Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко в ООН: вето Росії – «ліцензія на вбивство»


Президент України Петро Порошенко під час виступу на загальних дебатах в ООН у Нью-Йорку. 29 вересня 2015 року
Президент України Петро Порошенко під час виступу на загальних дебатах в ООН у Нью-Йорку. 29 вересня 2015 року

«Це агресія, війна проти моєї країни. Це не громадянська війна і не внутрішній конфлікт»

Україна підтримує обмеження права вето постійних членів Ради безпеки ООН у випадках масових вбивств, заявив президент України Петро Порошенко під час виступу на загальних дебатах в ООН у Нью-Йорку. Раніше він заявляв, що Рада безпеки ООН не працює так, як вона мала б працювати. За його словами, глобальна система безпеки теж не працює, про що засвідчила російська агресія проти України.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:48 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У своїй майже півгодинній промові, яка кілька разів переривалась оплесками і яку не слухала російська делегація, президент Петро Порошенко закликав до перегляду права вето, яким користується Росія для блокування питань, які стосуються України, що стала об’єктом російської агресії.


Порошенко закликав визнати, що в 21-му столітті ООН відчуває брак механізмів, які могли б зупинити крадіжку однією державою території іншої держави. За його словами, батьки-засновники ООН передбачали санкції проти держав, які порушують міжнародні норми, але ніхто навіть не міг передбачити, що це буде потрібно проти держави-агресора, яка є постійним членом Ради безпеки ООН.


Росія двічі використовувала право вето, коли Рада безпеки ООН розглядала питання, пов’язані з Україною.

Перший раз вона заблокувала резолюцію, яка засуджувала фейковий «референдум» у Криму та анексію в березні 2014 року, нагадав Порошенко.

А другий раз Росія, за його словами, «застосувала своє ганебне вето на проект резолюції щодо створення міжнародного трибуналу для розслідування та притягнення до відповідальності тих, хто причетний до збиття малайзійського літака рейсу МН17. Росія чітко продемонструвала своїм вето, що вона зневажає міжнародну спільноту і не прагне встановити правду».

Президент України Петро Порошенко під час виступу на загальних дебатах в ООН у Нью-Йорку. 29 вересня 2015 року
Президент України Петро Порошенко під час виступу на загальних дебатах в ООН у Нью-Йорку. 29 вересня 2015 року

Ба більше, за словами українського президента, створення міжнародних миротворчих сил, які б могли принести мир, стабілізувати ситуацію та зупиняти кровопролиття також були зупинене саме через побоювання російського вето.

Зловживання правом вето є абсолютно неприйнятним… Україна виступає за обмеження право вето
Петро Порошенко

«Зловживання правом вето, використання його як ліцензії на вбивство є абсолютно неприйнятним… Україна виступає за обмеження право вето», – сказав Порошенко на 70-й сесії Генасамблеї ООН.

Порошенко підтримав ініціативу лідерів Франції та Мексики, щоб обмежувати право вето, коли йдеться про випадки злочинів із численними жертвами.

Він також піддав сумніву легітимність автоматичного успадкування Російської Федерацією місця колишнього СРСР як постійного члена Ради безпеки ООН.

Постійний представник Росії при ООН Чуркін демонстративно залишив зал на початку виступу президента Порошенка:


У виступі Порошенко закликав до реформи Ради безпеки ООН, зокрема, аби розширити кількість постійних членів Ради, враховуючи реалії 21-го століття, а саме додавши впливові країни Африки, Азії та Латинської Америки.

«Додаткове непостійне місце в Раді безпеки має бути надане групі східно-європейських країн, чисельність якої зросла удвічі за останні два десятиліття», – запропонував Порошенко, додавши, що виступає також і за покращення миротворчого механізму як частини реформи ООН.

Донбас і Крим

У виступі президент Порошенко заявив, що Україна стала жертвою агресії. «Немає сумніву, що це агресія, війна проти моєї країни. Це не громадянська війна, не внутрішній конфлікт», – сказав він.

Цього разу агресором є Росія – сусідня країна. Все це відбувається на тлі зрадницької риторики
Петро Порошенко

«Цього разу агресором є Росія – сусідня країна, колишній стратегічний партнер, який юридично зобов’язався поважати суверенітет, територіальну цілісність та непорушність кордонів України… Все це відбувається на тлі зрадницької риторики про братські народи, спільну історію, близькі мови та «визначеного долею» спільного майбутнього», – заявив Порошенко.

За словами Порошенка, загальна площа анексованого Росією Криму та окупованих теренів Сходу України становить 44 тисячі квадратних кілометрів.

Український лідер із трибуни ООН закликав Росію вивести свої війська, найманців та озброєння з України, а також до поновлення контролю Києвом над нині неконтрольованою ним ділянкою українсько-російського кордону. Пролунав і заклик до звільнення українських в’язнів, утримуваних у Росії.

Щодо Криму він розкритикував порушення прав людини в окупованому Криму, нелегке становище проукраїнськи налаштованих людей на півострові і особливу увагу звернув на поневіряння кримських татар, яких утискають. У залі Генасамблеї Порошенка слухав лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

Але Україна виграє, бо правда на її боці. Але це було б легше досягнути за підтримки міжнародної спільноту
Петро Порошенко

Порошенко також говорив про «смугу нестабільності», яку Росія створила на пострадянських теренах, назвавши Нагірний Карабах, Придністров’я, Абхазію, Південну Осетію, до яких із минулого року додались Крим та Донбас.

«Але Україна виграє, бо правда на її боці. Але це було б легше досягнути за підтримки міжнародної спільноти», – сказав Порошенко.


Виступи лідерів держав на Генасамблеї ООН – день другий
(пряма трансляція)


На цю ж тему:

29.09.2015
Путін в ООН виглядав слабким, людиною, яка боїться – Веселовський

«Під час виступу Путіна рубль знизився на 50 копійок і нафта Brent – на 2,5%. Світ сприйняв це, як поразку» далі
29.09.2015
Промова Путіна у 8 словах – що західні оглядачі думають про виступ ВВП

«Промову Путіна написав Дмитро Кисельов» далі
29.09.2015
Що Путін може виторгувати у Заходу на Генасамблеї ООН?

«Путін розіграв достатньо нахабну комбінацію: спочатку застрягнути занозою, а потім запропонувати вирішення» – експерт далі
  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG