Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний трибунал у справі МН17 буде руйнівним для Росії – Кулеба


Плакат на мітингу в столиці Австралії, липень 2014 року
Плакат на мітингу в столиці Австралії, липень 2014 року

«Найбільш оптимальною є модель створення трибуналу, статут якого схвалила Рада безпеки ООН» – посол з особливих доручень МЗС

Київ – У вівторок, 14 липня, Австралія, Бельгія, Малайзія, Нідерланди й Україна звернулися до Ради безпеки ООН з проханням створити міжнародний трибунал для притягнення до відповідальності винних у катастрофі авіалайнеру МН17, який 17 липня 2014 року вибухнув у небі над Донбасом. Пасажирський літак Малайзійських авіаліній, який летів рейсом Амстердам-Куала-Лумпур з майже 300 людьми на борту, за попередніми даними експертів, знищив російський ракетний комплекс «Бук», який прибув з цією метою з Росії на окуповану територію України, а після виконання завдання повернувся на свою базу в Росії.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:17 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Росія своєї провини не визнає і виступила проти скликання міжнародного трибуналу, назвавши це «нелогічним і непотрібним». Тож наразі фахівців цікавить, якими є перспективи скликання трибуналу ООН у справі малайзійського «Боїнга».

Делегація Малайзії офіційно внесла до Ради безпеки ООН проект резолюції про створення міжнародного трибуналу для розслідування причин катастрофи рейсу МН17 на сході України в 2014 році. Резолюцію підтримали Австралія, Бельгія, Нідерланди та Україна.

У проекті резолюції, яку подала Малайзія, ця катастрофа кваліфікована як «загроза загальному миру і безпеці». Також у проекті трибунал під егідою ООН називають «дієвою гарантією незалежного та неупередженого процесу притягнення до відповідальності». Трибунал має бути створений відповідно до однієї з глав статуту ООН, яка стосується «дій щодо загрози миру, порушень миру й актів агресії».

«Найбільш оптимальною є модель створення трибуналу» – Кулеба

Україна підтримала створення трибуналу для притягнення до відповідальності винних у катастрофі рейсу MH17. Як повідомив журналістам посол з особливих доручень МЗС України Дмитро Кулеба, «найбільш оптимальною є модель створення трибуналу, статут якого схвалила Рада безпеки ООН. Це дозволить забезпечити взаємодію з усіма країнами і визнання його рішень», – зазначив дипломат.

Кулеба також зазначив, що для належного представлення справи у трибуналі треба проводити глибоке всебічне розслідування і підготувати за його результатами серйозний звіт.

Звіт скаже ту правду, яку ми вже знаємо. Він буде руйнівним для Росії. Росія вкине ще зо 21 версію того, що відбулось
Дмитро Кулеба

«Звіт буде правдивим. Він скаже ту правду, яку ми вже знаємо. Він буде руйнівним для Росії. Росія вкине ще зо 21 версію того, що відбулось, аби себе «відбілити» в очах власної аудиторії. Для України, для українського народу це буде підтвердженням того, що ми вже знаємо, і так само і для світу», – наголосив Кулеба.

Мова іде не тільки про безпосередніх виконавців злочину, які натиснули кнопку «старт» комплексу «Бук», але і про організаторів та інших осіб, які здійснювали будь-яке сприяння у здійсненні цього злочину, зауважив Кулеба.

«Нам відомі імена і дані російських військових, які направляли ракету» – Хіггінс

Провідний експерт Еліот Хіггінс з міжнародного агентства розслідувань Bellingcat аналізує всі факти, заяви, перебіг подій у справі рейсу «МН17».

У розмові з Радіо Свобода він зазначив, що Росія тисне на міжнародне співтовариство, щоб уникнути покарання. Кремль воліє загальмувати, а то і зупинити розслідування, яке повинно закінчитись скликанням міжнародного трибуналу під егідою ООН, вважає фахівець.

«Ми працювали разом із поліцейськими слідчими з Нідерландів. Bellingcat вже опублікував серію розслідувань про те, що ракетна установка «Бук», якою збили літак, була доставлена з Росії. Ми вже знаємо не лише шлях «Буку» на Донбас і дорогу, якою його вивезли назад до Росії – нам відомі імена і дані російських військових, які направляли ракету і керували нею, у результаті чого був знищений авіалайнер», – розповів Хіггінс.

Установка «Бук» у житловому районі Тореза 17 липня 2014 року
Установка «Бук» у житловому районі Тореза 17 липня 2014 року

Французький експерт з питань безпеки Олів’є Ведрін у розмові з Радіо Свобода каже, що світова спільнота повинна дати належну відповідь усім причетним до знищення «Боїнга» і вбивства майже трьохсот безневинних людей. Адже непокаране зло має здатність зростати, і дії Росії на Сході України це лишень підтверджують, зауважив Ведрін.

Ми маємо показати президентові Росії та його підлеглим, що зло, тероризм карають. Їх карає міжнародна спільнота через механізми міжнародного права
Олів'є Ведрін

«Міжнародний трибунал повинен бути створений і має працювати, щоб покарати винних, інакше Кремль, почуваючи безкарність, продовжуватиме агресію проти України і ще сильніше притискатиме вільне слово усередині Росії. Ми маємо показати президентові Росії та його підлеглим, що зло, тероризм карають. Їх карає міжнародна спільнота через механізми міжнародного права», – пояснив фахівець.

«Скликання трибуналу нелогічне і непотрібне» – представник Росії

А Москва тим часом назвала пропозицію створити міжнародний трибунал у справі катастрофи пасажирського «Боїнга» «нелогічною і непотрібною», про що заявив заступник міністра закордонних справ Росії Геннадій Гатілов під час брифінгу у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку. За його словами, розслідування ще триває, і жодних остаточних висновків не зроблено, а Нідерланди мають представити доповідь про причини катастрофи до кінця року.

А речник президента Росії Дмитро Пєсков повідомив журналістам, що росіяни зібрали докази «злочинів» України на Донбасі, які нібито можуть стати підставою для міжнародного трибуналу. Слідчий комітет Росії у свою чергу заявив, що має у провадженні понад півсотні справ про «заборонені методи ведення війни на Донбасі».

У Києві подібні закиди пов’язують із бажанням Росії відвернути увагу від злочинів, скоєних її бойовиками на сході України. Серед іншого, і від справи щодо знищення пасажирського «Боїнга», про що розповів журналістам секретар Ради національної безпеки й оборони України Олександр Турчинов.

Він наголосив, що Росія намагається заблокувати фінальний етап розслідування щодо збитого «Боїнга» і розгляд цієї справи в міжнародному суді, оскільки розуміє свою відповідальність. Як зазначив Турчинов в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна», Росія, аби приховати свій злочин, «усіляко намагалася зірвати розслідування й дезінформувати громадськість».

«Ви пам’ятаєте їхні версії та «свідків», що розповідають то про український літак, то про українську ракету, то якісь інші бездарні й брехливі версії», – заявив Турчинов.

Він висловив упевненість, що міжнародний трибунал буде розслідувати цей злочин належним чином, і що Путін і його оточення розуміють, що «їм доведеться відповідати. Відповідати і з політичної, і з економічної, і з юридичної точки зору за те, що вони перетворилися на банальних терористів», – зазначив Турчинов.

Росія: громадськість проти Путіна

Тим часом російські громадські активісти й правозахисники розпочали збір підписів за створення міжнародного трибуналу з розслідування причин аварії пасажирського «Боїнга» 17 липня 2014 року.

У зверненні на сайті change.org мовиться, що ідею створення трибуналу підтримують «майже всі мимовільні учасники трагедії», крім Росії.

Примусьте чиновників підтримати ідею створення трибуналу!

«Примусьте чиновників підтримати ідею створення трибуналу!», – закликають автори звернення.

Але президент Росії Володимир Путін і його команда чиновників навряд чи почують громадськість, вважає київський публіцист Сергій Грабовський. На його думку, світова спільнота теж має мінімальні шанси покарати винних в «нападі у небі Донбасу» навіть через міжнародний кримінальний трибунал.

«Подолати цей опір Росії, в якій при владі перебуває Путін і його команда, щодо створення трибуналу з розслідування атаки на пасажирський «Боїнг» – не вдасться. Не для того Путін туди передавав «Буки», щоб збивати саме українські літаки. Власне кажучи, це вже достеменно встановлено, і потім за це ще й відповідати, на таке Путін не згоден», – зазначив Грабовський у розмові з Радіо Свобода.

На цю ж тему:

16.07.2015
Родини жертв рейсу MH17 позиваються до Гіркіна на 900 мільйонів доларів – The Telegraph

Адвокат родичів жертв трагедії Флойд Візнер представляє інтереси 18 родин, члени яких загинули 17 липня 2014 року далі

03.07.2015
Росія «бачить» більше питань, ніж відповідей, у звіті про MH17

Москва заперечує, що причетна до збиття авіалайнера далі

09.07.2015
Росія боїться Міжнародного трибуналу (преса)

Росія, побоюючись відповідальності за загибель людей, блокуватиме створення Міжнародного трибуналу щодо збитого «Боїнга» на Донбасі далі

29.06.2015
Bellingcat назве причетних до трагедії MH17 у роковини падіння «Боїнга»

Таємниці Міноборони Росії можна відшукати у соцмережах, необхідне тільки терпіння далі
26.06.2015
Росія виступає проти міжнародного трибуналу щодо збиття MH17 під егідою ООН
далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG