Доступність посилання

ТОП новини

Якщо не буде нових подань, то Мосійчука взяли за політику – депутат Добродомов


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Розцінки на корупційні послуги, на яких погорів депутат-радикал, ніколи не були великим секретом

Київ – Якщо за позбавленням імунітету та затриманням депутата фракції «Радикальної партії» Ігоря Мосійчука не буде наступних подань з боку Генпрокуратури, то очевидним стане політичне, а не антикорупційне підґрунтя його викриття, зазначають депутати. Крім того, в неофіційних коментарях парламентарі визнають, що депутат Ігор Мосійчук аж ніяк не винахідник таких корупційних діянь, які йому інкримінує Генпрокуратура.

ЗАВАНТАЖИТИ

Кількох годин вистачило для того, аби генпрокурор оприлюднив відеоматеріали щодо народного депутата Ігоря Мосійчука, парламент зняв з нього недоторканність та дав згоду на арешт, а відтак сам депутат був затриманий прямо у Верховній Раді. Навіть фракція «Радикальної партії» підтримала розгляд питання щодо зняття недоторканності зі свого колеги. Утім, невдовзі Олег Ляшко звинуватив президента Петра Порошенка в політичній розправі над опозицією.

Після виходу з більшості у фракції «Радикальної партії» склалася непроста ситуація. Тож, з огляду на корупційний скандал суперечки можуть посилитися, що може призвести до розколу фракції.

Народний депутат від фракції «Радикальної партії» Ігор Мосійчук в оточенні співробітників СБУ йде до виходу з будівлі Верховної Ради. Київ, 17 вересня 2015 року
Народний депутат від фракції «Радикальної партії» Ігор Мосійчук в оточенні співробітників СБУ йде до виходу з будівлі Верховної Ради. Київ, 17 вересня 2015 року

Чому не вийшло із Клюєвим? – дорікають генпрокурору

Генпрокуратура засвідчила, що може працювати не лише швидко, ефектно та ефективно. Тож, депутати без вагань дали згоду на притягнення до відповідальності свого колеги. Проте багато невдоволених, що подібним чином правоохоронці не спромоглися затримати депутата Сергія Клюєва, який після подання Генпрокуратури зумів виїхати за межі України.

Хочеться, щоби така практика використовувалися на сто відсотків
Борислав Береза

«Хочеться, щоби така практика використовувалися на сто відсотків», – наголошує член парламентського комітету з питань запобігання та боротьби з корупцією позафракційний Борислав Береза.

Інший член антикорупційного комітету, позафракційний Дмитро Добродомов вважає цей випадок позитивним прикладом боротьби з корупцією. Проте, якщо після цього не буде наступних подань проти корупціонерів, то стане зрозуміло: йдеться насамперед про політичні мотиви переслідування депутата-радикала.

А що, в уряді все добре? Чи немає розкрадань на державних підприємствах?
Дмитро Добродомов

«Чекаємо нових бравих і результативних дій. А що, в уряді все добре? Чи немає розкрадань на державних підприємствах? Якщо на цьому усе зупиниться, то більшу роль зіграв політичний підтекст, хоча й фактично доведений», – зазначає він.

У приватних розмовах чинні та колишні депутати визнають, що подібну практику корупційного лобіювання інтересів вигадав аж ніяк не Ігор Мосійчук, просто досвідченіші депутати навчилися діяти обережніше. А розцінки на подібні послуги ніколи не були великим секретом. Крім того, за словами депутатів, на їхній розгляд потрапляє чимало законопроектів, які містять корупційну складову.

17 вересня у Верховній Раді генеральний прокурор продемонстрував відео, на якому народний депутат Ігор Мосійчук нібито обіцяє іншій особі взамін на сто тисяч гривень сприяння у видобутку на кар’єрі.

Як зазначено на Facbook-сторінці Ігоря Мосійчука, йому пред’явили підозру в отриманні неправомірної вигоди, а також шість випадків протидії правоохоронцям та судам у справах захисту політв’язнів. За його словами, звинувачення в отриманні неправомірної вигоди сфабриковані для прикриття політичної розправи.

На цю ж тему:

17.09.2015
Народного депутата Мосійчука затримали у стінах Верховної Ради

​На засіданні Верховної Ради генпрокурор продемонстрував відео, на якому, як виглядає, Ігор Мосійчук отримує хабар в обсязі 100 тисяч гривень далі

17.09.2015
Верховна Рада дала згоду на арешт народного депутата Мосійчука

Генпрокурор продемонстрував депутатам відео, на якому Ігор Мосійчук нібито домовляється про хабар у щонайменше 100 тисяч гривень і отримує його далі
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG