Доступність посилання

ТОП новини

Російський бізнес Порошенка: продати не можна лишити


Фабрика «Рошен» у Липецьку
Фабрика «Рошен» у Липецьку

Власність Порошенка: що переважить – політична відповідальність чи бізнес-інтереси?

Євген Солонина і Олександра Полоскова

Київ – Майже рік тому Петро Порошенко пообіцяв продати свій бізнес, але поки цього не сталося, хоча агента для продажу обрали ще минулого серпня. Зволікання з продажем «Рошену», який є 18-ю найбільшою кондитерською компанією в світі, експерти пояснюють низькою ціною українських активів на світовому ринку через конфлікт з Росією, але дехто сумнівається у щирості намірів Порошенка розпрощатися з маєтками. Оглядачі також говорять про те, що активи Порошенка, частина яких розташована в Росії, залишаються важелем політичного впливу Кремля на президента України. Тобто президентський бізнес залишається в центрі конфлікту інтересів як на національному, так і на міжнародному рівні.

Продати кондитерську корпорацію «Рошен» та весь свій інший бізнес чинний президент України Петро Порошенко пообіцяв напередодні своєї перемоги на виборах минулого року. Чи не вперше він заявив про це в інтерв’ю німецькому виданню Bild.

Пізніше Порошенко уточнив, що має намір продати все, крім «5-го каналу».

Журналісти, які досліджували бізнес глави держави, зокрема інтернет- видання «Інсайдер», повідомляють: до його активів входять кондитерські, харчові, автобудівні, машинобудівні та аграрні підприємства. Серед них російські філії мають корпорації «Рошен» і «Крохмалопродукт», «Севастопольський морський завод», який пов’язують з Порошенком, перебуває в анексованому Росією Криму. Два підконтрольні Порошенку підприємства є й на території Євросоюзу – в Литві та Угорщині. Обидва є підрозділами корпорації «Рошен».​

Порошенко: «Мене, як політика, усунули від продажу мого бізнесу»

Правники нагадують, що хоч 103-я стаття Конституції України та українське законодавство не дають права президенту займати керівні посади у державних чи комерційних підприємствах, входити до наглядових рад, але не забороняють йому просто володіти акціями. Водночас фахівці наголошують, що навіть володіння бізнесом для глави держави є конфліктом інтересів, бо на посаді президента він може сприяти «своїм» галузям та збільшувати прибутки.

Тим часом прибутки деяких ключових українських активів президента зростають. Так, київська фабрика «Рошен» за минулий рік збільшила прибуток у дев’ять разів, повідомляють українські ЗМІ, посилаючись на урядову систему розкриття інформації, доступну для учасників фондового ринку.

Київська фабрика «Рошен» працювала щоденно і раніше, на початку торговельних воєн із Росією, переконався кореспондент Радіо Свобода.

​Більш ніж удвічі наростив статутний капітал за останній рік «Міжнародний інвестиційний банк», який, за його ж інформацією, належить Ігорю Кононенкові, Петру Порошенкові та батькові президента Олексію. Цей банк не вважається великим: в Нацбанку його оцінюють як 40-й за обсягом статутного капіталу, відтак він не є предметом посиленого моніторингу держави, пояснила Радо Свобода голова правління НБУ Валерія Гонтарева. Вона повідомила, що найімовірніше, статутний капітал банку виріс лише через те, що він зберігав більшість своїх коштів у іноземній валюті, яка за останній рік подорожчала у гривневому вимірі утричі.

Сам Петро Порошенко у спілкуванні з журналістами постійно наголошує, що він вже не керує ні своїм бізнесом, ні процесом його продажу.

«Звісно, продаємо. Зараз укладений контракт з «Rothshild group» (щодо продажу активів), категоричною вимогою якого є відсторонення «особи, яка є заручником політики», тобто мене, від діяльності компанії», – пояснив президент.

​Порошенко запевнив, що його рішення продати бізнес стосується як українських, так й іноземних підприємств, а також заводу в анексованому Росією Криму.

ЗАПИТ РАДІО СВОБОДА
ЗАПИТ РАДІО СВОБОДА
ВІДПОВІДЬ АДМІНІСТРАЦІЇ ПРЕЗИДЕНТА
ВІДПОВІДЬ АДМІНІСТРАЦІЇ ПРЕЗИДЕНТА
ВІДПОВІДЬ «РОШЕН»
ВІДПОВІДЬ «РОШЕН»

Запити – не такі?

На якому етапі перебуває продаж російських активів? Чи впливає на пошук нового власника та на роботу цих підприємств конфлікт з Росією?

Радіо Свобода звернулося до адміністрації президента, але там відповіли, що, звернення не відповідає закону «Про доступ до публічної інформації», бо держава «не володіє й не виробляє» такої інформації.

Офіційний запит Радіо Свобода спрямувало також до кондитерської корпорації «Рошен», яка має виробництво в Україні, в ЄС та виробничі майданчики фабрики «Рошен» в російському Липецьку та в Липецькій області. У «Рошені» переадресували до компанії «Інвестиційний капітал Україна» (ICU group), яка виступає радником щодо продажу президентських активів, разом з інвестиційною компанією Rothshild group.

На запитання про тиск на російські філії та обмеження в їхній роботі в «Рошені» так само відповідати не стали.

ВІДПОВІДЬ ICU GROUP
ВІДПОВІДЬ ICU GROUP

Компанія, яка продає «Рошен»: інтерес виявляють інвестори США, Швейцарії, Італії, Росії

На запит Радіо Свобода прес-служба ICU group наголосила: щоб продати таку велику корпорацію як «Рошен», потрібен час.

«Враховуючи поточну ситуацію в країні, коли взагалі важко продати будь-які активи, процес затягується. Навіть у мирний час у нашій практиці не було угод з M&A (щодо злиття та поглинання – ред.), які б тривали менше року, а з початку анонсування продажу «Рошен» року ще не минуло. Нашим пріоритетним завдання лишається продаж всього бізнесу «Рошен», але й можливість продажу його окремих частин ми також розглядаємо», – повідомив керуючий директор групи ICU Макар Пасенюк.

У ICU group зауважують: активами Порошенка зацікавилися компанії з США, Швейцарії, Італії, Росії. Але уточнюють, що така зацікавленість та конкретна пропозиція (придбати компанію) – «дві великі різниці».

«З кожним, хто так чи інакше окреслив свій інтерес до Рошену, ми ведемо переговори», – наголосили в прес-службі агента.

У Росії ICU group продає всі виробничі потужності фабрики «Рошен» у Липецьку, до продажу «Крахмалопролдукту» та «Авто-Реал» цей агент не залучений.

«Цікавляться переважно російські галузеві оператори, деякі фінансові інвестори та один іноземний інвестор. Розкривати імен ми не можемо, оскільки взяли на себе зобов’язання щодо конфіденційності, – йдеться у відповіді на запит Радіо Свобода. – Зацікавленим сторонам дали змогу ознайомитися з детальною інформацією про ЛКФ «Рошен» та відвідати виробничі потужності. Наступним етапом буде, сподіваємося, отримання попередніх пропозицій від зацікавлених сторін»

Ситуація на сході України, стан україно-російських відносин та геополітичні фактори, які випливають із них, не можуть не мати негативного впливу на процес продажу, пояснюють в ICU group, але не пояснюють конкретні складнощі.

Бізнес Коломойського у Росії знищили, а Порошенка – ні

У березні в інтерв’ю телеканалу «1+1» президент Петро Порошенко заявив, що «продати корпорацію «Рошен» не дає російська влада».

«Всі мої дії переконливо доводять, що тиснути на мене не можна по жодних напрямках, в тому числі й по власності. Бо на сьогоднішній день російська влада перешкоджає цьому продажу», – пояснив український президент, додавши, що не має ні часу, ані права втручатися у процес продажу свого бізнесу.

Упродовж минулого року у Липецьку «Рошен» зазнавав і обшуків, і спроб російської влади оштрафувати його на 3 мільярди російських рублів.

Водночас у російських медіа з’являються повідомлення, що російська філія «Рошен» зазнає збитків – за інформацією офіційної фінансової звітності Росії (РСБУ). Зокрема, за минулий рік збитки фабрики у Липецьку становили 407,3 мільйона російських рублів, а оборот за минулий рік впав на 6%.

Але солодка продукція підприємства не зникала з полиць магазинів у місті, й нині попит на неї є, повідомляє місцевий кореспондент Радіо Свобода.

За словами російського аналітика та головного редактора газети «Вести промышленности» Мойсея Гельмана, у російському бізнес-середовищі нічого не чути про прогрес із продажем російських фабрик Порошенка «Рошен» та «Крахмалпродукт», а також підприємства «Авто-Реал».

Мені здається, що він і не збирається їх продавати. Якби він хотів, то давно вже продав би
Мойсей Гельман

«Мені здається, що він і не збирається їх продавати. Якби він хотів, то давно вже продав би їх, адже минув вже рік з того часу як він дав таке зобов’язання», – висловився експерт.

«Навіть коли в інших підприємств з українським капіталом виникали труднощі з реалізацією продукції, фабрика «Рошен» у Липецьку продовжувала свою роботу, – додає Гельман.

Оглядачі наголошують, що проблеми бізнесу Петра Порошенка у Росії набагато менші, порівняно з проблемами дніпропетровського олігарха Ігоря Коломойського. Так, у російський дочірній банк «Приватбанку» російська влада рік тому ввела тимчасову адміністрацію, значна частина майна та бізнесу Коломойського в Росії наразі заарештована, а всі кримські активи – націоналізувала окупаційна влада.

Фабрика «Рошен» у Липецьку
Фабрика «Рошен» у Липецьку

Кримська загадка: як продати завод на анексованому півострові?

Якщо в Липецьку попри проблеми «Рошен» працює, то становище з кримськими активами Порошенка до кінця неясне. У 2014 року фонд «Прайм Ессет Кепітал», який бере участь в управлінні бізнесом Петра Порошенка, виставив на продаж Севастопольський морський (судноремонтний) завод. Це в інтерв’ю російським медіа підтвердив і керівник Севастополя Сергій Міняйло, передає РИА Новости. Нещодавно «влада» на анексованому півострові заявила, що цей завод «націоналізували».

Але остаточних підтверджень цього немає, зауважив Радіо Свобода експерт з економіки Криму Юрій Смілянський.

«Севастопольський морський завод не становить великої цінності як виробництво. Цінні лише його територія у центрі міста, бухта та інфраструктура. Наразі підприємство не працює. Пройшла інформація, що кримська окупаційна влада його націоналізувала. Але ми не бачимо документальних підтверджень. Тому повідомлення про націоналізацію може бути погрозою, адресованою особисто Порошенкові», – зауважує Юрій Смілянський.

Активи Порошенка в Криму продати можна, але це буде складніше, ніж з іншою його власністю, пояснює юрист із корпоративних прав Богдан Боровик. «В Криму це складніше, враховуючи що є обмеження у інвестиціях на півострові та проблеми із розрахунками. Але за бажання їх можна обійти», – каже юрист.

Українські конкуренти Порошенка «Рошен» не куплять?

Втім, наявність такого бажання якраз і ставлять під сумнів деякі представники українського бізнесу. Ніхто з українських підприємців не зацікавлений купувати активи Порошенка (зокрема і корпорацію «Рошен») на тих умовах, які пропонує продавець. Так пояснив ситуацію один з конкурентів «Рошену», власник компанії «Житомирські ласощі» Ігор Бойко.

Коли Порошенко давав обіцянку продати – він знав, на що йде: так само, як і зараз, тривали криза та війна. Обіцянки, які дає бізнесмен, він має виконувати
Ігор Бойко

«Якщо є бажання продати «Рошен», то можна швидко це зробити і зараз, в умовах кризи та нестабільності на сході України. А можна навмисне поставити таку ціну, що ніколи не куплять. Коли Порошенко давав обіцянку продати – він знав, на що йде: так само, як і зараз, тривали криза та війна. Обіцянки, які дає бізнесмен, він має виконувати», – каже власник «Житомирських ласощів» у коментарі Радіо Свобода.

Фабрика «Рошен» у Липецьку
Фабрика «Рошен» у Липецьку

В Україні перебільшують вагу російського бізнесу Порошенка?

Бізнес Петра Порошенка та пов’язаних з ним фінансово-промислових груп Бориса Ложкіна та Ігоря Кононенка є певним важелем впливу на президентську політику з боку Кремля, каже Радіо Свобода депутат від «Батьківщини» Ігор Луценко. Втім він відразу додає, що російські активи «не зможуть змусити Порошенка ухвалювати антиукраїнські рішення».

Ігор Луценко
Ігор Луценко

На його думку, російський президент Володимир Путін, тиснучи на бізнес та оточення Порошенка, намагається робити те ж саме, що роблять західні держави, коли застосовують міжнародні санкції щодо бізнесу та оточення самого Путіна. Однак цей вплив різниться за масштабами, підсумовує Луценко.

Бізнес Порошенка може впливати на його політику, але цей вплив є незначним, на відміну від бізнес-інтересів решти українських олігархів, каже Радіо Свобода політолог Олеся Яхно. Вона вважає, що шантажувати українського президента через долю його активів у Росії та в Криму в Кремля не вийшло.

Олеся Яхно
Олеся Яхно

«В Україні перебільшують політичну та геополітичну вагу бізнесу Петра Порошенка. До нього можна робити різні закиди, але його бізнес-інтереси на ситуацію в Україні впливають набагато менше, ніж інтереси бізнесменів Ігоря Коломойського, Рената Ахметова, Сергія Льовочкіна, Віктора Пінчука. Важливо, якою є свідомість того, хто очолює державу. Порошенко стоїть перед вибором: діяти на посаді президента як бізнесмен, чи як політик. Вибору на користь свого бізнесу він не зробив», – зауважує політолог.

1 квітня – час для нової декларації

Тарас Березовець
Тарас Березовець

Український політтехнолог Тарас Березовець очікує, що більше інформації про бізнес Порошенка буде вже в найближчі дні. «1 квітня президент оприлюднить декларацію про своє майно, і це буде гарним приводом проаналізувати, як він виконує свої обіцянки під час президентської кампанії позбутися бізнесу», – каже Березовець.

Минулого року Петро Порошенко, повідомив, що має власність на загальну суму 51,83 мільйони гривень – включно з автомобілями, нерухомістю, депозитами, облігаціями та акціями підприємств. Про це він написав у декларації про доходи від 1 квітня 2014 року, коли ще був кандидатом у президенти України. Ця сума є на два порядки меншою, ніж вартість активів, які пов’язують з українським президентом автори рейтингів найбагатших людей в Україні.

Так, останній рейтинг Forbes називає Петра Порошенка восьмим за обсягом статків в Україні, а його активи оцінює в 750 мільйонів доларів (рік перед тим було 1,3 мільярда). За версією Forbes, Порошенка за багатством випереджають, зокрема, Рінат Ахметов, Віктор Пінчук та Ігор Коломойський, відстають від нього – Дмитро Фірташ, Сергій Тігіпко, Костянтин Жеваго та інші бізнесмени. Найбільший актив Порошенка, корпорацію «Рошен» – називають 18-ю за розміром кондитерською компанією світу. Офіційної інформації про частку саме російських та кримських активів українського президента наразі немає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG