Доступність посилання

ТОП новини

«Олігархічні війни» в Україні: далі буде?


Чи вичерпано конфлікт української влади та великого бізнесу після відставки Коломойського? Думки експертів розділилися

Київ – В Україні триває протистояння влади і представників великого бізнесу, яке може загрожувати безпеці держави, стверджують деякі західні та українські експерти. Останніми проявами цього конфлікту вони вважають звільнення з посади керівника Дніпропетровщини та бізнесмена Ігоря Коломойського і показовий арешт керівників ДСНС, причетних до завищення цін на пальне. Частина ж політологів стверджує, що йдеться про конфлікт держави конкретно з Коломойським, а не з великим бізнесом у цілому. Інша частина експертів запевняє, що наразі цей конфлікт вичерпано.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Протистояння між центральною українською владою та бізнесменом Ігорем Коломойським щодо контролю над двома підприємствами нафтової галузі стало темою публікацій у провідних європейських та американських медіа. Серед оцінок ситуації, які лунали з вуст західних експертів, домінувала тривога за збереження стабільності в Україні в умовах бойових дій на сході, економічної кризи та за наявності «сильного олігарха зі власною армією».

Є й оптимістичні прогнози на шпальтах західної преси: мовляв, демарш Коломойського змусить українську владу подбати про економічну децентралізацію регіонів, що є однією з вимог Революції гідності.

У підсумку Петро Порошенко звільнив Коломойського з посади голови Дніпропетровської облдержадміністрації, на відеокамери підписавши його заяву про звільнення за власним бажанням.

Порошенко підписує заяву про відставку Коломойського
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00


Українські ж експерти говорять, що ідеться не про боротьбу великого бізнесу та президента, а про конфлікт «олігархи проти держави», Таку думку, зокрема, висловив Радіо Свобода політолог Олексій Голобуцький.

Олексій Голобуцький
Олексій Голобуцький

«Це ж не питання стосунків між Порошенком та олігархами – це питання виживання держави. Проблему треба було вирішувати 20 років тому, але ми вирішуємо її зараз, бо маємо й досі олігархічну модель економіки. Всі представники великого бізнесу, які намагаються реалізовувати свої інтереси за рахунок держави такими методами, є ворогами держави»,– доводить Голобуцький.

Політолог Денис Денисенко вважає, що конфлікту наразі немає, і нині можна побачити початок відділення бізнесу від держави, причому в дуже коректній формі.

«Я не думаю, що триває якийсь конфлікт. Президент у дуже коректний спосіб відреагував на поведінку одного з керівників українських областей. Ми бачимо початок дуже потрібного процесу – відділення бізнесу від влади. Поза сумнівом, Коломойський допоміг зберегти стабільність на сході держави і залишається великим впливовим бізнесменом. Але він має розуміти, що за патріотизм не можна вимагати плати», – підсумовує політолог.

Водночас соратник Коломойського, народний депутат Борис Філатов оцінив цей конфлікт та усунення бізнесмена з посади як спробу прибрати від управління регіоном «патріотів-трудоголіків».

«Замість того, щоб інтегрувати в систему державної влади працеголіків-професіоналів в умовах війни, їх відправили на пенсію. Правда, почесну. Замість того, щоб розділити з ними політичну відповідальність в умовах масового зубожіння населення, їм дозволили піти як народним героям. Що ж. Далекоглядно ....», – написав Філатов у себе у «Фейсбуці».


Конфлікт вичерпано, але можливі рецидиви – Фесенко

Президент України Петро Порошенко не має конфлікту з представниками великого бізнесу і не можна говорити про якусь «війну з олігархами», вважає політолог Володимир Фесенко. За його словами, глава держави теж представляє великий бізнес, і має добрі відносини з іншими представниками великого українського капіталу. За винятком останньої ситуації з Ігорем Коломойським.

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

«Протистояння Порошенка та бізнесменів чи міжолігархічних воєн в Україні немає. Петро Порошенко і сам представляє великий бізнес, і має добрі стосунки з більшістю його представників. Єдиний конфлікт – з Ігорем Коломойським. Показово, що представники влади, які були пов’язані з ним, а саме – прем’єр Арсеній Яценюк та очільник МВС Арсен Аваков – не підтримали його в цьому конфлікті, а стали на бік держави, – помічає політолог. – Відставка Коломойського та його заступників розв’язала цей конфлікт на найближчий період. Але в майбутньому рецидив можливий, у тій чи іншій формі».

Натомість Денис Денисенко запевняє, що нині великі українські бізнесмени залежать від думки своїх західних партнерів, тож ні про який неправовий переділ бізнесу в Україні не йтиметься, пояснює він.

«Коломойський може купити частину активів Ріната Ахметова, якщо той матиме бажання їх продати», – так він коментує зростання інтересу очільника фінансово-промислової-групи «Приват» до бізнесу на звільненій частині Донбасу.

Зі свого боку, Фесенко посилається на інсайдерську інформацію. За його словами, «західні політики натякнули Порошенкові, що є неправильним брати кредити в міжнародних донорів, але не навести ладу з прибутковими державними активами». Ідеться про «Укрнафту» та «Укртранснафту», міноритарним акціонером яких є Ігор Коломойський і який донедавна блокував призначення нових керівників компаній та виплату державі дивідендів.

Фесенко не виключає, що ті чи інші великі бізнесмени мають намір за цією схемою і далі користуватися державними активами чи взагалі підприємствами, більшість акцій яких належить іншим. Але він вважає, що відтепер такі спроби приречені на невдачу.


На цю ж тему:

25.03.2015
Не спектакль, а щеплення – Аваков про показовий арешт чиновників

Бочковський має довгу корупційну історію, і Яценюк не міг не знати цього, поновлюючи його на посаді – політолог далі
25.03.2015
Відбувається крах олігархічної системи, яку створив Кучма – Матвієнко

«Коломойський, як людина дуже розумна, намагається взяти участь у переформатуванні суспільних взаємин» далі
25.03.2015
Коломойський пішов: що далі?

Екс-голова ОДА пішов вчасно і має свої політичні плани – думка політолога далі
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG