Доступність посилання

ТОП новини

Вілкул проти Філатова – «конфліктний» проти «позитивного»?


У Дніпропетровську на виборах міського голови змагатимуться представники двох великих конкуруючих фінансово-промислових груп

Дніпропетровськ – Другий тур виборів міського голови у Дніпропетровську буде одним з найгарячіших в Україні. Таку заяву зробив голова Комітету виборців України Олексій Кошель. За його даними, у місті «спостерігається надзвичайно висока політична конкуренція і протистояння, тому до другого туру виборів Дніпропетровськ потенційно – перша «гаряча точка». Між тим у місті продовжують рахувати голоси виборців за мера і чия взяла офіційно поки не відомо. Організатори різних екзит-полів назвали лідерами двох кандидатів – представника «Укропу» Бориса Філатова та представника «Опозиційного блоку» Олександра Вілкула. Між тим у штабах політсил заявляють про хоч і незначну, але перевагу саме їхнього висуванця. Чого очікувати дніпропетровцям від другого туру виборів, які тактики у кандидатів - лідерів?

Вілкул проти Філатова – «конфліктний» проти «позитивного»?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Між ними насправді більше спільного, ніж може здатись на перший погляд. Обоє є лідерами своїх політичних сил: Олександр Вілкул – «Опозиційного блоку», Борис Філатов – «Укропу». Обоє працювали як у бізнесі, так і на адміністративному полі: Вілкул віце-прем’єром та головою облдержадміністрації за часів Януковича, Філатов – заступником голови ОДА після втечі Януковича та на початку керівництва Порошенка.

Олександр Вілкул, тодішній голова Дніпропетровської ОДА. Березень, 2011 рік
Олександр Вілкул, тодішній голова Дніпропетровської ОДА. Березень, 2011 рік

Обох кандидатів пов’язують з великими фінансово промисловими групами й мільярдерами-конкурентами: першого – з Рінатом Ахметовим, другого – з Ігорем Коломойським. Обоє приблизно однакового віку (Вілкулу – 41, Філатову – 43), обоє – народні депутати, обоє офіційно задекларували мільйонні статки в банках, і зрештою обоє є синами університетських викладачів, одружені, мають доньок.

Хто із них сяде в крісло міського голови одного з найбільших міст Східної України, швидше за все, з’ясується тільки в другому турі виборів. Екзит-поли й паралельний підрахунок свідчать, що в жодного з них немає переважної більшості голосів. А втім, претенденти на другий тур переконують кожен у своїй перемозі.

Олександр Вілкул на своїй сторінці у Facebook уже заявив, посилаючись на паралельний підрахунок голосів, що в місті вдалось «перемогти гроші, обман і фальшування» і подякував виборцям.

Між тим Борис Філатов на своїй сторінці у Facebook зазначає, що переможець – саме він і посилається на дані екзит-полу компанії «Соціс».

Борис Філатов
Борис Філатов
Олександр Вілкул
Олександр Вілкул

Молодь – за Філатова, старше покоління – за Вілкула?

У громадянській мережі «Опора» зазначають, що результати «мерських» перегонів у Дніпропетровську були цілком очікуваними з огляду на потенціали команд обох кандидатів й на масовану виборчу кампанію, яку ті вели, хоча й застосовували різні тактики.

Координатор «Опори» в області Сергій Федько зауважує: у ході передвиборних змагань Філатов намагався грати на полі конкурента, між тим Вілкул обмежився своїм традиційним електоральним полем.

«Здивувало в кампанії Філатова те, що він частково перейняв тактику Вілкула щодо неперейменування міста, щодо привітання ветеранів, дещо скопіював його манеру агітації і, можливо, це додало йому голосів. Тактика Вілкула є традиційною, мало відрізняється від попередніх кампаній – робота зі своїм електоратом, людьми старшого віку. До того ж, йому на руку було те, що у Дніпропетровську поширювались чутки про те, що молодих чоловіків на дільницях чекатимуть представники військкоматів і таким чином намагались знизити явку молоді. Але молодь прийшла на виборчі дільниці, можливо тому ми побачили, що Вілкул не здобув безперечної перемоги», – сказав Радіо Свобода Сергій Федько.

«Говорили про «дні Чернігова у Дніпропетровську», але все може бути набагато жорсткіше» – політолог

Дніпропетровський політолог Андрій Золотарьов вважає, що обрані тактики боротьби за крісло міського голови кандидати збережуть і на другий тур: Філатов продовжуватиме будувати кампанію на активності і навіть конфліктності, Вілкул – не виходитиме з іміджу «позитивного політика».

Експерт також вважає, що до другого туру виборів Дніпропетровськ «лихоманитиме» – надто важлива перемога в цьому місті для обох кандидатів і тих, хто за ними стоїть.

«Базова технологія Бориса Філатова – це конфлікт. Коли є така технологія, то на другий план йде те, що людина може зробити, що вона вміє, а на перший план виходить «свій – чужий». На жаль, це не обіцяє нічого доброго. Що ж до Вілкула, то він добре зрозумів: якщо відповідати Філатову тією ж монетою, то, швидше за все, це обернеться проти самого ж Вілкула, адже його електорат бажає бачити людину спокійну, виважену, яка будуватиме кампанію «на позитиві»… Другий тур виборів у Дніпропетровську, я гадаю, як каже молодь, це буде «жесть». Це буде найбільш гаряча точка другого туру, враховуючи потенціал команд, це буде протистояння. Говорили про «дні Чернігова у Дніпропетровську», але все може бути набагато жорсткіше, можуть бути силові методи. Яка команда виявиться більш організованою, потужною, покаже 15 листопада», – сказав у коментарі Радіо Свобода Андрій Золотарьов.

Незалежні експерти сходяться на тому, що явка виборців у Дніпропетровську в другому турі буде значно нижчою за 43%, які дав перший тур.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

XS
SM
MD
LG