Доступність посилання

ТОП новини

Пригоди невловимого Бондарчука у Лондоні (розслідування)


Колишній очільник «Укрспецекспорту» Сергій Бондарчук ходить на футбол і готує реванш за кордоном, поки його шукає Інтерпол

За своїм статусом в Україні Сергій Бондарчук є підозрюваним у заволодінні державними коштами у сумі 7,5 мільйона доларів. Але це вже тепер, у 2015-му. Десять років тому його кар’єра здавалася карколомною.

Офіцер СБУ, бізнесмен, згодом народний депутат України, з 2005-го по 2010 рік – голова Державної компанії з імпорту та експорту продукції і послуг військового та спеціального призначення «Укрспецекспорт». У цей же період президент Віктор Ющенко нагородив його орденом «За заслуги» та званням Героя України.

А за три роки амбітний Сергій Бондарчук, якого називали «останнім героєм Ющенка», спробував виключити самого ж Ющенка із його ж партії «Наша Україна».

Тепер він герой іншого ґатунку. Правоохоронці звинувачують Бондарчука у розкраданні державного майна в особливо великих розмірах. Слідчі підозрюють, що до власної кишені Бондарчук тягнув гроші державної компанії «Укрспецекспорт». 21 січня 2015 року Головна військова прокуратура повідомила Бондарчуку про підозру у заволодінні коштами «Укрспецекспорту». 16 лютого Управлінням боротьби з організованою злочинністю Головного управління МВС Києва він був оголошений в розшук. Суд дав дозвіл на його затримання з метою приводу. З червня Бондарчука шукає Інтерпол.

«Справа Бондарчука» у розрізі часу. Хто і відколи шукає екс-керівника «Укрспецекспорту»
«Справа Бондарчука» у розрізі часу. Хто і відколи шукає екс-керівника «Укрспецекспорту»

За даними слідчих, ідеться про контракти «Укрспецекспорту» з Міністерством оборони Казахстану, компанією «Джибуті ейрлайнз» (Республіка Джибуті), компанією Aeroprogres Ltd (Словацька республіка). Згідно з ними, Україна зобов’язалася відремонтувати і переобладнати два десятки літаків, серед яких АН-26, Су-27, Л-39.

У 2005-2008 роках керівництво «Укрспецекспорту» змінило раніше укладені військові контракти і ввело в них посередників, тим самим зменшивши прибуток держави на 7,5 мільйонів доларів. Цю суму «Укрспецекспорт» перевів як комісію за консультаційні та агентські послуги на користь американської Aeropartner LLC і британської Aeropartner LLР. Як стверджує слідство, послуги насправді не надавалися, а названу суму мали отримати реальні виконавці – «Укрспецекспорт» і держпідприємство «Одесавіаремсервіс».

Версія слідчих: державна компанія «Укрспецекспорт» за керівництва Бондарчука в 2005–2008 роках перерахувала 7,5 мільйонів доларів фірмам Aeropartner LLC і Aeropartner LLР за ненадані послуги
Версія слідчих: державна компанія «Укрспецекспорт» за керівництва Бондарчука в 2005–2008 роках перерахувала 7,5 мільйонів доларів фірмам Aeropartner LLC і Aeropartner LLР за ненадані послуги

Утім, розшукуваний Інтерполом і українськими правоохоронцями, Бондарчук спокійно ходить на футбол і зустрічається у центрі Лондона з журналістами. Також він готує позови проти держструктур України до українських та європейських судів і хоче повернутися до лав СБУ.

Підозрюваний абсолютно комфортно себе почуває у Великобританії, винним себе не вважає.

«Ви знаєте, я не буду обговорювати питання Інтерполу, мають претензії – не мають претензій. Я знаю, що я маю законне право тут перебувати, мої відносини зі владою Великобританії абсолютно зрозумілі і прозорі, тому я маю право тут перебувати», – розповів Сергій Бондарчук «Схемам», спільному проекту Радіо Свобода та UA:Першого каналу.

Журналісти «Схем» тиждень спілкувалися з Сергієм Бондарчуком через соціальну мережу Facebook. А 4 листопада Сергій Бондарчук без жодних застережень призначив нам зустріч у самому центрі Лондона, в Гайд-парку: «Це затишне місце, біля кафе, я часто туди приходжу годувати птахів... Я ж ні від кого не ховаюся насправді».

Що ж заважає правоохоронцям – і не лише українським – затримати розшукуваного Інтерполом?

Сергій Бондарчук: «Я ні від кого не ховаюся»
Сергій Бондарчук: «Я ні від кого не ховаюся»

«Ми отримали з Інтерполу повідомлення, що він перебуває у Лондоні, має там свій офіс, нерухомість. Це зараз на стадії роботи Інтерполу, який має провести екстрадицію. Чому це не робиться – це вже інше питання», – пояснює Володимир Жербицький, заступник головного військового прокурора України.

Скріншот із сайту Інтерполу
Скріншот із сайту Інтерполу

У Центральному офісі Інтерполу радять звернутися до національних бюро – українського та британського. Вітчизняна структура на цей момент повністю впоралася із завданням, а от британський офіс Інтерполу, який і мав би затримати Сергія Бондарчука, на момент виходу цього матеріалу в ефір так і не пояснив, чому досі не затримано розшукуваного.

Сергію Бондарчуку оголошено підозру за частиною 5 статті 191 (заволодіння шляхом зловживання службовим становищем чужим майном, вчинене за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах) та частиною 2 статті 366 (службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України. Конфіскація майна можлива за відкритими справами саме за економічними статтями.

Тут, в Україні, суд наклав арешт на власність Бондарчука. Це 2 автомобілі Range Rover, 10 мільйонів доларів на банківських рахунках та нерухомість. Це базовий об'єкт в урочищі «Висока» з господарськими будівлями в Черкаській області, а також будинок у Рівненській області. (Вид обтяження: заборона на нерухоме майно)

Утім, один маєток все ж залишився у родинному колі Сергія Бондарчука – це будинок в елітному селі Козин під Києвом. Чи не найулюбленіше місце проживання українських багатіїв. Саме тут сестра екс-голови Адміністрації президента Юлія Льовочкіна має цілий острів.

Сергій Бондарчук відразу ж переоформив нерухомість на дружину, як сам і зізнався. Хоча згідно з реєстром нерухомості, будинок лише в стані продажу чи дарування.

Перелік нерухомого майна у власності Сергія Бондарчука, відповідно до державних реєстрів
Перелік нерухомого майна у власності Сергія Бондарчука, відповідно до державних реєстрів

«Мої дії пов’язані з тим, що дружина, яка є моїм партнером, другом, дружиною, повинна мати можливість спокійно жити, тому що я не знаю, що буде відбуватися зі мною фізично, тому що я не знаю, на які дії можуть піти люди в Україні, тому я просто спрощую життя своїй родині», – пояснив Бондарчук.

Минулого року родинні рахунки Бондарчука були арештовані.

«Коли ми його викликали на допити, на дачу пояснень, одразу було переказано 12 мільйонів на маму, і банк хотів, так би мовити, видати ці гроші, але ми зупинили. Арештували 10 мільйонів, а 2 мільйони пішло, але ми вже прослідкували, куди і як», – розповідає Володимир Жербицький, заступник головного військового прокурора України.

Володимир Жербицький, заступник головного військового прокурора України
Володимир Жербицький, заступник головного військового прокурора України

У 2015 році «Місто банк», головний акціонер якого, народний депутат Іван Фурсін, бізнес-партнер газового магната Дмитра Фірташа, авансом виплатив матері Бондарчука відсотки за вкладом на 11 місяців вперед: понад 700 тисяч доларів. Слідство підозрює, що пізніше теща Бондарчука переказала частину цих грошей його дружині в британський Ваnk оf Sсотland Plс через «Правекс банк» та «Кліринговий Дім», підконтрольний Льовочкіній і Фурсіну.

Сама Юлія Льовочкіна говорить, що нічого не знає про фінансові операції Бондарчука.

Народний депутат Юлія Льовочкіна запевняє, що нічого не знає про фінансові операції банку «Кліринговий дім», акціонером якого вона є
Народний депутат Юлія Льовочкіна запевняє, що нічого не знає про фінансові операції банку «Кліринговий дім», акціонером якого вона є

«Навіть якщо я власник акцій «Клірингового дому», то я не впливаю на банківську діяльність, що там відбувається. І тому навіть про те, що там хтось переказав якісь гроші – це для мене новина», – каже народний депутат Юлія Льовочкіна.

Юлія та Сергій Льовочкіни не чужі люди Сергію Бондарчуку. Юлія – кума Бондарчуків. Наше уточнююче запитання щодо того, хто кому є хрещеним батьком чи матір’ю, не дуже сподобалося співрозмовнику, але він терпляче пояснив: «Коли десять років тому моя дружина запропонувала мені як хрещену маму нашого сина Юлію Льовочкіну, з якою я знайомий дуже багато років, як і з її братом, то я, безумовно, був радий цій інформації, тому що мама має право обрати хрещену маму».

  • Зображення 16x9

    Максим Савчук

    Журналіст-розслідувач телевізійної програми проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми». Автор книги «1937» про політичну та бізнесову діяльність Віктора Медведчука після Революції Гідності.

    Народився у селищі Баришівка на Київщині. Здобув освіту інженера в Національному транспортному університеті та філолога в Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова. Працював у бюро журналістських розслідувань «Свідомо», у газеті «Україна молода», у програмі журналістських розслідувань «Знак оклику» на телеканалі ТВі.

    У 2015 році розслідування «Questions Raised Over Poroshenko’s Role In Valuable Kyiv Land Deal» («Таємниці землі президента Порошенка») потрапило до шорт-листу міжнародного конкурсу асоціації мовників AIB.

    Переможець конкурсу журналістських розслідувань ім. В. Сергієнка (2019 рік) із матеріалом «Зелена родина ру» (про кінобізнес Володимира Зеленського у Росії).

    У 2020 році здобув друге місце на конкурсі журналістських історій DataUp із матеріалом «Американська мрія Віктора Медведчука» (співавтори - Любомира Ремажевська та Олександр Чорновалов).

    Розслідування «Американська мрія Віктора Медведчука» перемогло на Національному конкурсі журналістських розслідувань. Оголошення переможців та нагородження відбулося під час фестивалю розслідувальної журналістики «Межигір’я Фест» в колишній резиденції експрезидента-втікача Віктора Януковича у вересні 2021 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG