Доступність посилання

ТОП новини

На посаду уповноваженого з питань сім’ї уряд ледь не призначив «гомофоба-сектанта»?


Адріан Буковинський
Адріан Буковинський

ЛГБТ-портал знайшов нетолерантні висловлювання Адріана Буковинського, а ЗМІ – зв’язок із сектою, сам він стверджує, що був використаний у чужому конфлікті

Після провалу «антидискримінаційної поправки» до Трудового кодексу на поверхню здіймається черговий скандал, пов’язаний з сексуальними меншинами. Цього разу йдеться про призначення на посаду урядового уповноваженого з питань сім’ї нібито гомофоба і сектанта.

«Гей-культура приводить до знищення світу» – таку фразу президента всеукраїнського благодійного фонду «Сім’я» Адріана Буковинського зараз активно цитують ЗМІ. А саме його 2 березня уряд призначив на посаду уповноваженого з питань сім’ї. Крім того, Буковинський нібито ставить геїв і лесбійок в один ряд з педофілами, некрофілами чи зоофілами. «Це все ланки одного ланцюга», – наводить ще одну його цитату (щоправда, датовану ще 2013 роком) «Національний ЛГБТ-портал».

Другим закидом на адресу цієї людини стали його ймовірні зв’язки з сектою Іллі Догнала, яка сама себе називала Українською правовірною греко-католицькою церквою (УПГКЦ), а у 2013 році навіть зверталась до Володимира Путіна та Олександра Лукашенка з проханням ввести війська в Україну.

За інформацією, яку опублікував сайт zaxid.net, Буковинський начебто возив сімейні пари до «догналітів» у село Підгірці (Львівська область). Там з молоддю начебто проводили розмови, щоб переконати вступити до секти.

«Навіть після того, як «догналітів» засудили, він з ними співпрацював. А згодом виїхав до Києва, де працював у державних органах, вів громадську діяльність і займався реколекціями для подружніх пар. Однак, його далі ідентифікували з рухом «догналітів», якого він нібито не зрікся», – розповів журналістам директор Релігійно-інформаційної служби України (підрозділ УГКЦ) Тарас Антошевський.

У Кабміні вирішили ще раз подумати

На захист Буковинського одразу виступили однодумці. Але через швидке наростання бурі у Кабінеті міністрів вирішили поки що відкликати Адріана Буковинського з посади й натомість оголосили відкритий конкурс.

Ганна Онищенко
Ганна Онищенко

«Арсеній Яценюк доручив провести відкритий конкурс на посаду урядового уповноваженого з питань сім'ї із залученням науковців, представників громадських правозахисних та релігійних організацій, представників профільних міністерств та відомств. Відповідне рішення буде винесене на найближче засідання Кабінету міністрів України», – повідомила міністр Кабінету міністрів Ганна Онищенко. Крім того, щодо даної особи зараз проводиться спецперевірка, додала вона.

Сам Буковинський на таке рішення уряду відреагував спокійно. Звинувачення у гомофобії, за його словами, лише викликало посмішку, а от зв’язки з «догналітами» він вирішив одразу прояснити.

Комусь так хотілося зробити мене активним учасником цього конфлікту на стороні цих священиків, що аж записали мене в «активні сектанти»
Адріан Буковинський

«З 2002 до 2008 року я працював у Комісії родини Львівськоі архиєпархії УГКЦ. За цей період було зроблено дуже багато роботи для добра Церкви, в тому числі, сформовані і впроваджені курси підготовки до святої тайни подружжя. Також, приблизно в цей період, у лоні Церкви виник і розвивався конфлікт між групою священиків та ієрархією УГКЦ. І комусь так хотілося зробити мене активним учасником цього конфлікту на стороні цих священиків, що аж записали мене в «активні сектанти». Жодного доказу «активності» (цитати, висловлювання, агітація, дії, тощо) немає і бути не може. Ось уся суть оприлюдненої через 8 років після завершення моєї праці в комісії родини «сенсації», – написав він у своєму «Фейсбуці».

Хоча пізніше Буковинський додав, що в період 2003-2004 років так звана «секта Догнала» у представництві декількох священиків Василіанського чину «діяла цілком легально», і він справді «організовував чимало реколекцій (семінарів – ред.) для молодих сімейних пар з різними реколектантами (ведучими – ред.), в тому числі і за участі священиків Іллі Догнала».

«Після виникнення конфлікту між вищевказаними священиками і церковною ієрархією, владикою Ігорем була дана вказівка щодо припинення подальших реколекцій з Іллею Догналом, і це доручення було виконане… Наступного разу, коли ініціатори наклепницьких сюжетів захочуть себе спробувати аналітиками у великій політиці, то перед тим проводьте необхідні консультації», – відповів на закиди він.

Разом з тим, не всі представники ЛГБТ-спільноти збурились проти потенційного урядового чиновника. Так, блогер Антон Дмитрієв, який нещодавно вирішив відкрито розповісти про сексуальну орієнтацію, вважає, що слова Буковинського цілком могли бути вирвані з контексту. До того ж, сказані вони були до Революції гідності.

Тоді усі говорили казна-що, за що тепер багатьом соромно. Думаю, йому теж
Антон Дмитрієв

«Тоді всі говорили казна-що, за що тепер багатьом соромно. Думаю, йому теж», – припускає хлопець і додає, що ЛГБТ-правозахисники в Україні нерідко своєю активністю прикривають банальне заробляння грошей.

«Я стверджую відкрито, що більшість ЛГБТ-організацій – це ширма для збагачення лідерів цих організацій, і більш нічого. Що стосується мене особисто, то камінг-аут я роблю для того, щоб суспільство розуміло, що геї – це не лише нероби з громадських організацій та шоу-бізнес. Це такі самі люди, як і ви», – каже він.

Чи потрібна така посада взагалі?

В Україні вже є відомство, яке займається підвищенням ефективності державної сімейної політики, і це Міністерство молоді та спорту

Разом з тим, попри критику та взаємні звинувачення, що вже декілька днів лунають з усіх сторін, важливо не потонути у чварах та вирішити проблему, наголошують у благодійній організації «Точка опори». Активісти цієї організації вже поширили офіційну заяву, в якій пропонують своє бачення виходу зі скандалу, а саме – взагалі скасувати посаду уповноваженого з питань сім’ї.

«В Україні вже є відомство, яке займається підвищенням ефективності державної сімейної політики, і це Міністерство молоді та спорту. Доцільніше в його структурі створити Департамент сімейної політики та призначити на цю посаду особу з європейськими цінностями», – запропонували урядовцям активісти.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG