Доступність посилання

ТОП новини

Якщо Кернес опиниться за ґратами, його люди все одно залишаться при владі в Харкові – політолог


Геннадій Кернес, міський голова Харкова
Геннадій Кернес, міський голова Харкова

Вищий спеціалізований суд продовжить 2 квітня розгляд клопотань Генпрокуратури і сторони потерпілих про перенесення із Харкова слухання «справи Кернеса»

Київ – Де судитимуть мера Харкова Геннадія Кернеса, вирішуватиме сьогодні Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ. Прокуратура просить суд визначити територіальну підсудність відкритого проти Кернеса кримінального провадження. Захист міського голови наполягає, що це має бути Харків, прокурори – що справу мають розглядати у Києві. Геннадія Кернеса підозрюють у низці правопорушень, зокрема – викраденні людини і погрозі вбивством. Сам Кернес ці обвинувачення відкидає. Політолог, голова харківського осередку Комітету виборців України Михайло Камчатний в інтерв'ю Радіо Свобода заявив, що за рік нової влади судова система не стала незалежною, тому Кернесу з його впливом на місто так важливо, щоб справу розглядали в Харкові, а стороні обвинувачення – в Києві.

– У чому, на Вашу думку, принциповість сьогоднішнього засідання суду? Чи справді це так важливо, де розглядатимуть справу Геннадія Кернеса – у Харкові чи в Києві?

– Думаю, що це принципово, тому що в Харкові пан Кернес має особливий вплив на суди, а в Києві на суди особливий вплив має центральна влада, особливо прокуратура. Не можу сказати, що за останній рік судова сфера в нашій країні досягла рівня незалежності і незаанґажованості по відношенню до влади.

– З початком будь-якого кримінального провадження щодо політиків, вони самі ж починають говорити про політичні мотиви справи. Чи достатньо у слідства доказів причетності міського голови Харкова до інкримінованих злочинів?

– Авжеж, це зрозуміло, що починають говорити про політичні мотиви. Зазвичай, так починають говорити, коли розуміють, що справа «шита білими нитками» або розслідування проводиться недостатньо компетентно. Тим паче ми повинні розуміти, що пан Кернес тривалий час був функціонером «Партії регіонів», тому зараз він, звичайно, перебуває в опозиції політичній і він про це говорить, зокрема про те, що відбуваються політичні переслідування.

– Часто «контроль» над регіоном чи містом пов’язують з певною фігурою. Як гадаєте, чи матиме цей судовий процес вплив на політичне майбутнє Геннадія Кернеса, і зокрема в контексті місцевих виборів?

– Якщо, звичайно, ці місцеві вибори відбудуться, тому що зараз і представники коаліції кажуть, що їх треба перенести. Одні, що на рік, інші – на півроку, ще хтось – взагалі на 2 роки. В контексті проведення місцевих виборів, багатьом зрозуміло, що рівень підтримки Кернеса в Харкові достатньо високий і навряд чи хтось зможе скласти йому конкуренцію, тому шукають шляхів, щоб не дати йому балотуватися на наступний «мерський» термін. Але, думаю, що й ця ситуація може й не допомогти (маю на увазі центральну владу), оскільки, гадаю, Кернесу достатньо буде показати свого наступника, і ті люди, які Кернеса підтримують, і за його наступника проголосують. Тому ті сформовані схеми у Харкові, бізнес-проекти, реалізовані міською владою, звісно, залишаться, але не знаю, наскільки вони будуть підконтрольні Кернесу, якщо він опиниться за ґратами. Але його люди точно залишаться при владі у Харкові.

– Як Ви гадаєте наскільки небезпечно, так би мовити, «рухати» зараз керівництво Харкова з огляду на події, що відбуваються на Сході і загрозу поширення в місті сепаратистських настроїв?

– Ви розумієте – сепаратизм – це наслідок, наслідок того, що відбувається в економіці і соціальній політиці. Люди можуть вийти на вулиці і не від того, що хтось підтримує, зокрема Росію, російські рухи, а тому, що багато людей розуміють, що за рік не справдилися очікування змін. Враховуючи те, що реформи фактично не проводяться (можливо, хіба в Києві, бо на місцях ніхто нічого не відчуває), економічна і соціальна ситуація погіршується – ось це може стати мотивом того, щоб люди вийшли і протестували. І тут вже – на чию підтримку для них не матиме особливого значення.

– Тобто з фігурою самого Кернеса Ви таку можливість не пов’язуєте, правильно я розумію?

– Ну, фігура ця достатньо неоднозначна. Так, звісно, під контролем міської влади залишаються бюджетні структури: учителі, медпрацівники, комунальні підприємства, яких з часів «Партії регіонів» вже понад 150. Напевне, в добровільно-примусовому порядку намагатимуться виводити людей, не виключено, що й інші це можуть підтримати. Але щодо сильної популярності фігури Кернеса: багато ж хто добре пам’ятає всі ці дії за останні 5-10 років, коли мером також був і пан Добкін.

Хоча вплив Кернеса сильний, я все ж не можу сказати, що увесь Харків підніметься за Кернеса, тому що основним стимулом буде економічна і соціальна ситуація простих людей.

  • Зображення 16x9

    Ірина Сарахман (Гнатишин)

    На Радіо Свобода – з 2013-го, на радіо взагалі – понад 10 років. Починала з ФМ-радіостанцій у Львові, продовжила – в Києві. Сім років працювала ведучою інформаційних програм на радіо «Ера». Люблю новини, особливо, якщо вони добрі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG