Доступність посилання

ТОП новини

«На Корбані ніхто зупинятися не буде» – Порошенко


Геннадій Корбан біля виборчої дільниці у Дніпропетровську 25 жовтня 2015 року
Геннадій Корбан біля виборчої дільниці у Дніпропетровську 25 жовтня 2015 року

В «Укропі» обіцяють вивести прихильників на вулиці

У понеділок, 2 листопада, суд може визначити запобіжний захід для лідера партії «Укроп» Геннадія Корбана, якого затримали 31 жовтня. В «Укропі» заявляють про політичні репресії. Натомість правоохоронці та представники влади запевняють, що цей арешт жодним чином не пов’язаний із політикою. Утім, як зазначають оглядачі, попередня влада робила такі самі заяви, коли арештовувала своїх політичних опонентів.

Лідера партії «Укроп» Геннадія Корбана звинувачують у причетності до захоплення представника влади, незаконному заволодінні транспортним засобом, а також у створенні організованого злочинного угруповання. За даними СБУ, в Дніпропетровську була проведена ціла спецоперація з ліквідації злочинної організації, в якій задіяли понад 500 працівників спецслужби та 65 слідчих Генпрокуратури. За результатами обшуків правоохоронці вилучили й продемонстрували зброю, великі суми готівки, а також печатки різних фірм.

Як стверджують у Генпрокуратурі, під виглядом збору пожертв для бійців АТО фінансували приватну армію. Там також заявляють, що вимагатимуть у суді для Геннадія Корбана «виключно арешт». Натомість один із лідерів партії «Укроп» і близький соратник Геннадія Корбана народний депутат Борис Філатов назвав ці обвинувачення брехливими і звинуватив владу у репресіях.

«Такої правової сваволі я не бачив ані в часи Кучми, ані в часи Януковича... Ми оголошуємо загальну мобілізацію, і наша партія виводитиме людей на вулицю в Києві. І там побачимо, за ким правда», – заявляє він.

Відео затримання Корбана співробітниками СБУ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

Влада обіцяє нові «посадки»

Президент Петро Порошенко, коментуючи арешт Геннадія Корбана, зазначив, що «розслідування має відбуватися максимально прозоро, і створювати підстави для довіри з боку суспільства».

«На Корбані ніхто зупинятися не буде. І в нас немає імунітету від притягнення до відповідальності за корупційні злочини ні в кого: ні в команди нової влади, де також мають бути порушені справи, ні в старої влади, де також усі винні мають бути притягнуті до відповідальності. І я наголошую на тому, що країна найближчим часом має почути нові прізвища тих, хто має буде притягнутий до відповідальності», – заявив президент в інтерв’ю українським телеканалам.

Соратники президента також наголошують, що покарані мають бути не лише опоненти чинної влади.

«Або силовики серйозно вдарять по членах банди Януковича, або у нас будуть нові силовики. Саме недоведеність цих справ викликає критичне сприйняття затримання Корбана. Кримінальних проваджень щодо відомих екс-урядовців так само багато, як і проти Корбана», – зазначив голова фракції «Блоку Петра Порошенка» Юрій Луценко.

«Укропу» підрізають крила – політолог

Експерти наголошують, що так само попередня влада закликала не шукати політичного підтексту, коли арештовували Юрія Луценка чи Юлію Тимошенко. Наразі ж проблеми виникають лише в опонентів влади.

Якщо найближчим часом не відбудеться арештів знакових фігур, говорити про деолігархізацію, про те, що закон стосується всіх без винятку, немає сенсу
Віталій Кулик

«Якщо найближчим часом не відбудеться арештів знакових фігур з оточення Ахметова і Фірташа, говорити про деолігархізацію, про те, що закон стосується всіх без винятку, немає сенсу. А таких арештів, з моєї точки зору, зараз не передбачається», – каже політолог Віталій Кулик.

За його словами, арешт Геннадія Корбана «це спроба підрізати крила політичній силі, яка почала набирати оберти і заявила про свою участь у великій політиці».

Це вже не перша спроба вплинути на команду Коломойського
Вікторія Подгорна

На думку політолога Вікторії Подгорної, зараз ідеться радше про боротьбу проти команди Ігоря Коломойського, ніж про боротьбу з організованими злочинними угрупованнями.

«Усі силові структури задіяні в цій спецоперації – СБУ і Генпрокуратура – повністю підпорядковані саме президентові. Це говорить про наявність суб’єктивного чинника. Якщо відслідкувати події останнього року, то це вже не перша спроба вплинути на команду Коломойського», – зазначає вона.

Фактор Корбана: парламент і дніпропетровські вибори

Арешт Геннадія Корбана стане додатковим дестабілізуючим фактором для роботи Верховної Ради. Щоправда, сил кількох депутатів-«укропівців» недостатньо для того, аби збурити ситуацію в парламенті. Проте, як зазначає Віталій Кулик, на перспективу вони можуть стати «точкою консолідації з іншими політичними силами для формування правої опозиції до президента».

Крім того, виникнуть додаткові проблеми і всередині парламентської більшості. Так, партія «Самопоміч» вже заявила, що затримання Геннадія Корбана та обшук депутатської приймальні Бориса Філатова є спробою повернути Україну у часи політичних репресій Віктора Януковича.

Лише тепер, коли Геннадій Корбан став членом політичної партії, яка виступила з різкою критикою дій президента, його минуле стало підставою для арешту
із заяви «Самопомочі»

«Ми категорично проти вибіркового правосуддя. Ті факти, на підставі яких сьогодні звинувачують Геннадія Корбана, були відомі і суспільству, і органам правопорядку давно. Однак лише тепер, коли Генадій Корбан став членом політичної партії, яка виступила з різкою критикою дій президента, його минуле стало підставою для арешту. Тому очевидно, правдивими мотивами затримання є політичне переслідування», – йдеться у заяві «Самопомочі».

Також на знак протесту з фракції «Блоку Петра Порошенка» вийшов депутат-мажоритарник Тарас Батенко.

Значно більші наслідки арешт Геннадія Корбана може мати на регіональному рівні. Зокрема, у місцевих радах «Укроп» тепер не створюватиме коаліції із представниками «Блоку Петра Порошенка», що може створити проблеми для влади у кількох регіонах.

Також це може мати великий вплив на вибори мера Дніпропетровська, де в другий тур вийшли представник «Укропу» Борис Філатов та екс-віце-прем’єр, представник «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул.

«Це консолідує і мотивує виборця, який вагався, чи голосувати за Філатова. І така спроба підіграти Вілкулу може підштовхнути частину патріотичного електорату проголосувати за Філатова», – припускає Віталій Кулик.

Що означає затримання Геннадія Корбана було темою обговорення в прямому ефірі передачі «Ранкова Свобода». Фрагменти ефіру можна послухати нижче:

«На Корбані ніхто зупинятися не буде» – Порошенко 1
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
«На Корбані ніхто зупинятися не буде» – Порошенко 2
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:24 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
«На Корбані ніхто зупинятися не буде» – Порошенко 3
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
«На Корбані ніхто зупинятися не буде» – Порошенко 4
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

01.11.2015
Що стоїть за «справою Корбана»?

Не можна сказати, що ця справа суто політична, так само не можна сказати, що в ній є лише кримінал – експерт далі

01.11.2015
Коломойський: справа Корбана є «чистою політикою»

далі

01.11.2015
ГПУ проситиме суд про арешт Корбана – Куценко

далі

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG