Доступність посилання

ТОП новини

«Кулуарщина»


Як готувалася відставка уряду і хто брав участь у перемовинах напередодні. Головні неанонсовані події в Адміністрації президента розгортаються пізно ввечері та вночі

У вівторок вся країна була прикута до екранів телевізорів – там показували реаліті-шоу під назвою «Відставка прем’єр-міністра». Політичну кулю в лоб Арсенію Яценюку мав випустити саме парламент – після заслуховування звіту уряду реформаторів.

Цим подіям передувала ціла низка гучних заяв, викриттів та взаємних обвинувачень, однак в останній – вирішальний – момент у Верховній Раді банально забракло голосів: депутати визнали роботу уряду незадовільною, проте відправити у відставку Кабінет міністрів не змогли – не вистачило 32 голоси.

Народні депутати одразу назвали події 16 лютого спланованою та вміло зрежисованою виставою, підготовленою та погодженою на найвищому рівні – між Петром Порошенком та Арсенієм Яценюком. За лаштунками цієї вистави – підтримка олігархів, зрада політичних соратників та підкилимні домовленості між людьми, які ще вчора були затятими ворогами.

Про те, як готувалася відставка уряду і хто брав участь у перемовинах напередодні, – у спеціальному репортажі з-за лаштунків української політики.

Вечір перед звітом уряду. Кабінет міністрів України. Близько восьмої вечора сюди з’їжджаються депутати «Народного фронту». Не у парламенті, а саме тут – де кабінет прем’єр-міністра – очікується засідання їхньої фракції. Зустріч тривожна. Наступного дня у Верховній Раді голосування за відставку уряду Арсенія Яценюка.

Депутат Олег Кришин приїжджає на «Мерседесі», якого немає в його декларації, зате в ній записаний теплохід під назвою «Беркут».

Депутат Пашинський прибуває на одному з двох задекларованих «Мерседесів». Позаду машина з написом «Охорона».

Народний депутат Антон Геращенко приїжджає на автомобілі свого друга.

«Це автомобіль товариша. Я оренду взяв. У декларації все буде відображено», – запевняє він.

О восьмій вечора, коли усі депутати зібралися на зустріч з Арсенієм Яценюком, з’ясувалося, що самого прем’єра немає. Він поїхав до інших депутатів, які прийшли не в Кабінет міністрів, а в Адміністрацію президента.

Утім, залишеним депутатам у Кабміні, виявилося, є чим зайнятися і без прем’єра. Писати закони.

«Ви знаєте, скажу, дивовижну історію – ми на фракції обговорюємо законопроекти. І законопроекти ми обговорюємо спочатку проекти, які будуть розглядатись, а вже потім політичну ситуацію», – запевняє народний депутат Вікторія Сюмар. Хоча й погоджується, що засідання фракції має відбуватися в парламенті.

Тим часом в Адміністрації президента – теж не в парламенті – засідає фракція «Блоку Петра Порошенка». І Арсеній Яценюк приїхав сюди, щоб переконати найчисленнішу – президентську – фракцію не голосувати за його відставку.

Перед Адміністрацією президента чимало журналістів спостерігають за тими, хто заходить. Згодом знімальна група програми «Схеми» помітила, що впливові особи віддавали перемогу чорному входу до офісу глави держави.

Близько десятої вечора депутати з фракції «Блоку Петра Порошенка» почали роз’їжджатися.

Кажуть, прем’єр їх не переконав і будуть голосувати за недовіру до уряду.

«Фракція ухвалила рішення за визнання діяльності уряду незадовільною. І якщо це рішення набере 226 голосів, то голосувати за відставку уряду», – розповів депутат Костянтин Усов, який зміг на 625 гривень на місяць жити впродовж року до того, як стати депутатом, відповідно до декларації.

Вже наступного дня з’ясувалося, що депутат Усов не голосував за відставку уряду Яценюка.

Відразу після вечірніх відвідин Адміністрації президента прем’єр-міністр знову повернувся до свого робочого кабінету в Кабмін, де зустрівся з депутатами, які на нього чекали.

Але спілкувався з ними прем’єр недовго – уже близько десятої вечора, через годину після візиту до президента Арсеній Яценюк знову повертається до Петра Порошенка. Тоді, коли уже депутатів від «БПП» не було.

Другий приїзд Яценюка з чорного входу до Адміністрації президента напередодні звіту уряду
Другий приїзд Яценюка з чорного входу до Адміністрації президента напередодні звіту уряду

Головні неанонсовані події в Адміністрації президента розгортаються пізно ввечері та вночі.

За п’ять хвилин до приїзду Арсенія Яценюка із чорного входу до Порошенка заїхала Юлія Тимошенко, лідерка фракції «Батьківщина».

Автомобіль із Юлією Тимошенко заїжджає з чорного входу до Адміністрації президента майже одразу після другого приїзду Арсенія Яценюка
Автомобіль із Юлією Тимошенко заїжджає з чорного входу до Адміністрації президента майже одразу після другого приїзду Арсенія Яценюка

Згодом Юлія Тимошенко пояснила, що вона робила вночі у президента: писала закони.

«Насправді ми узгоджували безвізові закони, які, на жаль, не були настільки доскональними, хоча ми розуміємо – нам потрібні закони, які забезпечують безвізовий режим. І тому президент вночі зібрав робочу групу, зібрав фахівців з інших фракцій – доопрацьовували чотири законопроекти», – пояснила вона.

За її словами, ці закони про безвізовий режим «не мали шансу пройти навіть у першому читанні, оскільки вони були урядом підготовлені неякісно, настільки вони порушували всі норми Конституції». Вночі їх доопрацьовували, за словами Юлії Тимошенко, аби встигнути, адже за них у Верховній Раді голосувалися першими.

На запитання, чому лідерка фракції «Батьківщина» заїжджає через чорний вхід, вона відповіла: «Це не чорний хід, ми завжди заїжджаємо через цей вхід. Усі лідери фракцій мають право доступу до цього в’їзду. Це той шлях, яким ми заїжджаємо постійно».

Юлія Тимошенко залишила будівлю Адміністрації президента за 40 хвилин. Майже одночасно із автомобілем Ігоря Кононенка, близького соратника та бізнес-партнера Петра Порошенка. Обидвох серед іншого поєднує сусідство земельних ділянок біля Києво-Печерської лаври, які вони отримали за безцінь завдяки махінації, відповідно до розслідування програми «Схеми».

Ігор Кононенко виїжджає із офісу глави держави
Ігор Кононенко виїжджає із офісу глави держави

Ігор Кононенко і досі залишається впливовою особою в державі.

Попри те, що Кононенко тимчасово змушений був скласти повноваження заступника керівника фракції «Блоку Петра Порошенка» – це сталося після того, як міністр економрозвитку Абромавичус звинуватив його в політичному тиску, – він і далі присутній на важливих перемовинах у президента. Зокрема і цієї ночі. Проте нічні перемовини Ігор Кононенко не коментує.

Разом із Тимошенко та Ігорем Кононенком через чорний вхід Адміністрації президента вдруге за вечір виїжджає авто прем'єр-міністра Арсенія Яценюка.

За якийсь час замість них на Банкову приїде їхнє оточення.

Так, із центрального входу зайшов соратник Юлії Тимошенко – депутат Сергій Власенко.

Народний депутат фракції «ВО «Батьківщина» Сергій Власенко запевняє, що вночі до Адміністрації президента прийшов поговорити про закони
Народний депутат фракції «ВО «Батьківщина» Сергій Власенко запевняє, що вночі до Адміністрації президента прийшов поговорити про закони

«Запросили подискутувати по завтрашньому так званому безвізовому пакету. Ну завтра ж хочуть голосувати», – пояснює він мету свого візиту на запитання журналіста.

Тим часом із чорного входу заїхав автомобіль близького соратника прем'єра Арсенія Яценюка – Андрія Іванчука.

Раніше Іванчук був помічений в одній машині із олігархом Ігорем Коломойським, співвласником «ПриватБанку» та власником низки телеканалів, серед яких телеканал «1+1».

Наступного дня ми запитала в Андрія Іванчука про мету його нічного візиту до Адміністрації президента.

– Пане Іванчук, скажіть, що робив прем’єр-міністр о 2-й ночі?

– Де?

– В Адміністрації президента. І Ви чим там займалися?

– Я не займався нічим. А прем’єра треба запитати, він зараз прийде до парламенту.

– А Ви хіба не були вчора вночі?

– Вчора не був.

Автомобіль прем’єра із супроводом приїжджав тієї ночі ще один раз, вже втретє. Близько першої ночі.

Депутата з пропрезидентської фракції Мустафу Найєма обурила інформація про те, що були якість перемовини уже після засідання фракції «БПП» у президента.

«Арсеній Яценюк, перебуваючи в Адміністрації президента, ламає всю систему парламентаризму, намагаючись отримати гарантію свого прем’єрства особисто в президента. Вони домовляються», – каже він.

Водночас, досвідчений політик Юрій Луценко, керівник фракції «БПП», чиє авто теж виїхало тієї ночі від президента, нічого особливого в кулуарних перемовинах на Банковій не вбачає.

«Адміністрація президента – це орган, який має спілкуватися з усіма чинними політиками, а тим більше з урядовими… Адміністрація президента в будь-якій країні спілкується з чинним політиками і тим більше з чинними урядовцями. І підозрювати в цьому щось лихе не варто. Тому, чому це було пізно – доповідаю: в суспільстві вже два роки забули про кортежі президента, які перекривають дорогу. Президент працює до четвертої ночі. А ті, кого він запрошує, приїжджають до нього дійсно пізно вночі», – пояснив він.

Автомобільна активність з чорного входу Адміністрації президента спостерігалася до пів на третю ночі.

Час ікс для уряду Яценюка

День звіту уряду. Входи до Верховної Ради заставлені люксовими автомобілями. Народні депутати приїхали послухати звіт уряду і визначитися, чи відправляти його у відставку

Після Революції гідності – це вже другий уряд Арсенія Яценюка. За 14 місяців роботи він запам’ятався млявими реформами, політичними впливами і корупційними скандалами, в які потрапила частина міністрів Яценюка.

Далі – звіт уряду.

Критика роботи Арсенія Яценюка лунає практично від усіх фракцій. Опозиціонер Вадим Рабинович приносить наручники у залу для уряду.

Опозиціонер Вадим Рабинович приніс наручники для уряду
Опозиціонер Вадим Рабинович приніс наручники для уряду

І хоч здавалося, що усе йде до відставки, під час звіту Арсеній Яценюк та міністри були спокійні й усміхалися.

Міністри у день звіту уряду у Верховній Раді почуваються бадьоро
Міністри у день звіту уряду у Верховній Раді почуваються бадьоро

Схоже, вночі прем'єру таки вдалося домовитися.

В якусь мить прем’єр прийшов просто до крісла спікера, щоб довго про щось поговорити.

Неодноразово Арсеній Яценюк і голова Верховної Ради Володимир Гройсман, соратник президента, – у залі спілкувалися по телефону, дивлячись один на одного.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк та голова Верховної Ради Володимир Гройсман, не криючись, говорять по телефону, дивлячись один на одного
Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк та голова Верховної Ради Володимир Гройсман, не криючись, говорять по телефону, дивлячись один на одного

Трапилася дивна річ. Ті самі депутати, які голосували за незадовільну роботу уряду, утрималися від голосування за його відставку.

Ось соратник Яценюка – Андрій Іванчук цього дня говорить із депутатом з фракції «Воля народу» Олесем Довгим, екс-соратником колишнього мера Києва Черновецького. Хоча фізично під час голосування він у залі, але електронна система показує його відсутність. Це, імовірно, означає, що цей депутат витягнув свою картку з гнізда голосування.

Ігор Кононенко цього дня спілкується з депутатом зі своєї фракції Григорієм Шверком. Він – колишній топ-менеджер бізнесмена та глави Адміністрації президента Бориса Ложкіна. Депутат Шверк стане одним із 39 депутатів, які визнали роботу уряду незадовільною, але не голосували за його відставку.

Так, наприклад, крім Шверка, утримався під час голосування депутат від «Блоку Петра Порошенка» Олег Недава – близький соратник регіонала під санкціями Іванющенка.

На запитання журналіста «Схеми» він відповідає не охоче.

– Давайте наступного разу? Я спізнююся просто.

– Скажіть, будь ласка, чому Ви не голосували за недовіру уряду?

– Я вам… Я відповім на всі запитання, просто спізнююся, незручно.

– Двома словами, чому?

– Та відповім я... Двома словами не відповіси. Тим паче я голосував.

– Голосували?

– А ви дивіться.

Віталій Хомутиннік, співголова депутатської групи «Партія «Відродження», у день голосування за відставку уряду не міг чітко сказати, як вони будуть голосувати.

Групу Хомутинніка у ЗМІ вважають наближеною до олігарха Ігоря Коломойського. Сам Хомутинник називає його бізнес-партнером.

Зрештою група Хомутинніка у повному складі відмовилася голосувати за відставку уряду.

– За все ми не голосували, бо це все політичний фарс.

– Вас повністю задовольняє робота Яценюка?

– Нас взагалі не задовольняє.

– Але ви не голосували за відставку.

– Не голосували ні за які рішення.

Після голосування до депутата Ігоря Котвіцького, бізнес-партнера та близького соратника міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, починають підходити депутати, щоб його привітати.

Олігарх, який каже, що збанкрутував, – Сергій Тарута – таке голосування називає спланованою грою.

«Для всіх зрозуміло була спланована гра по визнанню незадовільної роботи. А коли треба було голосувати за відставку – всі як миші, пацюки порозбігалися. Зрозуміло, що це була домовленість Банкової і Грушевської», – визнає він.

Через два роки після Революції гідності, кулуарні домовленості, а не прозора публічна дискусія залишаються в Україні вирішальними при ухваленні рішень у великій політиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG