Доступність посилання

ТОП новини

RT проти CNN. Як подають новини російські і західні ЗМІ


RT проти CNN і рукостискання лідерів України і Росії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:03 0:00

RT проти CNN і рукостискання лідерів України і Росії

Особисті думки, висловлені в соцмережах однією людиною, російські медіа видають мало не за результат опитування громадської думки

Андрій Черкасов

«Репортаж CNN переходить межу і стає жахливим. Груба, брудна політична пропаганда. Соромно!» – вигукує ведуча RT. Що ж викликало таку бурхливу реакцію ведучої англомовного каналу Russia Today? Репортаж CNN про те, що операція Москви в Сирії може спровокувати теракти у Росії. Так вже було із Чечнею.

«Облога московського театру 2002 року, коли чеченські повстанці тримали в заручниках всю аудиторію, поки туди не увірвався російський спецназ з невідомим убивчим газом... У Беслані 2004 року загинули понад 340 осіб... Брутальні війни Росії в переважно ісламській Чечні спровокували послідовність жахів», – повідомляє кореспондент CNN Метью Ченс.

Але Russia Today вважає інакше і, фактично, заперечує зв'язок між війною в Чечні і терактами в Москві і Беслані: «Ви хочете сказати, що терористи вбивали дітей через наступи Росії в Чечні?.. Ви смієте називати їх «повстанцями»? Перекручувати реальність, як ніби російські силовики були вбивцями?»

Найбільше RT обурилось тим, що CNN назвала чеченських бойовиків «повстанцями». Стандартний термін, який використовують західні ЗМІ щодо учасників багатьох воєнних конфліктів. Саме повстанцями, наприклад, називають вони сепаратистів на Донбасі. І в цьому випадку російські медіа не мають нічого проти.

Тисну руку

«Українці почали соромитись Майдану», – безапеляційно узагальнює телеканал «Звезда». Звідки такі висновки? З сайту «Русская весна». А той посилається на Юрія Касьянова – активіста, який допомагає українській армії. Тобто, особисту думку, висловлену в соцмережах однією людиною, видають мало не за результат опитування громадської думки.

Не просто сумнівні, а брехливі новини кочують із соціальних мереж в офіційні російські ЗМІ. Як, наприклад, «Українським каналам заборонили показувати рукостискання Порошенка і Путіна». Заявив про це у Facebook колишній співробітник українського каналу «112». Не перевіряючи фактів, новину розмістили десятки сайтів, у тому числі, й російські телеканали.

Але добірка StopFake – сайту, який відстежує неправдиву інформацію про Україну, – доводить, що рукостискання в ефірі було.

Навіть на каналі, що належить Петру Порошенку.

«Переділ кордонів»

«Україна має повернути колишні польські землі, приєднані Союзом 39-го року», – нібито заявив президент Польщі Анджей Дуда. Скандальна цитата з'явилась на російськомовних сайтах, а потім швидко була підхоплена соцмережами. Посилаються автори на телеведучу Ельжбету Яворович, яка нібито підтримала вимогу президента. Де і коли вона це заявила – незрозуміло. За посиланням ідемо на сайт польського телеканалу Ті-Ве-1. А там у розділі програми Яворович «Справа для репортера» – всього дві новини, пов'язані з Україною. І в них ані слова про переділ кордонів.

Голодомор – міф чи реальність?

«Захід давно за допомогою пропаганди намагається знищити репутацію Росії, – запевняє сайт інформаційного агентства «Спутник», – так само було і з СРСР». Одна з постійних авторів сайту пише: трагедію Голодомору, тобто штучного голоду в Україні, придумали спеціально. Автор пропаганди – сам Йозеф Геббельс. Саме він, стверджує «Спутник», надихнув американського видавця Херста опублікувати серію репортажів про голод 32-33 років.

Пізніше виявилось, що матеріали були сумнівної якості. І на підставі цього «Спутник» стверджує: всі інші свідоцтва про штучний голод просто не можуть бути правдою. А значить, ніхто українців голодом не морив – померли самі, від поганого врожаю і хвороб. Подібні заяви «Спутник», підрозділ російського державного агентства «РИА-Новости», робить не вперше. У своїх статтях сайт цитує наукові роботи канадських і американських професорів, які послідовно заперечують факт Голодомору і називають трагедію міфом.

У статтях на сайті також постійно вкидують думку, що насильницька колективізація країни, яку провів Йосип Сталін і яка коштувала життя мільйонам громадян не лише в Україні, була ефективною моделлю розвитку нового радянського суспільства.

Оригінал матеріалу – на сайті проекту Радіо Свобода «Настоящее время»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG