Доступність посилання

ТОП новини

Досліджено маршрут російського «Панцира-С1» на Донбасі (світова преса)


Росія використовує на окупованій частині Донбасу військову техніку, яку армія України не має

Журналісти Bellingcat дослідили переміщення техніки російської системи протиповітряної оборони на території України. А Moscow Times повідомляє про новий, хоча й незмінний, рейтинг популярності Володимира Путіна. Тим часом, редактор Politico Лінда Кінслер опублікувала список 12 людей, які, на її думку, найбільше причетні до руйнування України.

Сепаратисти на Сході України отримували від Росії військову техніку, яку українська армія не має у своєму арсеналі, йдеться у доповіді Atlantic Council «Схованка у всіх на очах: Війна Путіна в Україні». Нещодавно журналісти-дослідники з команди Bellingcat за допомогою інформації у відкритих джерелах вислідили переміщення російського самохідного зенітного ракетно-гарматного комплексу (ЗРПК) «Панцир-С1» територією України.

Зокрема, дослідники знайшли відео, на якому видно переміщення «Панцира-С1» вулицями Луганська.


Те, що відео було знято саме у Луганську, можна довести, подивившись на «Яндекс-мапу» міста. Будинки на відео відповідають тим, що розташовані на вулиці Оборонній Луганська.

«Панцир-С1» також бачили у підконтрольній на той час сепаратистам Макіївці 24 січня 2015 року, де його сфотографували. На світлині можна побачити декілька будівель, які відповідають тим, що у Макіївці.

Засновник Bellingcat Еліот Хіґґінс: «Частина звіту «Війна Путіна» – російський «Панцирь-С1» з геолокацією в Україні»


Список 12 людей, які найбільше руйнували Україну, склала редактор американського часопису Politico Лінда Кінслер.

Першим у її списку став Богдан Хмельницький, чиї Переяславські угоди призвели до початку російсько-польської війни, а також віддали Київ під контроль Москви. Іншою історичною особистістю, яка, на думку Кінслер, зруйнувала Україну, була Катерина Велика. Вони приєднала Крим до Російської імперії та встановила там російську військову присутність (без чого російському президенту Володимиру Путіну було б набагато складніше анексувати Крим, додає Кінслер).

Наступним у списку є Йосип Сталін, який, окрім іншого, спричинив Голодомор, під час якого померло більше трьох мільйонів українців. У списку також є Степан Бандера, суперечливе обличчя українського націоналізму.

Серед сучасників, які зруйнували Україну, Кінслер називає Віктора Януковича, колишнього президента країни. «За чотири роки президенства він та його прибічники вкрали щонайменше 350 мільйонів доларів із держскарбниці», – зазначає журналіст.

Наступним Кінслер називає Віктора Медведчука, «одного з найближчих соратників Путіна» та колишнього голову Адміністрації президента Леоніда Кучми, який у 2013 році заснував проросійську партію, яка домагається звернути Україну зі шляху до Європейського союзу.

Є у списку і Юлія Тимошенко. «Коли вона та її наставник, колишній президент Віктор Ющенко, прийшли до влади, вони керували урядом, у складі якого були політичні ветерани, які не змогли виконати обіцяні реформи», – пише Кінслер.

Вона також додала до списку збірний образ «олігарха». «Хоча вибрати одну людину з українського правлячого класу олігархів, яка зробила найбільше для підриву країни шляхом розграбування майна та маніпуляції політикою, – складно, але серед них є видатні порушники», – пише Кінслер і називає Ріната Ахметова, Дмитра Фірташа й Ігоря Коломойського.

Журналіст також пише про чинного прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, який, за її словами, запропонував марні, непрактичні антикомуністичні закони, щоби відвернути увагу громадськості від зростаючого політичного тиску на нього.

Журналіст називає також німецького канцлера Анґелу Меркель, яку, зокрема, звинувачує у бездіяльності під час української кризи. Є у списку і Ketchum Inc., американська піар-компанія, яка працювала з Путіним та його оточенням, щоб відбілити їхній імідж за кордоном, заробивши таким чином 60 мільйонів доларів.

Завершує список Володимир Путін, «найбрудніший з десятки». Кінслер нагадує, що він вторгся в Україну, анексував Крим і встановив псевдоуряди на окупованих територіях Донбасу, «у той же час прикидаючись, що йому нічого невідомо про «громадянську війну» в Україні».

Politico: «Слайдшоу: Брудна дванадцятка, яка зруйнувала Україну»

Незважаючи на економічну кризу та український конфлікт, рейтинг російського президента Володимира Путіна, як і минулого місяця, тримається на позначці 86 відсотків, пише журналіст російської англомовної газети Moscow Times Дженніфер Монаґан.

«Для порівняння, найостанніше опитування Інституту Ґеллапа показало, що американський президент Барак Обама має підтримку лише 46 відсотків американців. Німецький канцлер Ангела Меркель наразі має підтримку 70 відсотків своїх співвітчизників, повідомило агентство Reuters на початку травня», – пише журналіст.

(Діяльністю українського президента Петра Порошенка задоволені 17 відсотків українців, згідно з опитуванням TNS On-line TRACK, оприлюдненим у травні цього року – ред.)

Крім того, Путін є політиком, якому довіряє найбільша кількість росіян – 62 відсотків. Майже стільки ж, 60 відсотків, заявили, що підтримують шлях країни під керівництвом чинного російського президента. Лише 23 відсотків росіян висловилися проти стратегії Путіна.


На дотичну тему:

19.02.2015
Є докази обстрілів української армії з території Росії – дослідження

«У 9 із 10 вивчених атак вогневі позиції розташовувалися – поза всяким сумнівом – на території Росії» далі
21.05.2015
СБУ оприлюднила фотографії та імена спецназівців Росії, які воюють на Донбасі проти України

Доказова база буде передана і в міжнародні судові інстанції – полковник Найда далі
16.05.2015
Звідки і як прибув «Бук», яким, ймовірно, збили «Боїнг» – дослідження Bellingcat

На сайті Bellingcat систематизовані фотографії і відеозаписи очевидців далі
  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG