Доступність посилання

ТОП новини

Життя під окупацією бойовиків: погляд із Тореза


Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

«Багато хто говорить: нам вже все одно при кому, нам би вже все повернути» – жителька Тореза

Ірина Шевченко

Київ – Життя на контрольованих бойовиками територіях в декілька разів дорожче, ніж на підвладних Україні. Попри обіцянки ватажків «ДНР» про регулярні соціальні виплати, більшість жителів Донбасу не бачать зарплат і пенсій, витрачаючи при цьому останні заощадження. Будні містечка в східній частині Донбасу – Торезі – очевидне тому підтвердження. Ті, хто залишився в місті кажуть, що роботи практично немає, а оплату за працю отримують лише окремі служби, та й то в мінімальних сумах.

Життя під окупацією бойовиків: погляд із Тореза
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Містечко Торез на Донеччині, про яке заговорили особливо після того, як неподалік минулого року був збитий малайзійський літак «Боїнг-777», переживає складні часи в окупації бойовиків. У місті закрили більшість шахт, відтак значна частина населення, яке там залишилось, не мають роботи і ресурсів для існування. Винятком є окремі служби життєзабезпечення міста, яким «ДНР» платить, але по-мінімуму.

«Платять водоканалу, платять енергетикам, однак платять чистий оклад. Без будь-яких надбавок, премій, вислуги літ, як було раніше. Тобто в зарплатні люди втратили», – розповідає жителька Тореза, яка побажала не називати свого імені.

За її словами, у людей, які отримували зарплатню до приходу бойовиків, нині обмаль можливостей для того, щоб забрати гроші з банківських карток на території, підконтрольній українській владі. І причина не в жорсткій пропускній системі у зоні АТО, а в елементарній корупції.

«Деякі їдуть знімати туди (на підконтрольні Україні території – ред.) гроші. Але зараз у нас процвітає бізнес: у нас за певний відсоток (від 6 до 10%), знімають готівку з картки. Є декілька таких пунктів. Тобто без виїзду на територію України тепер можна зняти гроші» , – розповідає жителька Тореза.

Пенсіонери Тореза за останні 8 місяців лише раз отримали по тисячі гривень. У «ДНР» людей «годують» обіцянками про виплати у квітні всім зареєстрованим в «пенсійному фонді» так званої «республіки», в який треба ще принести пакет для перереєстрації. Пенсії, буцімто, виплатять повність, але в рублях за курсом 1:2.

Транспорт і продукти: ціна життя в Торезі

Транспорт містом і околицями курсує, але вартість проїзду помітно зросла. Якщо раніше міжміський рейс «Торез-Донецьк» коштував 20 гривень, то нині – 35-40. Відповідно – і пасажирів, і самих автобусів на рейсах поменшало – розповідає місцева жителька.

Із забезпеченням продуктами та речами першої необхідності ситуація не краща. На полицях магазинів у Торезі побільшало російських товарів за немалими цінами, а от в аптеках є лише мізер із необхідного.

Жителька Тореза за суб’єктивним оглядом цін (оцінка не є репрезентативною – ред.) надала перелік середньої вартості основних соціально значимих продуктів у порівнянні з приблизними цінами на цю ж продукцію загалом по Україні.

Російська пропаганда та блокада український каналів

Мовлення українських теле- і радіоканалів в Торезі перекрили. У кого нема супутникової антени чи Інтернету – обмежені в джерелах отримання інформації. А от обмежень для російських телеканалів немає, мовить також телебачення так званої «Новоросії». Як розповідає жителька Тореза, за таких умов, частина населення беззаперечно вірить у російську пропаганду. Ті ж, хто за Україну – у конспірації, і свої погляди приховують через непоодинокі випадки погроз на їхню адресу.

«Як можуть сприймати Порошенка, як можуть сприймати Путіна, якщо значна частина людей дивиться російські телеканали? Хоча вже багато хто говорить: нам вже все одно при кому, нам би вже все повернути. Тобто люди вже подивилися, що тяжко, звичайно, зараз тут жити», – розповідає жінка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG