Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат затриманих екс-беркутівців: прокуратура «шиє» справи під заяви своїх очільників


Сергій Зінченко і Павло Аброськін у Печерському суді Києва, 23 січня 2015 року
Сергій Зінченко і Павло Аброськін у Печерському суді Києва, 23 січня 2015 року

Захисники чотирьох затриманих бійців розформованого «Беркуту» заявляють про політичність справи і відсутність будь-яких доказів

Прямих доказів вини колишніх співробітників спецпідрозділу МВС «Беркут» Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Сергія Тамтури і Олександра Марінченка у вбивстві активістів Майдану немає, стверджують адвокати затриманих. Захисники впевнені: слідство вибрало чотирьох рядових беркутівців, щоб «прикрити» політичні заяви очільників Генпрокуратури. В самій Генпрокуратурі наразі відмовились коментувати цю справу.

ЗАВАНТАЖИТИ

Під вартою у Лук’янівському СІЗО екс-беркутівці Сергій Зінченко та Павло Аброськін вже більше року, їхні колеги Сергій Тамтура та Олександр Марінченко – місяць. Цих чотирьох бійців підозрюють у розстрілі 39 майданівців 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській. Втім, жодного доказу у їхніх справах немає, запевняють адвокати.

Все слідство ґрунтується на припущеннях
Олександр Горошинський
Адвокати екс-беркутівців Олександр Горошинський, Стефан Решко та Ігор Варфоломеєв.
Адвокати екс-беркутівців Олександр Горошинський, Стефан Решко та Ігор Варфоломеєв.

«На що посилається слідство? Це портретно-фотографічна експертиза, за результатами якої Зінченка і Аброськіна впізнають на відеокадрах у камуфляжній формі з жовтими стрічками на рукаві. Також слідство посилається на слова свідків, але вони здебільшого розповідають про загальний перебіг протестів на Майдані. На що ще посилається слідство – це на білінг телефону. Ми знаємо, що за базою даних можна встановити місце перебування того чи іншого номера телефону в певний період часу. Ні Аброськін, ні Зінченко не заперечують, що вони були на вулиці Інститутській, але білінг за своїми технічними характеристиками має погрішність близько 500 метрів. Відтак, все слідство ґрунтується на припущеннях», – каже адвокат Олександр Горошинський.

Більше того, Генпрокуратура допустила низку порушень, додає захисник. 35 порушень він нарахував підчас досудового слідства і ще 14 – безпосередньо під час судового процесу.

Інфографіка адвокатів затриманих бійців
Інфографіка адвокатів затриманих бійців

«Назву три найбільш кричущі порушення. Перше – це затримання з порушенням процедури. Їх попросили прийти, як свідків, і допитували, як свідків, а після цього затримали без розпорядження слідчого судді. Обвинувачення пред’явили через більш, ніж 24 години. Ще одне порушення – це тримання хлопців під вартою без обґрунтованої підозри і, нарешті, ще одне порушення – це обмеження у терміні на ознайомлення з матеріалами кримінального провадження», – заявив він.

Крім того, захисники кажуть про порушення Європейської конвенції з прав людини і порушення права на справедливий суд. У справедливому суді адвокати сумніваються, заявляючи про політичність процесу.

«Марінченка і Тамтуру затримали через рік після того, як була порушена кримінальна справа. Люди були на свободі, давали свідчення як свідки, і після зміни керівництва Генпрокуратури, після чергової заяви генпрокурора (Віктора Шокіна – ред.), їх наступного дня затримали. Те саме було і з Аброськіним і Зінченком, коли 3 березня генпрокурор (тоді ще Олег Махніцький – ред.) робить заяву, що винні затримані, і встановлені особи, які стріляли, навздогін заяві їх затримують. В рамках провадження є немало обставин, що вказують на неоднозначність справи, що вказують на небажання розслідувати справу об’єктивно, і на прикриття політичних заяв. Ціль утримання під вартою всіх цих хлопців – змусити дати свідчення проти своїх співробітників і колег під загрозою довічного ув’язнення», – вважає ще один адвокат затриманих Ігор Варфоломеєв.

Окрім чотирьох затриманих екс-беркутівців, прокуратура встановила ще 16 бійців, підозрюваних у розстрілах на Майдані. Сьогодні вони у розшуку, як і керівник так званої «Чорної роти Беркуту» Дмитро Садовник, що втік з-під домашнього арешту ще 4 жовтня минулого року. Ускладнює розслідування і знищення більшості доказів. Коментувати ж звинувачення адвокатів екс-беркутівців у прокуратурі відмовились, пославшись на суддів, які і оцінюють докази обвинувачення і захисту.

Раніше Верховна Рада і Генпрокуратура зверталась до Міжнародного суду з проханням визнати дану справу як міжнародну, втім, у відповідь отримала відмову.

Наступне судове засідання у справі екс-беркутівців відбудеться 2 квітня. Захист обіцяє повторно клопотати про допит 140 свідків, серед яких колишні і теперішні високопосадовці, зокрема, Арсеній Яценюк, Віталій Кличко, Андрій Парубій, Євген Нищук, Валентин Наливайченко і навіть колишній міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко, що переховується в Росії. Справу розглядатимуть за участі суду присяжних. Рішення щодо бійців буде ухвалюватись простою більшістю голосів.

Під вартою Сергій Зінченко і Павло Аброськін перебуватимуть до 3 травня, а Сергій Тамтура та Олександр Марінченко – до 20 квітня.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG