Доступність посилання

ТОП новини

«Шовковий шлях» для України: в обхід російських санкцій


Транспортування новим маршрутом на 30% дорожче, ніж через Росію – експерт

Київ – Україна має намір стати транзитером товарів із Європи до країн Сходу в обхід Росії, заявляють в уряді. У п’ятницю, 15 січня, ​із Одещини стартує перший експериментальний потяг Україна – Грузія – Азербайджан – Казахстан, що забезпечить альтернативний маршрут постачання у ці країни товарів, транспортування яких через свою територію Росія заборонила з початку року. Водночас в експертних колах зазначають, що перевезення новим транспортним коридором є дорожчим, аніж попереднім.

«Шовковий шлях» для України: в обхід російських санкцій
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:39 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Із Іллічівська на Одещині запускають потяг із українськими товарами до Китаю через Грузію, Азербайджан та Казахстан. Маршрут пролягає новим «Південним шовковим шляхом» через Каспійське і Чорне моря в обхід російської території. Про це повідомляє прес-служба Міністерства інфраструктури України.

Андрій Пивоварський
Андрій Пивоварський

Міністр інфраструктури Андрій Пивоварський на засіданні уряду обіцяв особисто простежити за виконанням проекту.

Він не просто дасть доступ українським товарам до тих ринків, де ми історично були дуже сильними, а й створить новий шлях між Азією та Західною Європою
Андрій Пивоварський

«Я буду в Іллічівську запускати цей експериментальний потяг, який відпрацює увесь повністю логістичний ланцюжок по даному «шовковому шляху». Він не просто дасть доступ українським товарам до тих ринків, де ми історично були дуже сильними, а й створить новий шлях між Азією та Західною Європою», – сказав він.

Крім того, чотирнадцятого січня агентство «Інтерфакс» із посиланням на азербайджанські медіа повідомило, що на зустрічі в Баку оператори залізничних перевезень чотирьох країн – України, Казахстану, Азербайджану і Грузії – домовились про встановлення пільгових тарифів на вантажоперевезення по Транскаспійському міжнародному транспортному маршруту.

На початку 2016 року Міністерство економічного розвитку України заявило про повне припинення транзиту українських товарів через територію Росії у зв’язку з набуттям чинності указу російського президента Володимира Путіна. Цей указ регламентує транзитні вантажні перевезення російською територією товарів з України у Казахстан після припинення роботи зони вільної торгівлі між Україною і Росією.

Київ назвав цей крок «непрозорим, невиправданим і таким, що має дискримінаційний характер», і запровадив дзеркальні санкції – перехід на стягування мит з російських товарів.

Транспортування новим маршрутом на 30% дорожче, ніж через Росію – Вовк

​Загалом, як зазначив в інтерв’ю російській службі Радіо Свобода експерт центру економічної стратегії у Києві Павло Кухта, переорієнтація української економіки на більш конкурентні і менш корумповані ринки у короткостроковій перспективі буде болісною, тому що певні обсяги зовнішньої торгівлі зникнуть, але «з точки зору розвитку – це плюс для України».

Країни Середньої Азії, зокрема, Казахстан, є провідними експортними партнерами України, тому такий крок є потрібним, вважає директор Центру транспортних стратегій Сергій Вовк. За його словами, щороку туди експортується більше мільйона тонн різної продукції, причому переважно йдеться не про сировину, а про готові товари, зокрема, легкої промисловості. Водночас, каже Вовк, перевезення товарів новим шляхом дійсно потребує більших коштів, аніж на це витрачалось раніше.

Тут два моря, а це значить – чотири перевалки
Сергій Вовк

«За попередніми розрахунками, транспортування новим маршрутом буде дорожче відсотків на тридцять або більше, ніж транспортування, яке відбувалося раніше через російську територію, – пояснює він. – Тут два моря, а це значить – чотири перевалки: один раз потрібно завантажити в Іллічівську і розвантажити в Грузії, а потім завантажити і розвантажити у портах Каспійського моря».

Разом з тим, на думку експерта, такий крок має стратегічне значення: зараз ведеться активна робота над розвитком південного варіанту нового «Шовкового шляху». Йдеться про доставку вантажів з Європи до Китаю і назад по території Казахстану, Азербайджану, Грузії і зараз Туреччини, але Україна теж шукає варіанти, аби долучитись до проекту, зазначає Вовк. Тут, говорить він, йдеться про дорожчий, але швидший маршрут: якщо морем вантаж з Європи до Китаю рухається до сорока днів, то тут йдеться про два-три тижні.

Новий транспортний коридор може дозволити Україні «зачепитись» за інвестиції – Новак

Ігор Семиволос
Ігор Семиволос

Деякі українські порти вже зараз розглядаються як частина нового «Шовкового шляху», що дуже вчасно – в умовах напруженої ситуації в українсько-російських торговельних відносинах, каже директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

«Ми перебуваємо в процесі апробації цього маршруту, і очевидно, що цей потяг, який іде – він теж є частиною цієї апробації. Я оцінюю це як цілком реалістичний сценарій, цілком реалістичний проект», – зауважує він.

Андрій Новак
Андрій Новак

Освоєння нових транспортних коридорів корисне не тільки для українського експорту, вважає голова Комітету економістів України Андрій Новак.

Я найбільше розраховую, що нові шляхи призведуть не лише до збільшення торговельного потоку, а що Україна «зачепиться» і за інвестиції
Андрій Новак

«Я найбільше розраховую, що ці нові шляхи призведуть не лише до збільшення торговельного потоку, прямого чи транзитного, а найголовніше – що Україна «зачепиться» і за інвестиції. Транспортні шляхи будуть прораховані, безумовно, буде визначена доцільність перевезення певних товарів на великі відстані, і я думаю, багато виробників дійдуть висновку про доцільність розміщення своїх потужностей на території України, і вироблені в Україні товари коротшим шляхом відправляти на ринки», – розповідає він у коментарі Радіо Свобода.

Конфлікт між Україною та Росією рано чи пізно завершиться, але зараз українські виробники мають шанси вийти із нього сильнішими, аніж були раніше, додає він. Найімовірнішою Новак називає переорієнтацію тих українських експортерів, що працювали на російський ринок, на ринки азійських, африканських та південноамериканських країн.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG