Доступність посилання

ТОП новини

Хасиди в Умані. Як святкували Новий рік євреї?


Паломники-хасиди на вулицях Умані. 14 вересня 2015 року
Паломники-хасиди на вулицях Умані. 14 вересня 2015 року

«Ми приїхали в Умань, щоб попросити вибачення перед Богом, переосмислити свої думки і отримати настанови на краще життя»

В Умані, що на Черкащині, паломники-хасиди з усього світу зустріли 5776 єврейський Новий рік. Цьогоріч до могили цадика Нахмана із Брацлава приїхало близько 30 тисяч юдеїв.

У цей день всі уманчани зустрічають паломників, адже Рош-га-Шана, єврейський Новий рік, святкують по всьому світу, а паломники-хасиди приїжджають на могилу свого праведника, який заснував брацлавську течію хасидизму.

Ми приїхали в Умань, щоб попросити вибачення перед Богом, переосмислити свої думки і отримати настанови на краще життя
Ноам Абуда

Святкування Новго року у євреїв є досить оригінальним та відрізняється від усіх інших релігій: в Умань, на вулицю Пушкінську, допускаються лише чоловіки, з дітьми, але лише із хлопчиками. Їхнє завдання у цей короткий час – молитися, просити у Всевишнього добра, миру і прощення. А потім, звісно, дуже гарно відгуляти.

«Ми приїхали в Умань, щоб попросити вибачення перед Богом, переосмислити свої думки і отримати настанови на краще життя», – розповідає паломник Ноам Абуда

Як хасиди зустрічали Новий рік в Умані
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:57 0:00
Будь-які механічні дії у них суворо заборонені

В суботу у хасидів традиційний Шабат. Період, коли вони можуть лише молитися та гуляти. Будь-які механічні дії у них суворо заборонені. Не дозволяється навіть вимикати світло. У цей період також не дозволяється і фотографувати чи фільмувати їх. Усі паломники дуже добре вивчили фразу «Містер, ноу пікчер, Шабат» спеціально для журналістів.

З появою першої зірки в небі у них закінчується Шабат, і після молитви вони розпочинають гуляння. Це і енергійні танці.

Різноманітні ігри, молитви, співи. Все це триває аж до вечора неділі. До тієї ж першої зірки. Тоді знову Шабат, у ніч на Рош-га-Шана. У цю ніч паломникам знову забороняються будь-які дії з механізмами та відкритий вогонь. Щоб запалити цигарку, чоловіки вдаються до хитрощів. У місцевих робітників вони просять, щоб ті їм підкурили, чи просто не гасять цигарку і залишають її на видному місці.


Ввечері неділі усі хасиди збираються по секторах до своїх синагог, на території їх близько п’яти. І виконують вечірню молитву, співають, веселяться. Після того виходять на вулиці, прямують до своїх їдалень. Усе розбито по секторах: чітко і централізовано.

У ніч на Рош-га-Шана євреї починають святкувати так, як записано в Торі (юдейському релігійному законі): масово, шумно, яблука з медом, гранат і голова риби, щоб бути в голові року наступного. І щоб обов’язково ім’я потрапило у Книгу життя. Саме в цей день, за юдейськими віруваннями, Всевишній вписує ім’я та подальше майбутнє до «Книги життя».

Це великий фестиваль, ми себе тут відчуваємо щасливими, нам тут дуже добре
Яків Фрідман

Організували юдеї і для малечі свої конкурси з подарунками, читання Тори та різноманітні ігри із солодощами. Яків Фрідман приїхав разом із сином із Нью-Йорка для того, щоб відсвяткувати Рош-га-Шана. Батько із сином взяли участь в конкурсі: хлопець виграв подарунок.

«Сюди приїхали паломники із усього світу, близько 30 тисяч до могили Нахмана з Брацлава, щоб відсвяткувати новий рік. Це великий фестиваль, ми себе тут відчуваємо щасливими, нам тут дуже добре», – каже Яків Фрідман із Ньою-Йорка

В Умані юдеї зустріли 5776 рік за Старим заповітом
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00


Уманчани ставляться із розумінням до того, що відбувається в їхньому місті щорічно, адже прекрасно розуміють, що в людей своя релігія, свої традиції та своя історія. Попри це, уманчани добре заробляють на юдеях. До прикладу, оренда житла, яке розташоване близько до могили праведника, – це від 300 доларів за добу. В одній кімнаті можуть жити десять і більше паломників. Ціни відрізняються в залежності від того, наскільки близько будівля розташована до могили цадика Нахмана.

Щоб перевезти багаж, українці просять у хасидів від 2 доларів, а стартовий пакет для мобільних телефонів продають за 5 доларів.

Щодо правопорядку, то цього року місце паломництва юдеїв охороняє зведений загін Черкаської міліції та поліції Ізраілю. Допомагають їм рятувальники та медики. За словами міліціонерів, цьогорічне святкування проходить досить спокійно, без будь-яких інцидентів.

Відзначення хасидів завершилися в Умані у вівторок. Цього ж дня увечері частина з них вже відлітала літаками додому. І далі протягом тижня більшість гостей залишать Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG