Доступність посилання

ТОП новини

Інформацію про слабкості російських військ ми передаємо армії – InformNapalm


«Інформнапалм» – це відповідь громадянського суспільства на пропаганду Росії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:28:10 0:00

«Нам вже вдалося зібрати величезну базу даних на цілі російські підрозділи» – Микола Балабан

Інформаційно-аналітичний волонтерський сайт «Інфорнапалм» мовить до своїх читачів уже двома десятками мов, серед яких навіть китайська і японська. Про це в ефірі програми «Молодь плюс» заявив член редакційної ради проекту Микола Балабан. За його словами, за звітами, картами та інформацією про війну в Україні до «Інформнапалму» звертаються і міжнародні експерти, і українська армія.

Ми хочемо, щоб наш читач думав, сам робив висновки, тому для нас найважливіше − це давати дані, і будь-яка людина може сама все перевірити

– Наша основна мета – дати людям інформацію про те, що відбувається на Сході, і про російську агресію, показати те, що намагаються приховати російські видання, зрештою, всі. Інша дуже важлива річ: ми намагаємося давати людям не вже розжовану інформацію, вже з певним підтекстом, як роблять українські і російські новини, вже готове просто вкладають. Ми хочемо, щоб наш читач думав, сам робив висновки, тому для нас найважливіше − це давати дані, і будь-яка людина може сама все перевірити. Тобто ми не даємо якихось вже готових результатів.

Микола Балабан
Микола Балабан

Наша група спочатку була тісна і невелика, але зараз у нас 4 основних блоки інформації, які ми подаємо. Перше − це OSINT (Open source intelligence), інформація, яку ми почерпуємо з відкритих джерел, соціальних мереж, в тому числі.

Друге − ми намагаємося робити аналітику, аналіз ситуації на фронті, тобто те, що відбувається безпосередньо в зоні АТО, пишемо раз в декілька тижнів аналітичні звіти, аналітичні записки.

Ми працюємо з широкою мережею інсайдерів на окупованих землях, на Донбасі та в Криму

Ще один момент − ми працюємо з широкою мережею інсайдерів на окупованих землях, на Донбасі та в Криму. З їхньою допомогою ми перевіряємо ту інформацію, яку знаходимо у відкритих джерелах. Так само нам дуже важливо показувати не тільки людей, але й військову техніку, військові матеріали, які мають чисто російське походження та перебувають на лінії конфлікту.

Інфографіка InformNapalm
Інфографіка InformNapalm

– Для кого ви працюєте?

Для нас є дуже важливою іноземна аудиторія. Ми вже маємо близько 17 мов і зараз додається китайська і японська

– Для нас є дуже важливою іноземна аудиторія. Тому що, коли починалася та агресія, то InformNapalm утворився, тоді, коли Росія окуповувала Крим, було дуже важливо донести світовій спільноті те, що відбувалося в Криму. Ми вже маємо близько 17 мов, і зараз так само додається китайська і японська. Якщо говорити про наші переклади, їхня аудиторія − це коло експертів, вони виходять дуже часто з нами на зв'язок, на основі наших матеріалів роблять якісь потужніші аналітичні записки, опрацьовуючи їх далі.

Серед країн − це, насамперед, Німеччина, Сполучені Штати Америки, Велика Британія, Польща, Франція. Звичайно, Росія, але це вже зовсім інший блок. Найбільше наших матеріалів російськомовні. Нам так само дуже важливо говорити на Схід і спілкуватися із російськомовною аудиторією, російська аудиторія для нас дуже важлива.

– Як працює цей пошук з відкритих джерел? Що він дає?

Якщо мирні люди люблять фотографувати їжу, то агресивно настроєні – себе на фоні розбитої техніки чи себе у військовій формі

– Ми живемо в 21-му столітті і маємо колосальне покриття соціальних мереж. Будь-яка соціальна активність людей дуже швидко входить фотографіями, якимись постами в інтернет, особливо, в соціальні мережі. І якщо мирні люди просто люблять фотографувати їжу, то агресивно настроєні люди люблять фотографувати себе на фоні розбитої техніки чи себе у військовій формі.

Між страхом і можливостями: що митці думають про соцмережі?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Російський військовий зафотографував себе, як він стоїть з автоматом серед якихось кущів. Якщо включити цю фотографію, то можна знайти локацію. Це один із залізних доказів

Особливість соціальних мереж у тому, що, коли людина робить фотографію, до неї завжди прикладається геотег. Цей геотег можна вимикати, але він, як правило, за замовчуванням є на всіх наших пристроях. Російський військовий зафотографував себе, як він стоїть з автоматом серед якихось кущів. Якщо включити цю фотографію, то можна знайти локацію. Це один із залізних доказів.

Якщо співставити кілька інформацій: що цей хлопець, припустимо, служить в якомусь російському військовому з'єднанні, і він стоїть з російською гвинтівкою чи, скажемо, автоматом, який є тільки на території Росії, і фотографія з геотегом − локацією Луганська чи Донецька область − це дуже добрий матеріал для розвідки відкритих джерел. Це власне, те, чим ми займаємося. І таким чином нам вже вдалося зібрати величезну базу даних на цілі російські підрозділи, на військові формування, які там перебувають, на людей.

– На сайті є також розділ «карти», що там?

– Карти – це наш «коньок». Бо ми для себе побачили, що є недостатньо тих карт і тієї аналітики, яке дає, до прикладу, РНБО, і вони дуже загальні, здалека. Тому ми і розпочали таку роботу, в нас є мапа із розстановкою сил, і вона пояснює, ілюструє аналітику. Наприклад, де є ділянки фронту під загрозою, де є якісь слабкості російських військ, які частини фронту Росія, тобто «ДНР» і «ЛНР», посилює.

– Таким чином ви допомагаєте армії?

Коли ми публікуємо нашу інформацію, важливим лишається не зашкодити нашим військам

– Ми співпрацюємо з армією, допомагаємо їй. Передаємо їй звіти. Коли ми публікуємо нашу інформацію, важливим лишається не зашкодити нашим військам.

InformNapalm – це величезна сітка, яка складається з дуже багатьох людей дуже різних професій, серйозних аналітиків, які не відкривають свого обличчя або не кажуть, хто вони, працюють інкогніто. Це є колишні військові, які займалися якимись аналітичними моментами, або військовою технікою, тобто все, що з тим пов'язано. Одним словом, в нас є різні люди, об`єднані одним баченням – відкривати, проливати світло на те, що намагаються максимально сховати. InformNapalm є продуктом інформаційного суспільства, соціальних мереж і спілкування в них.

А останній приклад міжнародної співпраці − дуже добра співпраця з Atlantic Council, вони, як ви знаєте, нещодавно оприлюднили велику доповідь про російську присутність на Донбасі для західних ЗМІ, журналістів. Вони так само консультувалися з нами, опиралися на матеріали одного з наших найсильніших розслідувачів Іраклія Комахідзе. Для нас дуже важливо, що вони вважають нашу інформацію «reliable source» – такою, на яку можна розраховувати. Так само ми працюємо, спілкуємося із різними експертами європейських інституцій, Сполучених Штатів.

Чим більше Росія намагається пустити диму, тим більше громадянське суспільство бореться з тим вірусом

InformNapalm – це відповідь громадянського суспільства на пропаганду та інформаційну війну. Тобто чим більше Росія намагається пустити диму, тим більше це громадянське суспільство намагається розширити свій імунітет, бореться з тим вірусом.

Чим більший вал пропаганди, тим сильніше ми відповідаємо.

– Яка подальша доля InformNapalm?

– Подальша доля InformNapalm – це розвиток. Для нас важливо не тільки показувати те, що відбувається в Росії, але й висвітлювати щось глобальне, якісь глобальні процеси, глобальну інформаційну війну, зокрема? ситуацію, яка зараз відбувається в Сирії, ISIS (Islamic State of Iraq and Syria, «Ісламська держава»). Ми відчуваємо себе частиною глобального процесу.

Але я впевнений, що конфлікт в Україні буде ще довго. Тож InformNapalm таким, як він є зараз, муситиме ще працювати і розвиватися власне в дискусії з цим шквалом інформаційної пропаганди з боку Російської Федерації.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG