Доступність посилання

ТОП новини

Кінофестиваль у Карлових Варах: дві українські стрічки – у конкурсній програмі


Фільм Єви Нейман «Пісня пісень» має шанс отримати гран-прі впливового європейського фестивалю

У чеському курортному місті Карлові Вари 3 липня відкривається ювілейний, 50-й міжнародний кінофестиваль. Одразу дві українські стрічки потрапили до конкурсної програми – картина Єви Нейман «Пісня пісень» і фільм Остапа Костюка «Жива ватра». Також окрема секція фестивалю буде присвячена видатному радянському режисерові Ларисі Шепітько, постановникові стрічки «Сходження». Лариса Шепітько народилася та навчалася в Україні.

ЗАВАНТАЖИТИ

Один із найвпливовіших кінофестивалів Європи, форум у Карлових Варах цього року показуватиме відразу дві українські стрічки й обидві беруть участь у конкурсній програмі фестивалю.

Художній фільм українського режисера Єви Нейман «Пісня пісень» змагатиметься у головному конкурсі фестивалю проти 12 інших робіт. Стрічка знята за мотивами творів Шолом-Алейхема. Сюжет фільму розгортається у 1905 році в одному з єврейських містечок Росії.

«Це дуже поетична та оповідальна історія. Це один із дуже небагатьох фільмів, які відтворюють загублений світ, і операторська робота є дійсно неймовірною у наближенні цього світу до глядача», – розповіла агент режисера Іванна Івішиц.

Вона додала, що фестиваль у Карлових Варах є для знімальної групи «Пісні пісень» особливим, тож команда з нетерпінням очікує на реакцію публіки та оцінку критиків.

Організаторка кінопоказів документальних фільмів в Україні Ольга Веснянка, вважає, що стрічка приверне увагу не лише країною походження, а й своєю мистецькою якістю. Вона додала, що «Пісню пісень» українські глядачі зможуть побачити вже незабаром на Міжнародному одеському кінофестивалі.

«Сподіваюся, що вже в Одесі буде відомо, що той чи інший приз – можливо кінокритиків, кінокритикинь, чи можливо якась окрема премія – що буде відзначена ця досить знана українська режисерка», – сказала Веснянка.

Карпатські вівчари

«Жива ватра» режисера Остапа Костюка є іншою українською стрічкою, представленою у Карлових Варах у конкурсній програмі серед документальних фільмів, де змагаються ще 15 робіт.

80-хвилинна картина розповідає історію трьох карпатських вівчарів. За словами продюсера фільму Геннадія Кофмана, знімати «Живу ватру» доводилося впродовж тривалого часу.

«Як каже сам режисер, (зйомки тривали – ред.) чотири роки та все життя. Він виріс у цьому середовищі, для нього це все знайомо. Він із Західної України. Щосезону він виїжджав зі своїми героями на полонину, був у них вдома», – розповів Кофман.

Тривалі зйомки допомогли команді зблизитися з героями, які через певний час комфортно відчували себе перед камерами. Те, що «Живу ватру» запросили на фестиваль у Карлових Варах, для авторів фільму стало несподіванкою і великою честю.

«Сподівання, звичайно – хочемо перемогти. Але, дивлюся, що дуже гідні у нас конкуренти. Але рівень програми дуже високий, тому, звичайно, дуже приємно, що у цю програму відібрано наш фільм», – сказав Кофман.

Ольга Веснянка високо оцінює шанси української стрічки у Карлових Варах.

Документальне кіно в Україні завжди було вартісним, завжди було помітним на європейському кінопросторі та на фестивалях
Ольга Веснянка

«Варто зауважити, що документальне кіно в Україні завжди було вартісним, завжди було помітним на європейському кінопросторі та на фестивалях у тому числі», – сказала вона.

Геннадій Кофман також сподівається на певний успіх і серед української аудиторії. Попри важку ситуацію у країні, він вважає, що глядачі все одно матимуть певний інтерес до стрічки, яку наприкінці року її продюсери хочуть показати в обмеженому прокаті.

Документальний фільм не може мати такий потенціал, як розважальний
Геннадій Кофман

«Звичайно, документальний фільм не може мати такий потенціал, як розважальний фільм. Але нам самим цікаво подивитися, як цей фільм буде сприйматися у різних регіонах України, на Сході. Розуміємо, що у Західних частинах України ця тема ближче, але нам цікаво, як він буде сприйматися у різних куточках країни», – сказав Кофман.

«Шість близьких знайомств»

У рамках ювілейної програми кінофестивалю гості зможуть подивитися стрічки зі спеціальної секції «Шість близьких знайомств». Організатори запросили шістьох режисерів, які певний час із ними співпрацюють, обрати та персонально презентувати стрічку, яка відіграла велику роль у формуванні їхнього режисерського стилю.

Для нас дуже важливо підтримувати довгострокові відносини з режисерами, часто від початку їхніх кар’єр, які у багатьох випадках розпочалися на Міжнародному фестивалі у Карлових Варах
Карел Ох

«Для нас дуже важливо підтримувати довгострокові відносини з режисерами, за чиєю роботою ми спостерігаємо, часто від початку їхніх кар’єр, які у багатьох випадках розпочалися на Міжнародному фестивалі у Карлових Варах», – сказав художній керівник заходу Карел Ох.

Серед запрошених гостей є український режисер Сергій Лозниця, автор фільму «Майдан». Він презентуватиме стрічку українського режисера Кіри Муратової «Астенічний синдром», зняту в 1989 році.

Окрема секція кінофестивалю буде присвячена режисеру Ларисі Шепітько, яка народилася та навчалася в Україні. Вона зняла один із найбільш знакових фільмів радянського кіно «Сходження», який критики називають однією з найкращих стрічок про Другу світову війну.

Ювілейний 50-й Міжнародний кінофестиваль у Карлових Варах триватиме з 3 по 11 липня. Гості заходу матимуть змогу подивитися близько 200 стрічок у 19 категоріях.

Американський актор Річард Ґір, відомий, зокрема стрічками «Красуня», «Осінь у Нью-Йорку» та мюзиклом «Чикаго», є почесним гостем фестивалю, де отримає найвищу нагороду – Кришталевий глобус – за видатний внесок у світовий кінематограф.

Серед інших знаменитостей, фестиваль відвідають американські актори Гарві Кейтель, Джена Мелоун та ірландський актор Джеймі Дорнан.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG