Доступність посилання

ТОП новини

Російське агентство спотворило слова Коморовського про УПА


Президент Польщі Броніслав Коморовський
Президент Польщі Броніслав Коморовський

Польський президент не заявляв, що героїзація УПА ускладнить відносини України та Польщі

Російські та українські ЗМІ повідомили про те, що президент Польщі Броніслав Коморовський ніби то вважає, що закон про героїзацію учасників УПА може негативно позначитися на діалозі Києва і Варшави. Однак ЗМІ послались на російське інформаційне агентство ТАСС, де оригінальний зміст цитат був спотворений.

Російські та українські ЗМІ 23 квітня поширили інформацію про те, що, буцімто, президент Польщі Броніслав Коморовський заявив про ускладнення відносин між Україною і Польщею. Причиною цього начебто стало ухвалення Верховною Радою закону про героїзацію учасників УПА.

На російському сайті «Вести.ру» вийшов сюжет із заголовком: «Президент Польщі вважає закон про героїзацію УПА перешкодою у відносинах із Україною».

При цьому ці та інші видання послались на російське інформаційне агентство ТАСС, яке опублікувало цитати з інтерв’ю польського президента каналу ТВН24.

В інтерпретації ТАСС Коморовський заявив, що «визнання діяльності ОУН-УПА боротьбою за незалежність може негативно позначитися на польсько-українських відносинах». На підтвердження цього «ТАСС» наводить дві цитати президента Польщі, трохи спотворюючи їх оригінальний зміст і загальний контекст.

«Нещастя цього закону полягає в тому, що він робить неможливим польсько-український історичний діалог, без якого немає примирення і вирішення важливих питань. Ця справа не закрита, якщо говорити про відносини Польщі та України, але й тут слід шукати позитивного рішення (...) Те, що сталося, з одного боку, це аналог польських законів із «десовєтизації», а з іншого боку, це закриває дискусію про роль ОУН-УПА, що неправильно», – подає ТАСС.

Насправді ж Коморовський сказав інше.

Запитання ведучої: «Як ви ставитеся до того, що після Вашого виступу в українському парламенті Верховна Рада ухвалила закон, що героїзує «бандитів УПА», які знищували поляків?»

Відповідь Коморовського: «Ви надто драматизуєте (...) З одного боку, ці закони є аналогією польських законів про декомунізацію, це закони «десовєтизації» України. З іншого боку, ці закони ставлять крапку в дискусіях про роль ОУН-УПА. А це неправильно».

Запитання ведучої: «Хіба це не свинство, що закон був ухвалений відразу після Вашого виступу в українському парламенті?»

На це президент Польщі відповідає однозначно – «ні!» І намагається пояснити, що ситуація не така однозначна і двосторонні відносини будуються тільки в діалозі.

«Так буває в політиці. Завдання президента – ухвалювати непрості рішення і брати на себе відповідальність за них у польсько-українському діалозі. Єдиний недолік цього закону в тому, що він ускладнює історичний діалог», – сказав Коморовський.

Іншими словами, польський президент не заявляв про те, що героїзація УПА ускладнить відносини України та Польщі, а навпаки, наголосив, що це рішення українського парламенту не повинно стати проблемою для налагодження діалогу між країнами на сучасному етапі.


На цю ж тему:

23.04.2015
Чотири фейки про події в Україні

Російський канал повідомив про зміст «секретної програми» Радіо Свобода далі
23.04.2015
Українських полонених використовують в інформаційній війні

Полонених обманом змушують давати інтерв’ю російським телеканалам далі
22.04.2015
Російські ЗМІ повідомили про сома, який «з’їв фашиста»

Якого буцімто спіймали 6 квітня у річці Одері далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG