Доступність посилання

ТОП новини

Піднімати ставки за транзит газу для Росії варто було уже давно – експерт


Газопровід поблизу компресорної станції у Воловці, жовтень 2015 року
Газопровід поблизу компресорної станції у Воловці, жовтень 2015 року

Кошти від підвищення ставок треба спрямувати на модернізацію ГТС – Павленко

Київ – Ще десять років тому російський монополіст «Газпром» публічно перекривав кран з газом для українських споживачів, а нині прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв пропонує українцям знижку на блакитне паливо. Київ у свою чергу заявляє про відмову від російського газу, оскільки пропоновані європейськими партнерами енергоносії дешевші, та і своїх запасів газу українцям вистачить. І це ще не всі новації, які змінюють ситуацію на українському та європейському енергетичному ринку, стверджують у Києві.

ЗАВАНТАЖИТИ

Російська, чи то «газпромівська» монополія на блакитне паливо остаточно луснула, як тільки Росія за підтримки «ввічливих зелених чоловічків» анексувала Крим. Нова – майданівська – влада у Києві вирішила зламати монопольне становище «Газпрому» і після серії переговорів з європейськими компаніями отримала змогу купувати «західне» паливо.

І вже з 2016 року Україна відмовилась від російського газу, про що повідомив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк у традиційному відеозверненні до українців. За його словами, в Європі Україні запропонували кращу ціну. До того ж, накопиченого у газосховищах блакитного палива досить, щоб перезимувати, переконаний Арсеній Яценюк.

Ми перестали купувати газ у Російської Федерації
Арсеній Яценюк

«У нас є газ в українських газових сховищах. Тобто, ми накопичили достатній обсяг газу. Ми перестали купувати газ у Російської Федерації. 1 січня вони виставили рахунок з ціною газу у $ 212 за тисячу кубічних метрів газу. Ми не купуємо газ у Росії, тому що ми купуємо газ в Євросоюзі дешевше, ніж нам запропонувала Росія», – пояснив український прем’єр.

Цього року Україна також сподівається на позитивне для себе завершення судових позовів проти Росії у міжнародних судах, що також зміцнить становище України, зазначив Яценюк. Київ переконаний у правильності своєї позиції щодо позовних вимог і у тому, що Росія відшкодує Україні мільярдні збитки, пов’язані з несправедливими газовими контрактами, заявив прем’єр-міністр.

«Ми судимося з Російською Федерацією, а точніше, з її підрозділом, яким є «Газпром», щодо двох контрактів: перший – це договір купівлі-продажу газу і другий – це контракт щодо транзиту. Позови спрямовані до Стокгольмського арбітражного суду, і ми очікуємо, що у 2016 році буде винесений фінальний вердикт Стокгольмського арбітражу. Україна переконана у правильності своїх позовних вимог і в тому, що Росія відшкодує мільярдні збитки, пов’язані з несправедливими газовими контрактами», – зазначив Яценюк.

Нові умови для «газпромівського» транзиту

Росіяни не очікували на такий «недружній» крок, як заявив російський прем’єр-міністр Дмитро Медведєв. Як і на те, що Київ підвищить ставку тарифу на транзит російського газу, що було зроблено наприкінці минулого року. Про це повідомляв директор з розвитку бізнесу компанії «Нафтогаз України» Юрій Вітренко на своїй сторінці у Facebook.

«Україна нарешті радикально підняла «Газпрому» ставку транзиту (у повній відповідності з європейськими принципами)», – написав він.

Такі дії він назвав «передноворічним натяком» Росії. А вже з 1 січня 2016 року для всіх точок входу газу встановлено тариф на рівні $12,47 за 1 тисячу кубометрів газу, а для точок виходу тарифи встановлені на рівні від 16 до 33 доларів. Ці дані оприлюднила прес-служба Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ). Раніше транзитна ставка становила $2,7 долара за транспортування 1 тисячі кубічних метрів на 100 кілометрів.

Експерт з питань енергетичної безпеки Олена Павленко назвала підвищення ставки транзиту «нормальним процесом» приведення української практики до європейської. Цей крок дозволить, серед іншого, провести переоснащення системи газового постачання, зауважила фахівець.

Вищі ставки за транзит тепер варто спрямувати на модернізацію газотранспортної системи країни
Олена Павленко

«Україна підняла ставку до рівня європейських ставок. Це варто було робити вже давно, зважаючи, що ще донедавна Україна платила за російський газ одну з найвищих цін в ЄС. Крім того, вищі ставки за транзит тепер варто спрямувати на модернізацію газотранспортної системи країни, на будівництво нових інтерконнекторів (з’єднань газових магістралей України та ЄС) з Євросоюзом», – зазначила Павленко у розмові з Радіо Свобода.

Європейське блакитне паливо – у газосховища Україна

У році, що настав, Україна планує збільшувати закупівлю газу з Євросоюзу. Тим більше, що, на думку експертів, минулого року Київ отримав позитивний досвід співпраці з європейськими партнерами. Минулого року з території ЄС для потреб України надійшло понад 10 мільярдів кубометрів газу (вдвічі більше, ніж у 2014 році), повідомив відділ зв`язків з громадськістю та пресою підприємства «Укртрансгаз».

Станом на початок січня, транспортування газу через українську територію для споживачів Європи становить приблизно 190 мільйонів кубометрів на добу, повідомили журналістам в «Укртрансгазі». Українські споживачі отримують наразі блакитне паливо вітчизняного та європейського походження, зазначають фахівці.

«Необхідність продовжувати накачування газу для споживачі, звісно, є, і ми продовжуємо цю роботу згідно із затвердженим балансом НАК «Нафтогаз України», – пояснив журналістам начальник відділу зв’язків з громадськістю «Укртрансгазу» Максим Білявський.

Україна досі залежна від російського газу – Землянський

Експерт з енергетичних питань Валентин Землянський тим часом зауважує, що Україна залишається залежною від російського газу, оскільки з Європи українці отримують меншу кількість блакитного палива, ніж потрібно для успішного проведення опалювального сезону.

Юридично реверсний газ є власністю європейських компаній, але технічно – це той самий російський газ, який нам перепродують
Валентин Землянський

«Юридично реверсний газ є власністю європейських компаній, але технічно – це той самий російський газ, який нам перепродують. Тож жодної економії у рішенні уряду відмовитись від послуг «Газпрому» немає, насправді це політика», – стверджує фахівець.

Експерт з питань енергетичної безпеки Михайло Гончар в ефірі Радіо Свобода зазначив, що енергетичний ринок – і то не лише в Україні або в Євросоюзі – змінюється ще й унаслідок падіння цін на нафту. Зниження цін на чорне золото катастрофічно впливає на російську економіку, що на руку Україні, а також її західним партнерам.

Мінські угоди як валіза без ручки: і не викинути, і не відмовитися – Фесенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:34 0:00

Проблема із загальними доходами, які залежать від обсягів експорту енергоресурсів, – це дуже чутлива для Росії проблема
Михайло Гончар

«Проблема із загальними доходами, які залежать від обсягів експорту енергоресурсів (нафти, нафтопродуктів, природного газу), – це дуже серйозна проблема і чутлива для Росії, тому що ці доходи скоротяться вдвічі. У 2016 році відбудеться ще більше скорочення, а затрати росіян зростають, вже не тільки з огляду на українську кампанію, а вже й на сирійську», – пояснив Гончар.

У цілому, враховуючи зміни в енергетичній сфері держави, експерти радять українцям змінити своє ставлення до споживання енергоресурсів, – розпочати утеплення домівок та офісів, підвищити клас енергоефективності або домогтися «зеленого» тарифу для свого домогосподарства. Такі прогнози озвучили в аналітичному центрі DiXi Group.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG