Доступність посилання

ТОП новини

Чорнобильська катастрофа: потрібна енергетична революція?


Пам'ятник ліквідаторам біля Чорнобильської АЕС. Квітень 2015 року
Пам'ятник ліквідаторам біля Чорнобильської АЕС. Квітень 2015 року

«Перехід на використання відновлюваних джерел енергії створить нові робочі місця. Немає якихось серйозних економічних або технічних перешкод для такого переходу» – Малькова

Київ – Напередодні кожної річниці Чорнобильської катастрофи в Україні традиційно обговорюють перспективи атомної енергетики та можливість модернізації діючих і запуску нових ядерних енергоблоків. 30-і роковини аварії на ЧАЕС українці відзначають на тлі воєнного конфлікту, що триває на сході, та нових терористичних загроз, які можливі у будь-якій точці держави. Тож питання безпеки ядерних реакторів та можливість заміни атомної енергетики на альтернативні джерела – у центрі уваги урядовців, незалежних експертів та громадськості.

Катастрофа на Чорнобильській АЕС в Україні, а пізніше аварія на атомній електростанції в японському місті Фукусіма змусили уряди різних держав, з одного боку, посилювати системи захисту діючих атомних електростанцій, а з другого – шукати заміну ядерним реакторам. Україна ж від атомної енергетики не відмовилась, але за підтримки міжнародного співтовариства почала модернізувати управління галуззю, зміцнювати систему безпеки на АЕС, в тому числі фізичний захист станцій від імовірних терористичних атак. Так, над зруйнованим четвертим реактором Чорнобильської АЕС, над яким збудовано «Укриття», до кінця року має бути збудований новий сучасний «Саркофаг-2».

Міністр екології і природних ресурсів Остап Семерак запевнив журналістів, що Україна наразі здійснює план з ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та забезпечення безпеки, раніше погоджений з міжнародними партнерами. Під час виступу на міжнародній конференції «Уроки Чорнобиля – для ядерної безпеки світу» Семерак також відзначив, що будівництво новітнього «Саркофагу» відбувається, відповідно до плану, а після введення його в експлуатацію Україна та її партнери будуть міркувати над тим, як вийняти залишки ядерного палива зі зруйнованого реактору ЧАЕС, що його потім буде поховано у спеціальному «могильнику».

«Після завершення цього будівництва позиція Мінекології – повернутися до вивчення ситуації із «Саркофагом», який буде під конфайнментом, і виймання з-під «Саркофага» цієї енергетично місткої маси», – говорить Семерак.

Атомні станції цікавлять терористів – МАГАТЕ

Тим часом сучасні процеси на сході Європи, включно з Україною, змушують фахівців звертати увагу на безпеку ядерних реакторів та конструкцій атомних електростанцій на лише з огляду на безпеку технологічну. Так, МАГАТЕ попередило про високий рівень терористичної загрози на ядерних об’єктах у слабо захищених країнах (куди входить і Україна). Експерти організації рекомендують таким державам посилити рівень безпеки реакторів і конструкцій станцій.

Українські АЕС уже два роки працюють в умовах воєнного конфлікту на Донбасі. У Києві, тим часом, запевняють, що ядерні реактори забезпечені сучасними системами захисту, а внаслідок воєнного конфлікту на сході України атомні станції працюють в умовах підвищеного захисту. Про це поінформував журналістів голова Державної інспекції ядерного регулювання України Сергій Божко.

Посилена система фізичного захисту АЕС, яка включає широке коло заходів
Сергій Божко

«Посилена система фізичного захисту АЕС, яка включає широке коло заходів, у тому числі, скажімо, роботу серед населення у місцях розташування атомних станцій. Виконується аналіз і, у разі необхідності, перекриваються дороги, розв’язки, мости тощо», – пояснив Божко.


Співголова фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич вважає, що питання терористичних загроз для атомних станцій стоїть менш гостро, ніж проблема, пов’язана із старінням технологій і конструкцій, що може спричинити як небезпечні викиди в атмосферу, так і постійне невелике забруднення довколишньої території. І хоча на сьогодні атомна енергетика залишається «становим хребтом» галузі, – більшість енергоблоків потребують модернізації та посилення систем безпеки, каже фахівець.

Зупинка одного енергоблоку потягне за собою ланцюгову реакцію у всій галузі, зіб’є систему вироблення електроенергії всередині країни
Дмитро Марунич

«Більшість із станцій вже відпрацювали свій ресурс. Якщо говорити відверто, то їх варто було б закрити. Але це неможливо за нинішніх українських реалій, тому що зупинка одного енергоблоку потягне за собою ланцюгову реакцію у всій галузі, зіб’є систему вироблення електроенергії всередині країни», – пояснив Марунич журналістам.

Від модернізації АЕС до використання енергії сонця, вітру і води

Фахівці радять Україні модернізувати діючі АЕС і паралельно відпрацьовувати сценарій поступового переходу на альтернативні джерела енергопостачання, оскільки безпека ядерної енергетики наразі викликає серйозні сумніви, каже Марунич.

Київський громадський діяч і журналіст Тамара Малькова пропонує дослухатись до пропозицій, які виклала ООН у своїй програмі сталого розвитку, й деталізували експерти Green Peace у проекті енергетичної (р)еволюції.

Останні десять років Green Peace працює над так званими «Сценаріями Енергетичної (р)еволюції» з метою визначити можливості і терміни переходу на відновлювальні джерела енергії як окремих держав, так і цілих регіонів, розповідає Малькова. Так, незалежні фахівці переконались, що людство зможе повністю перейти на відновлювальні енергетичні джерела до 2050 року, поступово замінюючи, наприклад, нафтопродукти для опалення будинків на сонячні колектори та геотермальні джерела тощо.

Газ стане останнім викопним паливом до вжитку, натомість до 2050 року на заміну прийде електроенергія з поновлюваних джерел
Тамара Малькова

«Газ стане останнім викопним паливом до вжитку, натомість до 2050 року на заміну прийде електроенергія з поновлюваних джерел. Перехід на використання відновлюваних джерел енергії створить нові робочі місця. Немає якихось серйозних економічних або технічних перешкод для такого переходу – натомість необхідна політична воля лідерів окремих держав і міжнародної спільноти», – каже Малькова.

За її словами, Україні такий сценарій дуже потрібний, враховуючи наявні безпекові проблеми в атомній енергетиці та корупційну складову у нафто-газовій сфері. Наукові розрахунки, які мають здійснити за підтримки уряду незалежні консультанти, допоможуть віднайти розумний шлях енергетичного забезпечення та енергетичної незалежності України. При цьому варто покладатись насамперед на підвищення енергоефективності та використання відновлюваних джерел енергії, зазначають експерти Green Peace.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG