Доступність посилання

ТОП новини

Громадянство України: подвійні стандарти?


Петро Порошенко вручає українські паспорти росіянам Володимиру Федоріну й Марії Гайдар
Петро Порошенко вручає українські паспорти росіянам Володимиру Федоріну й Марії Гайдар

Іноземні добровольці не можуть отримати паспорти, за які вони проливають кров, тоді як їх вільно отримують нові улюбленці влади

Київ – Гасло «За вашу і нашу свободу!» сприйняли як заклик до конкретних дій іноземні учасники української Революції гідності та АТО. У лавах військових формувань за Україну воюють бійці-добровольці з Білорусі, Росії, Грузії і держав Євросоюзу. Іноземні захисники України нарікають на перепони, з якими вони зітнулися при спробі отримати в Україні легальний статус. Мова йде про отримання громадянства України для тих, хто не може повернутись додому, оскільки на батьківщині його заарештують за найманство та (або) участь у бойових діях «на боці хунти». І це тим більше ображає бійців, адже українська влада давно пообіцяла спростити процедуру отримання громадянства України.

Ще півроку тому президент Петро Порошенко урочисто вручив паспорт громадянина України білоруському добровольцю Сергію «Боцману» Коротких, учаснику операції зі звільнення Маріуполя. На початку цього року громадянство України отримав колишній співробітник ФСБ, боєць Добровольчого українського корпусу, захисник Донецького аеропорту, «кіборг» Ілля Богданов.

«Все справжнє! Все справжнє – справжнісінький паспорт!» – демонстрував Богданов свій паспорт на камери журналістам.

Щоправда, цьому моменту передували кількамісячні звернення Богданова до урядових інституцій, до Адміністрації президента та українських журналістів. Як визнає сам Богданов, втручання журналістів і допомога військових, обраних до Верховної Ради, прискорили процедуру отримання українського паспорта.

Президент Петро Порошенко на початку грудня минулого року пообіцяв спростити процес отримання громадянства України добровольцям-учасникам АТО на Донбасі.

«Хочу передати вітання моїм бойовим побратимам: ваше звернення до президента України щодо надання українського громадянства білорусам, росіянам, які зі зброєю в руках разом з вами захищали честь і незалежність держави, – як я і обіцяв, я підпишу указ про надання їм українського громадянства», – заявив Порошенко, виступаючи перед народними депутатами.

Правила 5-річної давності діють досі – правозахисник

Проблеми з отриманням громадянства України Державна міграційна служба і незалежні експерти пояснюють дією старого законодавства, яке не відповідає реаліям нинішнього часу. Так вважає, зокрема, експерт-правозахисник, координатор ініціативи «Без кордонів» Максим Буткевич.

Щоб отримати вид на проживання, іноземні громадянини мають відповідати певним критеріям. Поміж тих критеріїв немає участі у Майдані або теперішній війні на українському боці
Максим Буткевич

«Ті правила (критерії), які діяли 5 чи 3 роки тому, діють і зараз. За ними, щоб отримати вид на проживання, іноземний громадянин (громадянка) або особа без громадянства мають відповідати певним критеріям. Поміж тих критеріїв немає таких, як участь у Майдані або участь у теперішній війні на українському боці. Те саме можна сказати і про отримання громадянства. Для отримання громадянства треба нагально, постійно прожити на території України певну кількість років, а до того, як просити громадянство, треба прожити в Україні з дозволом на тимчасове проживання», – пояснив Буткевич у розмові з Радіо Свобода.

Оскільки добровольці не можуть виконати цю умову, у громадських активістів і добровольців з Білорусі і Росії залишається можливість легалізуватися як біженці, оскільки повернення додому для них небезпечне для життя, зазначив Буткевич. У виняткових випадках, на власний розсуд, правом надавати громадянство тим, кому вважає за доцільне, наділений президент України.

«Тут не дуже зрозуміло, за яким принципом одним людям громадянство було надане, а іншим, які його потребують не менше, а напевно що більше, воно не надається», – визнав Буткевич.

Тим часом, Верховна Рада зробила перший крок до зміни законодавства у сфері міграційної політики. У квітні цього року депутати ухвалили у першому читанні законопроект, який спрощує процедуру отримання громадянства для іноземних добровольців, які беруть участь в АТО, та для людей, які зазнали утисків на своїй батьківщині через погляди і свою громадянську позицію.

Але наразі невідомо, коли закон набуде чинності. Тож досі процедура отримання громадянства України залишається складною. Наприклад, сотням громадян Білорусі, які в різні роки змушені були залишити свою батьківщину через переслідування режимом Олександра Лукашенка, досі складно легалізуватися в Україні. У більшості випадків мають місце необґрунтовані відмови в статусі біженця або наданні додаткового захисту.

«Далі заяв підтримка іноземних добровольців не пішла»

Як повідомив Радіо Свобода боєць-доброволець на псевдо «Рустам Док», Державна міграційна служба відмовила йому у наданні громадянства України, а пізніше – у статусі біженця. Чиновники заявили, що не бачать причин для легалізації «Дока» в Україні.

Я перейшов у Добровольчий український корпус, де неоформлених бійців майже сорок осіб
Док

«В Україні я перебуваю трохи більше року, за цей час встиг повоювати в офіційній військовій структурі – у батальйоні «Донбас». Там нам пообіцяли офіційну реєстрацію і громадянства за спрощеною процедурою. Але досі нічого не зроблено, і у лютому цього року я перейшов до «Правого сектору», у Добровольчий український корпус, де неоформлених бійців майже сорок осіб», – розповів він.

«На мою думку, проблема з легалізацією іноземних добровольців – не лише у тому, що далі заяви президента і першого читання відповідного закону справа не пішла, а і в тому, що чиновники на місцях доволі часто саботують це питання», – розповів доброволець.

Тим часом участь в АТО білоруська влада цілком може кваліфікувати як тероризм, за що в Білорусі передбачена найвища міра покарання – смертна кара, пояснив «Док» у розмові з Радіо Свобода.

Про аналогічні проблеми розповіли і громадяни Росії, які захищають Україну від власної держави на Донбасі, але розмовляти про це з Радіо Свобода вони відмовились. Щоправда, повідомили, що їхні особисті дані давно вже відомі і російському ФСБ, і донбаським сепаратистам. Росіяни також зазначили, що затягування процедур із надання їм статусу біженця або громадянства України дисонує зі швидкістю, з якою президент Порошенко надав українське громадянство донці російського реформатора Марії Гайдар, завдяки чому вона цілком офіційно працює на посаді заступника голови Одеської обласної держадміністрації.

Український доброволець Дмитро Різниченко з цього приводу написав на своїй сторінці у Facebook, що «Марії Гайдар подаровано українське громадянство та державну посаду. Жодному добровольцю-росіянину чи білорусу, котрих я знаю, не дано не лише громадянства, а й статусу, з яким вони можуть легально влаштуватися на роботу. Офіційно більшість із них підпадають під депортацію», – пише боєць.

«Доля моїх побратимів – у руках президента» – Півоваров

Фахівцям не зрозуміле і зволікання з наданням громадянства України учасникам АТО з країн ЄС та інших держав. Так, громадянин Польщі Казімір Камінський є добровольцем понад рік, але наразі збирається у відпустку додому. Через соціальні мережі він повідомив побратимам і журналістам, що у Варшаві не виключає арешту за статтею «найманство», оскільки досі не отримав документів про свій статус та участь у захисті України.

«Я 24 серпня їду до Польщі у відпустку. Я не маю легального статусу в Україні і не знаю, як мене вдома зустрінуть, – як найманця чи як українського патріота. Але як би не було, я завжди любитиму Україну і буду готовим за неї боротись і допомагати українцям», – наголосив Камінський.

Свою історію Радіо Свобода розповів і Григорій Півоваров – громадянин Ізраїлю, який тривалий час живе в Європі. В Україну приїхав під час Євромайдану, з літа минулого року відстоює незалежність і територіальну цілісність України на Донбасі.

За законом, дід або бабця мали б народитися в Україні. А у мене прадід був рабином на Київщині, прабаба родом із Керчі
Григорій Півоваров

«Мені пояснили, що, за законом України, дід або бабця мали б народитися в Україні. А у мене прадід був рабином на Київщині, прабаба родом із Керчі. Я вже збагнув, що питання мого українського громадянства – у руках президента України, оскільки нормального закону в Україні немає. Тому доля моя і моїх побратимів, іноземних бійців, – у руках президента, який обіцяв спростити процедуру. А ми зі свого боку готові продовжувати військову службу й Україну захищати», – розповів Півоваров.

Отримання громадянства – наче розпродаж у «Все по 20 гривень» – Балога

В Адміністрації президента визнають, що процедура отримання громадянства є недосконалою. Проте, порівняно з іншими країнами, в України механізм отримання громадянства – один із найпростіших. За словами заступника голови Адміністрації президента Ростислава Павленка, за рік через указ президента громадянство України отримали близько тисячі осіб.

Питання надання українського громадянства відповідні установи завжди розглядають в індивідуальному порядку, тому про усі недоліки та перешкоди необхідно повідомляти через громадськість чи ЗМІ, щоб влада могла реагувати на помилки і їх виправляти, повідомив Павленко.

Рішення президента щодо надання викликають критику і серед політиків, і серед української громадськості. Один із ветеранів української політики, народний депутат Віктор Балога вважає, що легкість, із якою отримують українські паспорти нові улюбленці влади, робить «громадянство України аналогом ордену Ярослава Мудрого, який можна роздавати усім направо і наліво», яке «трохи нагадує розпродаж у магазині «Все по 20 гривень».

А письменниця Оксана Забужко переконана, що Україна може втратити себе, запрошуючи до себе на керівні посади саме росіян. Їм, мовляв, вдалося розвалити власну країну і жодного позитивного досвіду державного керівництва вони привнести не можуть.

На цю ж тему:

25.08.2015
У Польщі подвійне громадянство не є перешкодою для політичної кар’єри

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG