Доступність посилання

ТОП новини

В Україні недооцінюють небезпеку референдуму в Нідерландах – активісти


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«47 відсотків – це рекордний показник – громадян Нідерландів не змогли дати відповіді на питання, чому Україна має бути в Європейському Союзі»

Київ – 6 квітня наступного року в Нідерландах відбудеться консультативний референдум щодо ратифікації державою Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. У Києві влада запевняє, що його результати не вплинуть на євроінтеграцію України. Незалежні ж експерти вважають, що на карту поставлена європейська перспектива України, а також єдність Євросоюзу в українській проблематиці. Тим більше, що раніше на подібному референдумі громадяни Нідерландів «поховали» так звану «Конституцію ЄС».

Згідно з опитуваннями, жителі Нідерландів є чи не найбільшими євроскептиками та «Україно-скептиками» серед європейців. Через брак правдивої інформації про Україну голландці не вважать українську проблематику важливою для своєї держави і для Євросоюзу загалом. Ці дані оприлюднив Інститут світової політики за результатами соціологічних досліджень щодо ставлення європейців до України.

47 відсотків – це рекордний показник – громадян Нідерландів не змогли дати відповіді на питання, чому Україна має бути в Європейському Союзі
Катерина Зарембо

«Ми з’ясували що з опитаних нами держав Євросоюзу Нідерланди найбільш скептично ставляться до України і найменше про неї знають. 47 відсотків – це рекордний показник – громадян Нідерландів не змогли дати відповіді на питання, чому Україна має бути в Європейському Союзі. Голландці просто не могли назвати жодної причини. Також у Нідерландах найбільше респондентів, які вважають, що Україна не є частиною Європи. Типові для голландців асоціації з Україною – це «війна», «Росія», «бідність» і «Крим», – розповіла експерт Інституту світової політики Катерина Зарембо, представляючи результати опитувань.

Специфіку українсько-нідерландських стосунків в останні півтора року визначила, серед іншого, катастрофа «Боїнга» малайзійських авіаліній з громадянами Нідерландів влітку минулого року, над зоною військових дій на Донбасі. Знищення цього літака «перенесло війну на сході України з категорії «у якійсь далекій країні, про яку ми нічого не знаємо» безпосередньо «в життя пересічних нідерландців», зазначила експерт. У голландців побільшало до українців і співчуття, і цікавості – однак цього виявилось недостатньо, щоб сформувати об’єктивне сприйняття того, що відбувається в Україні, вважає Зарембо.

«Треба будувати імідж України на правді» – Руслана Лижичко

Руслана Лижичко
Руслана Лижичко

Щоправда, українські громадські активісти пов’язують чималу кількість «україно-скептиків» у Нідерландах з відсутністю інформаційної кампанії Києва всередині Євросоюзу. Багатьом європейцям бракує правдивої інформації про Україну, а самій Україні – правильного позиціонування себе в європейському інформаційному полі. Такої думки дотримується співачка, громадська активістка Руслана Лижичко, її пропозиція – усій громаді створити імідж України.

Я завжди шукаю український main stream. Він буде народжуватися знизу, він не може бути нав’язаний нам згори
Руслана Лижичко

«Треба будувати імідж України на правді. Я приїжджала на Євробачення, приїжджаю у Брюссель і взагалі я дуже багато подорожувала, і довелось розказувати, яка є Україна. Я підбирала слова, я знаходила якісь гарні формулювання і меседжі, знаходила буквально на ходу! Але я завжди шукаю український main stream. Він буде народжуватися знизу, він не може бути нав’язаний нам згори. Його мають створювати ті, хто пройшов усі випробування (Майдан, АТО)», – зазначила Лижичко.

На її думку, Європа має «картинку» України – палаючі барикади у середмісті Києва, військові пейзажі з Донбасу, але цілісної, правдивої, зрозумілої пересічним європейцям інформації про Україну в ЄС бракує.

Активіст української спільноти у Нідерландах Олександр Снідалов додає: у цій країні на сьогодні замало інформації і забагато дезінформації про Україну. Багато хто вважає події на Донбасі «громадянською війною», багато хто на тлі міграційної кризи вважає, що Європа не має брати на себе витрати, які можуть бути пов'язані з реалізацією Угоди про асоціацію з Україною.

Ми бачили, як відбулась ця ініціатива про проведення референдуму, як збиралися підписи, було багато інформації у голландських ЗМІ. Дуже часто ця інформація (про Україну – ред.) була перекрученою
Олександр Снідалов

«За минулі кілька місяців ми бачили, як відбулась ця ініціатива про проведення референдуму, як збиралися підписи, було багато інформації у голландських ЗМІ. Дуже часто ця інформація (про Україну – ред.) була перекрученою і не на користь Україні. Ініціатива наша виросла з бажання подати голландцям, як мінімум, правдиву інформацію, щоб вони змогли зробити інформований вибір», – зазначив Снідалов в ефірі каналу «Громадське ТБ».

Він також вважає, що влада у Києві повинна активніше «інтегрувати» інформацію про Україну в європейські ЗМІ. Не лише у Нідерландах, а і в інших державах ЄС відсутній образ України. А більшість матеріалів щодо Угоди про асоціацію між ЄС та Україною походять з Брюсселя.

«Якщо ви візьмете будь-які матеріали Євросоюзу щодо асоціації, ви зрозумієте, що вони були створені для України. У цих матеріалах українців переконують, що асоціація з ЄС – це добре. Дуже мало англомовних і ще менше голландськомовних матеріалів, які б могли показати переваги асоціації для ЄС, і для Нідерландів зокрема», – каже Снідалов.

МЗС: потрібен департамент публічної політики для комунікацій з ЄС

У МЗС України визнають, що необхідно «достукатись до сердець» європейців – і не лише політиків і чиновників, а й інтелектуалів, громадських активістів. Тому МЗС ініціює створення департаменту публічної політики, який сприятиме поширенню інформації про Україну серед політиків, журналістів і громадськості країн Євросоюзу. Цю ініціативу українських дипломатів озвучила журналістам речниця міністерства Мар’яна Беца.

Водночас «Україно-скептицизм» окремих європейських держав вона пов’язала зі внутрішніми проблемами самої України (зокрема, гальмування процесу реформ, ситуація на сході країни) і потужною інформаційною пропагандою, яку веде всередині ЄС Росія.

З точки зору посилення спроможності або ефективності просування міжнародного іміджу України, то все залежить від внутрішніх реформ та якісних змін усередині держави
Мар’яна Беца

«Ми дуже цінуємо позицію Нідерландів щодо підтримки України і ми сподіваємось, що їхня громадськість також підтримає Україну у прагненні стати членом європейської сім’ї. Парламент Нідерландів ратифікував Угоду про асоціацію між Україною та ЄС. З точки зору посилення спроможності або ефективності просування міжнародного іміджу України, то все залежить від внутрішніх реформ та якісних змін усередині держави. Адже зовнішнє сприйняття залежить часто від того, що відбувається усередині країни», – наголосила Беца.

На цю ж тему:

11.11.2015
Для євроскептиків Нідерландів асоціація з Україною є лише приводом – експерт

Найгірший сценарій – коли результати референдуму в Нідерландах призведуть до того, що доведеться узгоджувати з нуля нову Угоду про асоціацію – експерт далі

07.10.2015
Чи зможуть Нідерланди зупинити асоціацію України з ЄС?

Я вважаю, що ЄС діяв нерозсудливо й немудро, не оцінивши всієї стратегічної складності ситуації в Україні – ініціатор референдуму проти асоціації ЄС і України далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG