Доступність посилання

ТОП новини

Українці мають пам’ятати про гідність – представник США в ООН


Постійний представник США в ООН Саманта Пауер під час звернення до українців. Київ, 11 червня 2015 року
Постійний представник США в ООН Саманта Пауер під час звернення до українців. Київ, 11 червня 2015 року

Росія тримає нас у напруженні, щоб отримати Крим – Чубаров

У Києві виступила представник Сполучених Штатів в Організації Об’єднаних Націй Саманта Пауер. Вона приїхала до української столиці 10 червня і провела низку зустрічей не лише із представниками уряду чи політиками, а й також із волонтерами та громадськими діячами.

Також представник США в ООН Саманта Пауер виступала перед широкою громадськістю, зокрема студентами київських вишів. Публічний виступ дипломата тривав близько години, після чого вона відповіла на кілька запитань присутніх. Представила Саманту Пауер співзасновник громадського руху «Крим SOS» Таміла Ташева.

«Фактично в перший день окупації Криму Російською Федерацією ми з сотнями волонтерів слідкували за тим, що відбувалося у Раді безпеки ООН. Мабуть, тоді відбулося моє перше заочне знайомство із Самантою Пауер», – розповіла Ташева.

​Перед тим, як розпочати політичну та дипломатичну кар’єру, Саманта Пауер працювала журналісткою і висвітлювала події у гарячих точках світу: у Боснії, Косово, Східному Тіморі, Руанді, Судані та Зімбабве. Під час виступу представник США в ООН пройшлася по усіх головних проблемах української політики та суспільного життя, зокрема корупції та війні на Сході. Втім, Пауер також відмітила позитивні досягнення української влади та пересічних громадян.


«Рада безпеки ООН 33 рази обговорювала ситуацію в Україні – це в рази більше, ніж переговори з будь-якої іншої кризи у світі», – розповіла Пауер. Останнього разу, коментуючи напад сепаратистів на Мар’їнку, вона процитувала російським дипломатам Михайла Булгакова: «Язик може приховувати істину, а очі – ніколи».

Представник США в ООН заговорила українською

На думку Пауер, досі актуальним є осмислення Майдану як процесу, який мав повернути владу в руки народу.

Як говорили на Майдані, Україна понад усе!
Саманта Пауер

«Майдан боровся за те, щоб повернути вагу вашому голосу, до якого так часто не хочуть прислуховуватися корумповані політики, олігархи й іноземні сили. Або, як говорили на Майдані, Україна понад усе!», – зазначила Пауер. Відоме гасло вона сказала українською, а потім додала, що люди мають пам’ятати про гідність.

Люди вимагали знищення застарілої системи та заміни її такою системою, яка б відповідала перед громадянами України
Саманта Пауер

Дипломат наголосила, що Майдан не був націлений проти Януковича, представники режиму якого за 3 роки, які були при владі, вкрали, за її даними, близько п’ятої частини доходів усієї країни. «Люди вимагали знищення застарілої системи та заміни її такою системою, яка б відповідала перед громадянами України», – заявила вона.

Пауер відзначила деякі успіхи в реформуванні, зокрема створення Національного антикорупційного бюро та трансляцію засідань у режимі онлайн, відкриття тендерів, послаблення позицій олігархів в енергетичній сфері тощо.

Убивства на Майдані та в Одесі треба розслідувати – Саманта Пауер

Окрему подяку отримали недержавні проекти, зокрема сайт Stop Fake та волонтерські групи, наприклад «Восток SOS». Пауер також звернула увагу на звільнення Олександра Єршова – керівника Державтоінспекції Києва. Інформація про невиправдано високий рівень життя «даїшника» була оприлюднена журналістами Це стало можливим завдяки розслідуванню журналістів проекту «Схеми» – спільного проекту Радіо Свобода та Першого суспільного.

Втім, дипломат наголосила, що деякі кроки так і залишилися незробленими. Зокрема так і не були доведені до кінця розслідування вбивств на Інститутській у лютому 2014 року та одеська трагедія 2 травня того ж року, нагадала Пауер.

Постійний представник США в ООН Саманта Пауер під час звернення до українців. Київ, 11 червня 2015 року
Постійний представник США в ООН Саманта Пауер під час звернення до українців. Київ, 11 червня 2015 року

Також представник США закликала українську влади забезпечити доставку гуманітарної допомоги мирним мешканцям, які перебувають на території, контрольованій сепаратистами.

Народ може вимагати від своїх лідерів відповідати за свої вчинки. І саме це лякає таких лідерів, як президент Путін, чи будь-які авторитарні уряди
Саманта Пауер

«Народ може вимагати від своїх лідерів відповідати за свої вчинки. І саме це лякає таких лідерів, як президент Путін, чи будь-які авторитарні уряди», – наголосила Пауер. Вона також висловила підтримку Криму, заявши, що США не змінить своєї позиції – Крим залишається українським.

США робить більшу ставку на активістів, ніж на політиків – політолог

Борислав Береза
Борислав Береза

Народний депутат Борислав Береза у розмові з Радіо Свобода зазначив, що усім українським політикам є чому повчитися в Саманти Пауер.

«Текст виступу був прекрасний, у тому числі композиційно. Вона вміло використовувала пункти – по-перше, по-друге, по-третє», – визнав Береза. Він також відзначив, що незважаючи на те, що проблеми дотримання прав ЛГБТ-спільноти були й залишаються однією з головних тем для представника США в ООН, вона майже не стала згадувати про це в Києві.

«Вона розуміє, що наше суспільство й досі є розколотим з цього питання, тому про це нічого й не говорила», – заявив Береза. Раніше він був представником партії «Правий сектор», активісти якої були серед нападників на учасників «Маршу рівності», що сталося 6 червня. Офіційна позиція партії стосовно відкритих гомосексуалістів також є дуже критичною.

Тарас Березовець
Тарас Березовець

Політолог Тарас Березовець вважає, що візит Саманти Пауер може розглядатися як візит у відповідь – днями прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк провів низку зустрічей у Сполучених Штатах і домігся виділення наступних траншів з боку МВФ.

«Вона сказала декілька дуже важливих речей. Зокрема, США відкидає спроби Росії ввести в оману світову громадськість з приводу як українських питань, так і питань внутрішньої політики Росії. Саманта Пауер показала своє знання в ситуації в Україні – згадала волонтерів, Олега Сєнцова, Надію Савченко тощо. На жаль, вона нічого не сказала про виконання зобов’язань Будапештського меморандуму та чи розглядає США в принципі можливість надання Україні летальної зброї», – наголосив Березовець Радіо Свобода.

Зміни в суспільстві – це справа громадянського суспільства, а не політиків. Це чіткий «месидж», що США не задоволені рівнем внутрішніх реформ в Україні
Тарас Березовець

На його думку, вкрай важливим є ставлення США саме до українського суспільства як до рушійної сили реформ в країні.

«Зміни в суспільстві – це справа громадянського суспільства, а не політиків. Це чіткий меседж, що США не задоволені рівнем внутрішніх реформ в Україні і робить більшу ставку на активістів, а не на політиків», – заявив Березовець.

Голова Меджлісу чекає від Сполучених Штатів конкретних кроків проти Росії

Рефат Чубаров
Рефат Чубаров

Також на зустрічі був присутній народний депутат і голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. Він схвально оцінює позицію США та інших західних країн щодо Криму, але чекає на більш серйозні кроки.

Я б хотів, щоб зараз був етап ухвалення крок за кроком конкретних, більш суворих фінансових та економічних санкцій
Рефат Чубаров

«Американці для інших країн як маяк, за яким, враховуючи власні інтереси, йде решта країн. Я самою зустріччю задоволений, не задоволений деякими підходами. Я б хотів, щоб етап попереджень уже залишився позаду. Щоб зараз був етап ухвалення крок за кроком конкретних, більш суворих фінансових та економічних санкцій», – наголосив Чубаров.

За його інформацією, російські експерти розглядають можливість домовитися із західними країнами щодо Криму. «Для цього їм потрібно тримати Україну та Захід напруженими, щоб усі втомилися й погодилися із вимогами Росії», – зауважив Рефат Чубаров.


На цю ж тему:

11.06.2015
Саманта Пауер – українцям: якщо ви єдині, вас не спинити

Посол США в ООН про «місце, де все догори дригом», санкції проти Росії і ще одну битву українців далі
  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG