Доступність посилання

ТОП новини

«Офшоризація» української економіки. Що робити?


«Поява клубу клептократів – це результат відмови Заходу від своїх принципів і підміни їх так званим «прагматичним релятивізмом» – Шевцова

Україна – у першій десятці країн-лідерів за обсягом вивезення капіталу, при цьому частина виведених коштів постійно повертається кредитами, інвестиціями та корупційними платежами. Сума виведених з України коштів перевищила минулорічний обсяг ВВП, склавши більш як 18 мільярдів доларів США. Тенденція до збільшення вивозу коштів у офшори зберігається і цього року, зазначають фахівці «Українського агентства фінансового розвитку». На цьому тлі не тішить заява голови представництва Євросоюзу в Україні Яна Томбінського щодо того, що існування офшорів є глобальною проблемою.

За даними «Українського агентства фінансового розвитку», приблизно 90 відсотків українського капіталу у різні роки виведено на Кіпр. Експерти пояснюють привабливість цього офшору тим, що між Україною і Кіпром підписаний договір про уникнення подвійного оподаткування. Експерти зазначають, що до сьогодні Кіпр офіційно залишається одним з найбільших інвесторів в економіку України. Адже значну частину коштів, які надходять з Кіпру, варто розглядати як прямі інвестиції українського походження. На думку аналітиків, саме український бізнес активно використовує Кіпр як «тиху податкову гавань».

За різними даними, за останні 15 років з України виведено приблизно 170 мільярдів американських доларів. На Кiпрi компанії українського походження та українські багатії зберігають понад 30 мільярдів доларів США, зароблених в Україні, зазначають експерти.

Громадські активісти зазначають, що «офшоризація» української економіки та участь політиків і бізнесменів у «вимиванні» коштів з України в офшорні зони сприяє збільшенню рівня корупції у країні. Журналіст-розслідувач Дмитро Гнап (проект «Слідство. Інфо») пообіцяв українцям провести розслідування щодо політичних діячів та представників бізнесу, які виводять зароблені в Україні гроші в «податковий рай». Фактично виведені в офшори кошти – це не сплачені через податки зарплати і пенсії працівникам бюджетної галузі, нагадує експерт.

Всі в Україні так діють: насправді оформлюють власність чи перепродають свої активи через офшорні компанії
Дмитро Гнап

«Фактично всі в Україні так діють: насправді оформлюють власність чи перепродають свої активи через офшорні компанії. В Україні саме такі схеми створювали для того, щоб мінімізувати податки. Саме так робили українські політики – і сім’я Віктора Януковича так робила, і Арбузов, і Клименко, і Курченко використовували цю офшорну схему», – зазначив Гнап в ефірі програми «Свобода слова» на каналі ICTV.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Тим часом журналісти програми «Схеми» провели розслідування щодо наявності рахунків в офшорних зонах у чільних політиків України. Журналісти з’ясували, що серед активних «користувачів» офшорів є народні депутати України. До того ж, серед власників панамських офшорних компаній опинився, як пишуть «Схеми», і сам президент Петро Порошенко. Гучний скандал змусив його виправдовуватися та обіцяти нову реформу – деофшоризацію.

«Я бажаю, щоб це відбулося не пізніше 1 січня 2017 року, Україна автоматично повинна отримувати інформацію з усього світу про рахунки, відкриті у будь-якому банку світу українськими резидентами», – пояснив Порошенко особливості деофшоризації у розмові українським журналістам.

Володимир Дубровський
Володимир Дубровський

Київський економіст Володимир Дубровський у розмові з журналістами зазначив, що з офшорними зонами працює чи не весь український бізнес, оскільки в українській економіці і фінансах досі діє не сила закону, а закон сили.

В офшорах власність захищена офіційно, а в Україні права власності належним чином не захищені
Володимир Дубровський

«Самі по собі офшори не є чимось поганим – це зона, де на законних підставах компаніям надають певні податкові бонуси. В офшорах власність захищена офіційно, а в Україні права власності належним чином не захищені, ніхто не застрахований від рейдерства або податкового тиску», – пояснює Дубровський.

Андрес Аслунд
Андрес Аслунд

Фахівець з міжнародної економіки Андрес Аслунд також вважає, що бізнес іде в офшори через брак захисту прав власності і чіткого регулювання економіки. На відміну від країн заходу, на бізнес в Україні можна впливати політичними та регуляторними методами, тож бізнес (здебільшого великий) працює в Україні за посередництва офшорів.

«У цілому головною причиною цього є те, що українська судова система недостатньо сильна для того, щоб захищати верховенство права і права власника. Це і є фундаментальна причина використання такої практики. Але ж і чимало громадян інших країн також використовують офшори і нічого дивного для бізнесменів у цьому немає», – пояснив Аслунд.

Лілія Шевцова
Лілія Шевцова

Тим часом серед європейських фахівців побутує думка, що саме Захід винний у появі та популярності офшорних зон, які використовують і бізнесмени, і політики світового рівня. Відомий російський політолог, експерт дослідницького інституту Брукінгса у Вашингтоні Лілія Шевцова на своїй сторінці у мережі Facebook назвала факт використання офшорів з боку політиків світового рівня та членів їхніх родин «виходом на поверхню феномену ХХІ століття – світової клептократії».

Формування клептократії стало результатом завершення «холодної війни» і глобалізації. Це клуб над-багатіїв, до якого входять представники різних професій і націй
Лілія Шевцова

«Формування клептократії стало результатом завершення «холодної війни» і глобалізації. Це клуб надбагатіїв, до якого входять представники різних професій і націй – від Сі Цзиньпіня до ісландського прем’єра, від Путіна до батька Камерона… Поява клубу клептократів – це результат відмови Заходу від своїх принципів і підміни їх так званим «прагматичним релятивізмом», – пише Шевцова.

На думку експерта, спротив «клубу надбагатіїв» буде тривалим і жорстким, але процес рушив і його навряд чи вдасться спинити. Заходу доведеться пройти через «самоочищення», лише тоді вдасться здолати офшори, вважає Шевцова.

Американський політолог Джошуа Коен, у свою чергу, вважає, що завдяки публікації даних про власників панамських офшорів якраз і може призвести до поступового згортання «податкового раю». «Панама-гейт», у вирі якого опинились президенти, високопоставлені чиновники та інші публічні особи різних країн, може стати останньою краплею, яка підштовхне до більш жорсткої регуляції цієї галузі, стверджує Коен.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG