Доступність посилання

ТОП новини

Навряд чи Савченко зможе бути етапована на суд 9 березня – Фейгін


«Що найсумніше, до суду потрапити до неї неможливо: адвокатів не допускають до підзахисних у вихідні, а в понеділок і вівторок державне свято – 8 березня»

У всьому світі лунають заклики до Москви звільнити українську льотчицю Надію Савченко, яка 3 березня оголосила сухе голодування після того, як суддя позбавив її права на останнє слово. Життя Савченко – під реальною загрозою. Російська служба «Голосу Америки» попросила пояснити ситуацію з українським військовослужбовцем її адвоката Марка Фейгіна.

– Я бачився з нею в п'ятницю, 4 березня. З огляду на сухе голодування, треба розуміти, що стан людини різко змінюється щогодини. Але ще вчора (6 березня) після мене і адвоката Миколи Полозова була Віра, сестра Надії. Стан її був більш-менш нормальний. Хоча, вже позначалася відсутність води. А ось як вона буде почувати себе завтра-післязавтра, передбачити неможливо, оскільки в умовах сухого голодування все дуже швидко відбувається. У будь-якому випадку, Надія відмовилася припинити голодування, незважаючи на всі вмовляння, і наполягає на своїй вимозі – поверненні додому, на батьківщину.

Марк Фейгін
Марк Фейгін

– Чи є у Вас побоювання, що Надія не зможе 9 березня особисто бути в суді?

– Побоювання такі є, і вони досить суттєві. Тому що від початку голодування мине шість днів, а що найсумніше – потрапити до неї до суду буде неможливо. Тому що в'язниці у вихідні не працюють, система не допускає адвокатів до підзахисних у зв'язку з вихідними днями, а на понеділок і вівторок припадає державне свято – 8 березня. Ми зможемо її побачити тільки об 11 годині ранку в Донецькому міському суді в середу.

Доставлять її туди чи ні? Думаю, що з урахуванням стану її здоров'я після сухого голодування, навряд чи вона зможе бути етапована з СІЗО №3 Новочеркаська в Донецьк. Це близько 150 кілометрів. Медики повинні будуть попередньо оглянути Надію, щоб дати висновок, в якому стані вона, чи може їхати в цьому автозаку майже дві години. Я не знаю, але, на мій погляд, ні.

Її не дуже цікавить, в якому вигляді її доставлять додому – «живою чи мертвою»

З нами напередодні зустрівся начальник СІЗО і також просив нас вмовити Савченко припинити голодування. Він, звичайно, дуже боїться наслідків. У Новочеркаській в'язниці умов для примусового годування через зонд немає. Для цього їм доведеться відвозити її в одну з ростовських лікарень. Цілком очевидно – ніхто не хоче брати на себе відповідальність за те, що може статися. Я особисто розмовляв з Надією, наводив аргументи, що голодування навряд чи може допомогти задоволенню її вимог. Але вона стояла на своєму, і її не дуже цікавить, в якому вигляді її доставлять додому – «живою чи мертвою», як вона сама каже. Звісно, всю інформацію ми дізнаємося тільки 9 березня вранці. Якщо Савченко не привезуть до суду, ми відразу поїдемо до неї і будемо шукати її, якщо вона буде перебувати в якійсь медичній установі Ростова або Новочеркаська.

– Чи існує реальна загроза життю Вашої підзахисної?

Її знімають на камеру 24 години на добу, і, якби Савченко пила воду, як стверджують деякі «доброзичливці», давно б уже пішов пропагандистський шум і гам

– Я не медик, і можу розмірковувати на цю тему тільки як обиватель. Без води, як відомо, людський організм існувати, в принципі, не може. День-два максимум, потім настає зневоднення, і зростання токсинів в організмі призводить до незворотних наслідків. Тим більше, Савченко вже голодувала, застосовуючи тільки рідке дитяче харчування. Тверду їжу вона не їсть уже дуже давно. Причому, її знімають на камеру 24 години на добу, і якби щось було не так, то, звичайно, давно б уже пішов пропагандистський шум і гам. Якби Савченко пила воду, як стверджують деякі «доброзичливці», то всім давно вже стала б про це відомо. Показали б на весь світ кадри, як це бувало вже не раз з політичними в'язнями, коли потрібно було їх дискредитувати.

Мова, на жаль, про те, що це голодування несумісне з життям

За Савченко постійно стежать і завжди знають, чим вона займається. Навіть якщо ми в слідчому кабінеті, за склом кабінету стоїть конвоїр з включеною камерою-реєстратором на шиї. Все фіксується. Тож мова, на жаль, про те, що це голодування несумісне з життям. Тому що до сьомого дня у людини, наприклад, може «відвалитися» нирка або трапитися ще щось неприємне. З моєї точки зору, чисто обивательської, більше чотирьох-п'яти днів людина не може витримати.

– Чим, на Ваш погляд, зумовлене несподіване перенесення суду?

Одна з версій полягає в тому, що в тексті нашої підзахисної містилися досить різкі слова на адресу Путіна

– Тут є кілька конспірологічних теорій. І парадокс полягає в тому, що вони цілком реальні. Судіть самі: закінчувалося засідання, до закінчення робочого дня суду залишалося ще дві з гаком години. Ми як адвокати виступили на дебатах. На останнє слово Савченко потрібно всього кілька хвилин. Тим більше, її промова була написана на папері, на двох сторінках формату А4. Справа в тому, що відразу після останнього слова суд зобов'язаний вийти до дорадчої кімнати для винесення вироку або визначення дати, коли вирок буде оголошений. Одна з версій полягає в тому, що в тексті нашої підзахисної містилися досить різкі слова на адресу Путіна, і, можливо, суд отримав вказівку не давати публічно, при великій кількості преси, озвучувати критику.

Усі знають, що Путін ухвалює багато важливих рішень в останню хвилину. Тому судді, не отримавши вказівки щодо термінів і суті вироку, вирішили взяти паузу

Друга версія, яка мені здається більш реальною, полягає в тому, що суд все-таки не був готовий назвати цю дату саме в той день, тому що питання виявилося не вирішеним принципово. Не суд вирішує, коли і який вирок винесуть. Вирішують це в Кремлі. Можливо, щось нагорі клацнуло, і там пригальмували, вирішили почекати ще тиждень. Чому? Можливо, це пов'язано з переговорами в нормандському форматі. В кінцевому підсумку все впирається в одну єдину людину – президента Путіна, який, ймовірно, сам ще не ухвалив рішення. Усі знають, що він ухвалює багато важливих рішень в останню хвилину. Тому судді, не отримавши вказівки щодо термінів і суті вироку, вирішили взяти паузу ще на тиждень.

– Чому Ви, якщо вірити ЗМІ, вирішили не оскаржувати рішення суду за будь-якого варіанту?

– О, що Ви, це не я вирішив! Я якраз є палким прихильником оскарження вироку в апеляційній інстанції. Це рішення Надії Савченко. Як мені видається, Надія Вікторівна трохи помиляється тут, але це її помилка. Вона вважає, що чим швидше відбудуться всі процедури, тим швидше вона опиниться на батьківщині. Я так не вважаю. Я прихильник оскарження вироку, тим більше, що без цього не можна звернутися до Європейського суду з прав людини. Після оголошення вироку минає десять днів, і він набуває чинності. Рівно з цього моменту українська юстиція має право подати запит на видачу Савченко для відбування покарання вдома, на батьківщині. І Надія Вікторівна щиро вважає, що все відбудеться набагато швидше, якщо не подавати скаргу.

Оригінал матеріалу – на сайті Білоруської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG