Доступність посилання

ТОП новини

Чергове подорожчання комуналки: черга гарячої води та опалення


Тарифи на централізоване постачання гарячою водою для населення з 1 квітня зростуть приблизно на 55-57%, а на опалення в середньому на 73%

Київ – Із 1 квітня тарифи на воду та опалення для українців знову зростуть – на 55 та 73 відсотки відповідно. Водночас і на пільги й компенсації оплати за комунальні послуги в держбюджеті-2015 закладено набагато більше, ніж у минулі роки, а саме – 24 мільярди гривень. Чи вистачить цієї суми щоб допомогти малозабезпеченим, і чи не стануть нові тарифи непосильним фінансовим ударом для українців?

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Тарифи на централізоване постачання гарячої водою для населення з 1 квітня 2015 року зростуть приблизно на 55-57%, а на опалення в середньому на 73%. Про це заявила начальник управління економіки систем життєзабезпечення Міністерства регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства Наталія Хоцянівська. Насправді населення сплачує лише частину тарифу, іншу ж частину бере на себе держава, пояснює вона. (Наприклад, з державного бюджету виплачується субвенція на підприємства водопровідно-каналізаційного господарства і теплоенергетики).

Чим вищий дохід в родині, тим рівень плати вищий, а держава ту родину субсидує в меншому обсязі
Наталія Хоцянівська

«Візьмемо середню квартиру в Києві площею до 50 квадратів. За кожен квадратний метр опалення держава сплачує певну суму коштів, – розповідає Хоцянівська. – Це 50 квадратів. Але є квартири площею 1000 квадратів. І в тих квартирах теж держава на кожен квадрат сплачує певну суму. Виходячи з цього, уряд ухвалив рішення про підвищення тарифів і проведення соціального забезпечення лише малозабезепечених верств. Тепер логіка така: чим менший рівень доходів, тим менший відсоток ви сплачуєте за комунальні послуги, тим більше навантаження лягає на державний бюджет. А чим вищий дохід в родині, тим рівень плати вищий, а держава ту родину субсидує в меншому обсязі».

За словами Хоцянівської, рівень сплати населення за комунальні послуги у 2014 році становив понад 90%. Заборгували ж українці – 13 мільярдів гривень, і ця сума накопичилася за понад 10 останніх років. І в держави важелі впливу на боржників є, запевняє чиновниця.

Ганебна практика несплати

«Ганебна практика несплати руйнує всю систему надання комунальних послуг, ці кошти могли піти на модернізацію підприємств. На сьогодні є закон про виконавче провадження і досить широкий спектр впливу на неплатників. Ним передбачено: стягнення, в першу чергу грошових коштів боржника, на рухоме майно і більш того, статтею 63 цього закону передбачено стягнення вашої квартири, дому і в першу чергу на земельну ділянку», – заявила Хоцянівська.

Підняття тарифів для населення є доцільним, але без впровадження програми допомоги малозабезпеченим верствам, воно може стати просто непосильним фінансовим ударом для українців. Про це в коментарі Радіо Свобода зазначив незалежний енергетичний експерт Володимир Саприкін. І за його словами, наразі невідомо, чи вистачить 24 мільярдів гривень, закладених в бюджеті 2015 року на покриття пільг і субсидій (хоч це і в 4 рази більше ніж минулого).

Лише на практиці побачимо, чи зможуть люди витримати таке підвищення цін, тим більше, що не всі зможуть своєчасно оформити субсидії
Володимир Саприкін

«Питання в тому, наскільки ефективно буде працювати програма компенсації тарифів. Це питання складне, ніхто поки не має інформації. Незрозуміло, чи вистачить виділених коштів, оскільки щонайменше 5 мільйонів сімей звернуться по таку допомогу. Лише на практиці побачимо, чи зможуть люди витримати таке підвищення цін, тим більше, що не всі зможуть своєчасно оформити субсидії», – каже експерт.

Підняття тарифів було передбачено в домовленостях із Міжнародним валютним фондом щодо виділення Україні додаткового кредиту на 17,5 мільярдів доларів. Україна виконала більшу частину вимог щодо непопулярних, але необхідних кроків.

Водночас, 17 березня Верховна Рада відхилила урядовий законопроект, згідно з яким тарифи на послуги ЖКГ заборонялося б встановлювати на рівні нижче економічно обґрунтованого.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG