Доступність посилання

ТОП новини

Історики підтверджують слова Порошенка, з яких глузували ЗМІ Росії


Петро Порошенко
Петро Порошенко

«Перша кам’яна церква в Москві була закладена 4 серпня 1325 року! На 300 років пізніше, ніж у Чернігові» – Бондар

Цими днями російські ЗМІ писали, що президент України Петро Порошенко буцімто осоромився перед українськими студентами у Чернігові і що Порошенко намагається «переписати історію». Українські історики прокоментували цитату Порошенка, яку підхопили російські ЗМІ.

Цими днями російські медіа виходили зі заголовками: «Порошенко «блиснув» знаннями та осоромився перед студентами», «Порошенко студентам: в Москві було лише болото».

Російські медіа процитували фразу українського президента під час виступу перед студентами у Чернігові: «Коли в Чернігові уже декілька століть стояли храми, у Москві було лише болото».

Відомий учений-історик із Чернігова Володимир Руденюк прокоментував для міського Чернігівського порталу таку інформацію.

«Чернігів одне з прадавніх міст Київської Русі, і в порівнянні з Москвою воно набагато древніше (місто). У домонгольський період наше місто мало значно більше значення, це було одне з головних міст. Коли Чернігів вже був великим за тими мірками містом, Москва була всього лише невеликим «сільцем». Перший кам’яний храм у Чернігові з’явився на початку-першої половини 11-го століття. Тому коли в Чернігові вже будували кам’яні храми, Москви чи ще не було взагалі, а якщо і було там якесь поселення, то «сільце». Власне, так і згадує цей населений пункт вперше літописець, розповідаючи про знамениту зустрічі князів у 1147 році», – зазначив Володимир Руденюк.

Журналісти цього видання підсумовують відповідь історика: «Шановний історик цілком конкретно каже, що не факт, що Москва вже була побудована, коли в Чернігові вже стояв перший кам’яний храм (як відомо, це був Спасо-Преображенський собор, закладений приблизно в 1030-36 роках)».

Про місцевість (болотисту чи ні) запитали в Олександра Бондаря, співробітника Чернігівського історичного музею, історика, археолога. Він заявив, що у відповідь на запитання буде наводити тільки російські та радянські джерела, щоб уникнути звинувачень у заангажованості і націоналізмі.

Перша кам’яна церква в Москві була закладена 4 серпня 1325 року! На 300 років пізніше, ніж у Чернігові
Олександр Бондар

«Так от, безліч дослідників схиляється до того, що сам топонім «Москва» означає саме «болото». Наприклад, авторитетний лінгвіст Нерознак у «Походженні назв російських міст» пише: «топооснова» «моск» могла мати значення «вологе мокре низинне місце». Москва розташована в центрі так званої Московської улоговини, тобто сама географія припускає, що тут мають бути болота. Тепер про вік Москви. Беремо російську книгу «Русь в 9-10 століттях», 2012 рік. Про Москву в цій книзі немає ні слова! У найновішій російській книзі, в якій зібрані всі «сучасні уми»! І під кінець звернемося до археології. Класична монографія про давньоруські міста академіка Тихомирова нам розповідає про знайдені речі періоду 11-12 століття, які характерні не для слов’ян, а для фінно-угрів, а якщо точніше – для (племені – ред.) мерів. А як слов’янський колонізаційний центр Москва виникла наприкінці 11 століття. І якщо там і були якісь поселення мерів до цього, містом це назвати складно. Ну а перша кам’яна церква в Москві була закладена 4 серпня 1325 року! На 300 років пізніше, ніж у Чернігові».

Міноборони заперечує інформацію ЗМІ Росії про виробництво «Буків» в Україні

У сюжеті російського телеканалу «НТВ» від 5 квітня директор російського музею ППО Юрій Кнутов заявив, що ЗРК «Бук-2», з якого, на думку міжнародних слідчих, міг бути збитий «Боїнг», вироблений в Україні.

«Ця модифікація пускової установки була задумана, випускалася і досі випускається тільки в Україні, у Запоріжжі», – повідомили тоді російські журналісти.

7 квітня на офіційному порталі Міністерства оборони України спростували таку інформацію.

«У відповідь на заяву російських ЗМІ повідомляємо, що підприємствами оборонно-промислового комплексу України виробництво ЗРК «Бук» будь-яких модифікацій ніколи не здійснювалось. Серійне виробництво засобів комплексу, як бойових, так і технічних здійснювалось та продовжує здійснюватися виключно на території Російської Федерації», – зазначає Міноборони України.

08.04.2015
Брехня на воді: російські журналісти «наповнили» Північно-Кримський канал

Без дніпровської води Північно-Кримський канал, як і раніше, не в змозі стати повноцінною водною артерією півострова далі
08.04.2015
ЗМІ Росії вигадали смерть 10-річної дівчинки на Донбасі (світова преса)

Двоє людей розповіли, що жодного артилерійського обстрілу, від якого, начебто, й загинула дівчинка, не було далі
07.04.2015
Російський телеканал збрехав, вигадавши слова Порошенка

До слів президента додали неіснуючу фразу, спекулюючи на мовному питанні далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG