: «Прокуратура області повернула вилучені у незаконних старателів мотопомпи, коли я запитав причину, мені відповіли, що Полісся — болотиста місцевість, і ці мотопомпи місцеві використовують... для дренажування боліт».

У результаті обласний прокурор Сергій Кубрак позбувся своєї посади, а головний міліціонер області Сергій Максимов отримав догану за викрадений з кабінету слідчого й досі не знайдений мішок(!) бурштину.

Бурштинова лихоманка поширилася на сусідні Житомирську та Волинську області. На минулому тижні голови обласних рад та народні депутати з трьох областей обговорили законопроект, який узаконює бурштинове старательство, і звернулися до Верховної ради з проханням негайно врегулювати цю проблему законодавчо. Інакше бурштиновий клондайк і надалі житиме за правилами «кришування».

  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG