Доступність посилання

ТОП новини

Саакашвілі vs Яценюк: боротьба за реформи чи за прем’єрське крісло?


Арсеній Яценюк та Міхеїл Саакашвілі
Арсеній Яценюк та Міхеїл Саакашвілі

Порошенко сумнівається, що «винесення дискусії на публіку» зробить реформування ефективнішим

Із різкою критикою на адресу прем’єр-міністра Арсенія Яценюка виступив голова Одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі. За його словами, уряд лише імітує реформи, а насправді захищає інтереси олігархів. Голова уряду назвав обвинувачення на свою адресу брехливими. Експерти припускають, що заяви спричинені проблемами, які постали перед очільником Одеської області, та можуть свідчити про початок прем’єрської кампанії колишнього грузинського президента.

Корупція та непрозорі тарифи на митниці, саботаж ініціатив одеської влади, імітація реформ, захист інтересів великого бізнесу, а не простих громадян – такими є закиди Міхеїла Саакашвілі на адресу уряду та його керівника. Він також вважає, що структура української влади паралізована та потребує перезавантаження. При цьому голова Одеської облдержадміністрації запевняє, що не має наміру посісти посаду голови українського уряду.

У свою чергу Арсеній Яценюк на брифінгу повідомив, що керівника Державіаслужби, проти якого виступав Міхеїл Саакашвілі, звільнили, а запропонованих голів райдержадміністрацій – затвердили. При цьому Арсеній Яценюк назвав обвинувачення на свою адресу необґрунтованими і пообіцяв бути першим союзником Міхеїла Саакашвілі.

Саакашвілі у відповідь не став забирати свої слова назад, а натомість повторив тези про проблеми на митниці, брак реформ та вплив олігархів.

Порошенко нагадав про командну гру

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Коментуючи ситуацію, президент Петро Порошенко зазначив, що обмін обвинуваченнями між Арсенієм Яценюком та Міхеїлом Саакашвілі відображає незадоволення темпами реформ і запевнив, що жодного міжособистісного конфлікту між головою Одеської облдержадміністрації та головою уряду немає.

Ми повинні робити все, щоб забезпечити єдину ефективну та командну гру
Петро Порошенко

«Чи стане ефективнішим проведення реформ шляхом винесення цієї дискусії на публіку – не впевнений. Але ми повинні робити все, щоб забезпечити єдину ефективну та командну гру. Без цього не буде ніякої перемоги», – наголосив президент.

Утім, критичний виступ очільника Одещини відбувся на «5-му каналі», який належить Петрові Порошенку, і яким тривалий час керував чинний міністр інформаційної політики Юрій Стець.

Маючи проблему із реалізацією власних планів на Одещині, Міхеїл Саакашвілі вдався до різкої критики уряду, від якого не дочекався підтримки.

Євген Магда
Євген Магда

«Зараз минає сто днів перебування Саакашвілі на посаді. І великих змін в Одеській області поки що немає. Немає такої ефективності, яка давала би Міхеїлу Ніколозовичу підстави розраховувати на невідворотність його прем’єрства, він на сьогоднішній момент не демонструє», – каже політичний експерт Євген Магда.

Минає сто днів перебування Саакашвілі на посаді. І великих змін в Одеській області поки що немає
Євген Магда

За його словами, Міхеїл Саакашвілі переймається власним політичним реноме і веде власну політичну гру, яка не обмежується Україною. Адже він не полишає намірів повернутися до Грузії.

Міхеїл Саакашвілі поводить себе нетипово для українського чиновника, які не дозволяють собі критикувати посадовців вищої ланки. Утім, очільник Одеської області ніколи й не був типовим українським чиновником, адже є колишнім президентом Грузії. Тож, його поведінка і навіть мотиви відрізняються від традицій української політики.

Прем’єрство у довготривалій перспективі?

Віталій Кулик
Віталій Кулик

Попри запевнення Міхеїла Саакашвілі, що він не збирається очолювати Кабмін, відкидати цю версію не варто. Просто йдеться, вочевидь, не про найближчу, а про віддалену перспективу.

«Саакашвілі поводить себе не як губернатор, а як президент. У

Саакашвілі поводить себе не як губернатор, а як президент
Віталій Кулик

своїй імпульсивності він, звісно, є самостійним. Але я далекий від думки, що Саакашвілі не розуміє свого статусу і певних умовностей, в яких він діє. Він це розуміє, але свідомо йде на конфлікт», – зазначає політолог Віталій Кулик.

Експерти схиляються до думки, що зараз прем’єрство стало би для Міхеїла Саакашвілі передчасним кроком. Адже в теперішньому парламенті відсутня більшість, яка би стабільно його підтримувала. За таких умов перебування на чолі Кабміну навряд чи може бути ефективним.

Утім, Міхеїл Саакашвілі може бути зручним прем’єр-міністром для Петра Порошенка, бо не зможе скласти йому конкуренцію на президентських виборах. Адже балотуватися на посаду глави держави може лише той, хто проживає в Україні останні десять років.

На тему «Що стоїть за критикою Міхеїлом Саакашвілі Арсенія Яценюка?» йшлося у прямому ефірі Ранкової Свободи. Прослухати фрагменти ефіру можна нижче.

Саакашвілі vs Яценюк
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:37 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Саакашвілі vs Яценюк 2
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:14 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG