Доступність посилання

ТОП новини

У Чечні розпочався суд у справі двох громадян України


У Верховному суді російської республіки Чечні у вівторок, 15 вересня, почалися попередні слухання у кримінальній справі щодо громадян України Станіслава Клиха та Миколи Карпюка. Їх звинувачують у тому, що вони у 1994-1995 роках воювали на боці УНА-УНСО проти російських військовослужбовців у Чечні.

«Тепер всім їм доведеться відповісти за тяжкі злочини, які вони скоїли на території Російської Федерації, сидячи на російській лаві підсудних», – заявив представник Слідчого комітету Росії Володимир Маркін. Він зазначив, що обвинувачені були затримані минулого року на території Росії.

За версією слідства, на початку 1990-х років на території України була створена воєнізована політична організація УНА-УНСО, метою якої було «надання протидії російській владі у будь-якій формі і знищення громадян Російської Федерації російської національності».

26 серпня у Слідчому комітеті Росії повідомили, що направили до суду для розгляду по суті кримінальну справу щодо громадян України Миколи Карпюка, Станіслава Клиха та Олександра Малофеєва, обвинувачених у вбивствах на території Чечні на початку 1990-х років.

За версією слідства, Карпюк, Клих і Малофеєв, будучи членами забороненої у Росії організації «Українська національна асамблея – Українська народна самооборона» (УНА-УНСО), у 1994 році формували на території України збройні групи, які брали участь у конфлікті у Чечні на стороні самопроголошеної Чеченської Республіки Ічкерія.

Справа щодо Малофеєва виділена в окреме провадження у зв’язку з укладенням досудової угоди про співпрацю.

За інформацією ЗМІ, російські спецслужби затримали Карпюка у березні 2014 року у Чернігівській області, Клиха – у серпні того ж року у російському місті Орел.

Українські правозахисники називають Миколу Карпюка та Станіслава Клиха у переліку громадян, яких утримують в Росії з політичних мотивів. За словами голови Центру громадянських свобод Олександри Матвійчук, до Микола Карпюка протягом 14 місяців з моменту затримання не допускали українського консула.

8 вересня голова Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін заявив про нібито участь українського прем’єра Арсенія Яценюка у бойових діях у Чечні наприкінці 1994-го й на початку 1995 року. (У той час 20-річний Яценюк був студентом юридичного факультету Чернівецького університету). Сам Яценюк назвала цю заяву «клінічним діагнозом російської влади».

Яценюк не воював у Чечні, так само як і Карпюк та Клих – координатор «Євромайдан SOS»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

XS
SM
MD
LG