Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко кличе волонтерів боротися із контрабандою в зоні АТО


Президент України Петро Порошенко
Президент України Петро Порошенко

Влада намагається прикрити авторитетом волонтерів власну безпорадність – волонтер Касьянов

Київ – Президент України Петро Порошенко запросив волонтерів до спільної взаємодії у боротьбі з контрабандою та корупцією на лінії розмежування на Донбасі. Реакція самих волонтерів на цей заклик неоднозначна: одні готові долучитися до такої діяльності, інші ж вважають, що держава таким чином розписалася у власному безсиллі, а спроба залучити волонтерів, які не володіють жодними повноваженнями, навряд чи істотно вплине на стан справ.

Порошенко кличе волонтерів боротися із контрабандою в зоні АТО
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На нараді в адміністрації президента Петро Порошенко обговорив з волонтерами, представниками органів влади та силових структур спільні дії щодо встановлення правопорядку на лінії зіткнення на сході. Глава держави закликав волонтерів викласти свої пропозиції, запевнив у своїй стовідсотковій довірі та пообіцяв налагодити прямий канал зв’язку, повідомляє прес-служба президента.

У свою чергу волонтер Георгій Тука зазначив, що сподівається на позитивні й дуже швидкі результати.

Для нас не існує поняття «свій-чужий». Ми будемо вимагати покарання всіх без винятку
Георгій Тука

«Для нас не існує поняття «свій-чужий». Ми маємо інформацію, що у цій протиправній діяльності задіяні і військовослужбовці, і прикордонники, і співробітники МВС, і співробітники СБУ. Ми будемо вимагати покарання всіх без винятку», – зазначає він.

«Саме для цього це робиться на найвищому рівні. Я розраховую на нашу ефективну взаємодію», – відповів на це президент.

Для такої роботи у волонтерів нема повноважень – Касьянов

Натомість волонтер Юрій Касьянов вважає, що подібна ініціатива є чистим піаром з боку влади, яка, не маючи можливості вирішити проблему, намагається прикритися авторитетом волонтерів.

Це профанація, лицемірство та піар. Волонтерів тут чіпляють як прапор
Юрій Касьянов

«Це профанація, лицемірство та піар. Волонтерів тут чіпляють як прапор», – наголошує він.

Утім, на думку Юрія Касьянова, багато волонтерів готові долучитися до запропонованої президентом діяльності. Адже зараз у них стало менше роботи, бо й силовики краще забезпечені та й бойові дії не такі інтенсивні, як минулого року. Однак для подолання проблеми корупції та контрабанди в зоні АТО у волонтерів немає і не може бути повноважень. Натомість їх намагаються використати як символ.

«Мабуть, це якась показова акція має бути. Коли буде затримано декілька фур. Бо які можуть бути повноваження у волонтерів для такої роботи? Тут повинні працювати силові відомства, насамперед – СБУ», – вважає волонтер.

Юрій Касьянов упевнений, що до контрабанди в зоні АТО причетні вищі посадові особи, які наживаються на війні. У свою чергу, правозахисник Василь Ковальчук, який займається звільненням військовополонених, розповів Радіо Свобода, що у квітні цього року на власні очі бачив на окупованих територіях Донбасу свіжу кондитерську продукцію фірми Roshen, яка належить чинному главі держави.

Виїздив із Донецька. Зайшов у магазин – і бачу в кондитерському відділі: шоколадки ROSHEN, цукерки ROSHEN і торти були ROSHEN! Я був 28-го, а вони випущені у Києві 27-го!
Василь Ковальчук

​«Виїздив із Донецька. Уже обміняв їхніх хлопців на наших – і двох лейтенантів віз додому. Зайшов у магазин – і бачу в кондитерському відділі: шоколадки Roshen, цукерки Roshen і торти були Roshen! Я був 28-го, а вони випущені у Києві 27-го! Їх уночі туди привезли!», – розповідає Василь Ковальчук.

Нелегальна торгівля із окупованими територіями на Донбасі набула великого розмаху. За оцінками правоохоронців, аби боротьба із контрабандою в зоні АТО була ефективнішою, необхідно внести зміни до чинного законодавства.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG