Доступність посилання

ТОП новини

«Протистояти російській пропаганді Україна зможе якісними і незалежними ЗМІ» – чеський журналіст


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Говорити про Україну потрібно на підставі перевірених фактів, а не напівправди чи брехні» – чеський журналіст

Прага – Війна в Україні й складна економічна ситуація – в центрі уваги світових і європейських засобів масової інформації уже тривалий час. Найбільше пише і говорить про Україну Москва, при цьому часто свідомо перекручуючи факти чи замовчуючи правду. У Празі група відомих політичних оглядачів проаналізувала російську інформаційну політику з тим, щоб відділити брехню від реальних фактів і дозволити чехам самим сформувати правдивий образ подій в Україні. Один із членів аналітичної групи, відомий чеський журналіст і політичний оглядач Йозеф Паздерка розповів Радіо Свобода, чому російська агітація й пропаганда, а часто навіть відкрита неправда, є кращим продуктом на ринку, ніж правдиве джерело інформації.

Росія протягом останніх років сформувала відносно обдуману систему ЗМІ, якими керує держава і з якими поєднані інші організації
Йозеф Паздерка

– Що стосується України, то ситуація тут є складнішою тому, що Росія протягом останніх років сформувала відносно обдуману систему ЗМІ, якими керує держава і з якими поєднані інші організації. Саме вони заповнюють своєю інформацією, російським поглядом на події, весь інформаційний простір, подають російську версію подій, а також дуже часто, особливо в останній час, активно використовують чи навіть зловживають соціальними мережами і ЗМІ для поширення неправди і брехні.

– А як би Ви оцінили ситуацію в Чехії, адже багато чехів вірить тому, що говорить Москва?

Якщо ви хочете говорити про Україну, маєте говорити на основі перевіреної інформації та фактів, а не на основі напівправди чи брехні
Йозеф Паздерка

– Стосовно ситуації в Європі, зокрема в Чеській республіці, то цей факт люди не особливо сприймають. Вони думають, що потрібно давати погляд і з іншого боку, і при цьому не звертають увагу на те, що зі сходу дуже часто надходить величезний потік інформації, метою якого є не інформувати, але лише поглинути простір, завадити дискусії й заплутати людину. Саме це ми намагались розкрити в нашому аналізі, який не є ані анти-російським, ані про-українським, а лише констатує факти і звернений до чеської громадськості: якщо ви хочете говорити про Україну, маєте говорити на основі перевіреної інформації та фактів, а не на основі напівправди чи брехні.

– Відомо, що президент Чеської республіки Мілош Земан стверджує, що в Україні має місце громадянська війна. Якої Ви думки про це? Чи воюють, на Ваш погляд, в Україні російські вояки, чи присутні там так звані «зелені чоловічки»?

Низка авторитетних інституцій свідчать, що це має місце, що російські вояки під прикриттям діють на сході України. Навіть інформація британських тhink тank – аналітичних центрів – говорить про те, що їх в Україні є кілька тисяч
Йозеф Паздерка

– Присутність російських вояків на сході України наша інформація підтверджує. Низка авторитетних інституцій, наприклад, інформації ООН, інших гідних довіри джерел, свідчать, що це має місце, що російські вояки під прикриттям діють на сході України. Навіть інформація британських тhink тank – аналітичних центрів – говорить про те, що їх в Україні є кілька тисяч. Наша інформація не ставить оцінок «плюс» чи «мінус», щоб на їх основі будувати своє ставлення до Росії. Вона лише констатує факти і знову нагадує чеському середовищу: якщо ви не знаєте цих базових даних, то дискутувати про Україну без них не можна.

– Пане Паздерко, що потрібно зробити, щоб українська інформаційна політика витримала натиск російської пропаганди? Як Україні виграти інформаційну війну?

Потрібно дуже підтримувати власні незалежні ЗМІ... Не тільки в межах України, але й в Європі
Йозеф Паздерка

– Думаю, що вистояти проти цієї пропаганди можна лише тим, що будете наголошувати, якими важливими є якісні й незалежні українські засоби масової інформації, які лише констатують факти – чи то на вашу користь, чи проти вас, які працюють на високих стандартах, по-європейськи. Звичайно, що Україні в цій кризі потрібна інформаційна політика. Але водночас потрібно дуже підтримувати власні незалежні ЗМІ. Знаю, що створюється громадське телебачення, його потрібно підтримати, там працюють журналісти і люди, які прагнуть мати незалежний погляд на справи, наприклад, телебачення «Громадське», чи інші незалежні сервери. Цих журналістів дуже потрібно підтримувати не тільки в межах України, але й в Європі. І цим показати, що Україна є частиною Європи і веде себе по-європейськи, і що стосовно російської пропаганди зуміє вистояти зрілим і дорослим стилем.

– Від чого Ви б застерегли українську журналістику, передусім що стосується висвітлення військових подій?

Якщо Україна буде намагатись формувати потоки односторонніх інформацій на власну користь – це їй не принесе користі
Йозеф Паздерка

– Якщо Україна повторюватиме помилки свого великого сусіда, Росії, тобто буде намагатись формувати потоки односторонніх інформацій, вирваних з контексту на власну користь – це їй не принесе користі. Така інформація стане поступово невірогідною саме тим, що не зуміє передавати повний образ подій, відгукуватись і на свої помилки, що є в Європі звичним явищем.

  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG