Доступність посилання

ТОП новини

Ажіотаж у реєстраційній службі: закон не для підприємців, а проти них?


Біля дверей Реєстраційної служби управління юстиції у Львові, 20 травня 2015 року
Біля дверей Реєстраційної служби управління юстиції у Львові, 20 травня 2015 року

Підприємці займають чергу вночі, щоб потрапити у реєстраційну службу

Львів – Львівські підприємці другий тиждень уночі займають чергу, щоб потрапити у Реєстраційну службу управління юстиції. Така ситуація в Києві, Дніпропетровську та інших містах. Адже згідно з законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів», слід надати інформацію про власників і засновників бізнесу. Однак закон парламент ухвалив, а про людей ніхто не подбав. Люди обурені ситуацією.

Ажіотаж у реєстраційній службі: закон не для підприємців, а проти них
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

З ранку у приміщенні реєстраційної служби сотні людей, непорозуміння і сварки. О 7 ранку Валерій, керівник Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ), був трьохсотим у черзі.

«Взагалі я не розумію, я голова ОСББ, тут роблю. Мешканці будинку не живуть на Гаваях, а у Львові. Там треба внести дані на двох сторінках. Я два дні не можу туди потрапити», – каже чоловік.

Якщо до 25 травня він не заповнить заявку з даними про власників і засновників ОСББ, то сплатить штраф 8500 гривень.

«Прийшла в реєстраційну службу подати відповідні документи. Не розумію, чому такі обмежені терміни подачі до 25 травня», – обурюється львівський підприємець Ольга.

Замість того, щоб займатись роботою – проектуванням – Олег Томків другий день вистоює у черзі, щоб оформити заявку.

Я чекав з 7 години ранку. Я зареєстрований три роки тому і з того часу не змінював дані. Чи держава через електронний реєстр не може всі дані про мене довідатись?
Олег Томків

«Я чекав з 7 години ранку. Це повний абсурд. Це купка папірців. Я зареєстрований три роки тому і з того часу не змінював дані. Чи держава через електронний реєстр не може всі дані про мене довідатись? Після Майдану нічого у країні не змінилось», – зауважив підприємець.

Люди не розуміють, чому не можна вносити дані про підприємство через електронний реєстр. Припускають, що комусь вигідно створити безлад, щоб на ажіотажі заробити гроші. Вже з’явились спритники, які за 300 гривень проведуть поза чергою.

«Виконання закону – злочинне»

Олександр Антонюк три дні оббиває пороги служби. Він звернувся до народних депутатів від Львівщини, щоб вплинули на безлад, але наразі ще ніхто не відгукнувся.

Під цей закон потрапили всі верстви бізнесу. Потерпає малий, який не має юристів
Олександр Антонюк

«Під цей закон потрапили всі верстви бізнесу. Потерпає малий, який не має юристів. Сам по собі закон доцільний, але виконання закону від моменту його ухвалення і вступу в дію – злочинне. Держава не забезпечила інформування населення», – говорить львів’янин.

У Львові зареєстровані 31 тисяча підприємств. За день працівники реєстраційної служби приймають заявки від 300-400 осіб.

Субота і неділя у нас робочі. Ми додатково залучили реєстратора. Міністерство у найближчі дні видасть приписи, що після 26 травня не штафуватиме
Ярослав Жукровський

«Субота і неділя у нас робочі. Для того, щоб розрядити ситуацію, ми додатково залучили реєстратора. Міністр юстиції знає про ситуацію в реєстраційних службах міст, бо це не лише у Львові. Міністерство у найближчі дні видасть приписи, що після 26 травня не штафуватиме. Але є альтернативний варіант: якщо хтось не хоче стояти у черзі, то форму №4 і 6 можна завірити нотаріально і відправити поштою», – пояснив Ярослав Жукровський, виконувач обов’язки керівника Головного управління юстиції у Львівській області.

Ажіотаж у службі реєстрації розпочався тиждень тому. Хоча подати дані про фірму можна було з середини квітня. Але підприємці, які не мають штатного юриста, не знали нічого про закон. Вони дізнались про законодавчу вимогу нещодавно, коли їм на пошту прийшли листи від юридичних компаній, які інформували про нову вимогу і одразу ж пропонували свої послуги від 200 до 400 гривень.

Цей ажіотаж зумисно скомбінований урядом, щоб наповнити бюджет
Олександр Антонюк

«Цей ажіотаж зумисно скомбінований урядом, щоб наповнити бюджет (передбачені штрафи за неподання інформації) і надати можливість заробити юридичним компаніям. Допоки стояв у черзі, то надходили пропозиції, до яких компаній можна звертатись», – каже Олександр Антонюк.

Обласне управління юстиції просить міністерство продовжити для підприємців термін подачі даних.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG