Доступність посилання

ТОП новини

Кому довірять державну власність і боротьбу з монополіями?


©Shutterstock
©Shutterstock

Парламентська коаліція визначається з керівниками Антимонопольного комітету та Фонду держмайна

Верховна Рада планує розглянути кандидатури голів Фонду державного майна та Антимонопольного комітету. Посада голови Антимонопольного комітету залишається вакантною більше року, а Фонду держмайна – понад десять місяців. Таку ситуацію експерти пояснюють тим відсутністю порозуміння між політичними силами та великим бізнесом. Натомість на призначенні керівників цих відомств наполягають зарубіжні кредитори.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Посада голови Антимонопольного комітету вакантна вже більше року – відтоді як наприкінці березня минулого року звільнили попереднього очільник відомства Василя Цушка. На думку експертів, така ситуація була зумовлена тим, що влада та основні фінансово-промислові групи не могли порозумітися щодо керівництва цієї установи.

«Антимонопольний комітет має в своєму арсеналі цілу купу потенційних можливостей, які можуть змінити весь ландшафт олігархії в Україні. Тому ця посада усім цікава і за неї ідуть величезні торги», – розповідає Радіо Свобода виконавчий директор Transparency international в Україні Олексій Хмара.

За його словами, попервах цю посаду мав посісти давній соратник та бізнес-партнер Арсенія Яценюка, депутат від «Народного фронту» Андрій Іванчук.

«Але президент не бачить Іванчука на цій посаді – він хоче на цій посаді людину більш лояльну до своїх інтересів», – зазначає експерт.

Олігархів влаштовує статус-кво, кредиторів – ні

Щоправда, навесні минулого року прем’єр запропонував кандидатуру Антоніни Ягольник, однак до її розгляду в парламенті навіть не дійшло, оскільки депутати неоднозначно сприйняли декларацію про доходи претендентки.

Олексій Хмара наголошує, що олігархів цілком влаштовує відсутність керівника Антимонопольного комітету.

Електрика, енергетика, зв'язок – не секрет, що всі ці галузі, фактично, контрольовані олігархами. І для них відсутність керівництва Антимонопольного комітету є хорошою можливістю зберігати статус-кво
Олексій Хмара

«Електрика, енергетика, зв'язок – не секрет, що всі ці галузі, фактично, контрольовані олігархами. І для них відсутність керівництва Антимонопольного комітету є хорошою можливістю зберігати статус-кво. Бо керівник зі статусом «в.о.» не може ухвалити й половини рішень, які має право ухвалити повноправний керівник», – зазначає він.

Утім, ситуація, яка влаштовувала великий бізнес та українську владу не влаштовувала кредиторів України. Під час переговорів із МВФ уряд взяв на себе зобов’язання призначити керівника відомства. Відтак на початку тижня Кабмін запропонував кандидатуру Ігоря Терентьєва. За словами лідера фракції «Блоку Петра Порошенка» Юрія Луценка, цю кандидатуру більшість може підтримати, якщо пересвідчиться у відсутності його зв’язків із впливовим бізнесменом Рінатом Ахметовим.

На держмайно пропонують фіскала, який не впорався з корупцією

Посада голови Фонду державного майна залишається вакантною вже близько десяти місяців. Як зазначають у «Блоці Петра Порошенка», на цю посаду коаліція запропонувала колишнього очільника Державної фіскальної служби Ігоря Білоуса. Натомість у «Народному фронті» кажуть, що називати цю кандидатуру узгодженою наразі передчасно.

Експерти зазначають, що під керівництвом Ігоря Білоуса Державна фіскальна служба не змогла подолати корупцію. Як свідчать результати нещодавно проведеного опитування підприємців, Державна фіскальна служба продовжує залишатися одним найбільш корумпованих відомств.

Якщо де-юре підприємства дуже мало заробляють, то де-факто керівники навіть збиткових держпідприємств дуже непогано себе почувають. А впливи на них має саме Фонд держмайна
Олексій Шалайський

«Немає в мене переконання, що у Фонді держмайна щось буде інакше. А між тим, Фонд держмайна – це дуже серйозна організація в плані корупційних ризиків. Як показує досвід, умови приватизації часто прописуються під одного переможця. А крім того, саме Фонд держмайна володіє державними частками у держпідприємствах. І якщо де-юре ці підприємства дуже мало заробляють, то де-факто керівники навіть збиткових держпідприємств дуже непогано себе почувають. А впливи на них має саме Фонд держмайна», – каже Олексій Шалайський, редактор інтернет-видання «Наші гроші», яке спеціалізується на антикорупційних розслідуваннях.

Відтак питання про призначення керівників Антимонопольного комітету та Фонду державного майна залишається відкритим. Невизначеності додає інформація про те, що Генпрокуратура начебто підготувала представлення на позбавлення кількох депутатів парламентської недоторканості. З огляду на це питання, яке збурило депутатів, коаліція також може не ухвалити кадрових рішень.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG