Доступність посилання

ТОП новини

«П’ять невідомих людей у темних кімнатах» – ЗМІ Росії засудили голосування на «Євробаченні-2016»


Про новий формат голосування було відомо ще у лютому, а список «невідомих» членів журі доступний на офіційному сайті пісенного конкурсу

Після перемоги України на «Євробаченні-2016» російські канали і електронні ЗМІ повідомили про так зване «політичне рішення», або ж про те, як у представника Росії Сергія Лазарєва «вкрали» перемогу на пісенному конкурсі. Російські ЗМІ засудили новий спосіб підрахунку голосів та повідомили про «нікому невідоме журі». Насправді, про зміну голосування було відомо ще у лютому 2016 року, а список журі – доступний на офіційному сайті конкурсу.

У ЗМІ з’явились заголовки: «Євробачення захоплено інформаційною війною – Держдума РФ», «Money talks: думка глядачів організаторів «Євробачення» не хвилює», «Як у Лазарєва вкрали перемогу на «Євробаченні» та інші.

На сайті «Вести.ру» одразу у декількох сюжетах перемогу української співачки Джамали розцінили як «політичну». А говорячи про нові правила голосування, заявили, що учасників судили «нікому невідомі 5 людей». У деяких сюжетах йшлось про те, що ця оцінка подавалась «як основна».

«Євробачення» в цьому році кардинально змінило систему голосування. Думка якогось нікому невідомого журі з кожного боку в урочистій обстановці у прямій трансляції подавалася як основна оцінка», – йдеться у сюжеті каналу «Россия».

В іншому сюжеті російський ведучий Дмитро Кисельов заявив про «невідомо як сформоване журі».

«…Якщо раніше «Євробачення» було битвою за симпатії глядачів у різних країнах нашого континенту, і ведучі завжди урочисто і з доречним пафосом оголошували саме результати народного голосування в різних країнах, тобто глас мільйонів, то зараз з тією ж значущістю ведучі спочатку оголошували бали, які присудили нікому невідомі п’ять людей, які сидять в темних кімнатах по різних країнах і розподіляють бали за непрозорими критеріями», – сказав Дмитро Кисельов.

А в сюжеті російського каналу «Россия-24» сказано, що «нові правила голосування із урахуванням думки національного журі дали змогу організаторам конкурсу корегувати результати на свій розсуд».

Правила голосування на пісенному конкурсі «Євробачення-2016» дійсно відрізнялись від правил передніх років. Однак, про це було відомо раніше. Про що свідчить ролик «Пояснення нового формату голосування на Євробаченні» на офіційному каналі «Євробачення» на YouTube. Відео опубліковано ще 18 лютого 2016 року.


Організатори конкурсу вперше з 1975 року внесли зміни в правила голосування і оголосили про те, що в 2016 році глядачі і професійне журі будуть голосувати окремо. Раніше підсумки голосування глядачів і оцінки журі показували, як єдиний результат, проте тепер ці результати розділено.

Згідно з новими правилами, фіналістам спочатку виставляють оцінки журі (від 1 до 12 балів) і лише потім оголошують результати глядацького голосування. Таким чином, на думку організаторів, вдасться тримати інтригу до останнього моменту. Про це йдеться на офіційному сайті конкурсу. Так само на сайті є списки журі – яке, за версією російських журналістів «нікому невідоме».

Українська виконавиця кримськотатарського походження Джамала (Сусанна Джамаладінова) перемогла на пісенному конкурсі «Євробачення», фінал якого відбувся в столиці Швеції Стокгольмі у ніч на 15 травня, із піснею «1944», що розповідає про масову депортацію кримськотатарського народу до Середньої Азії 1944 року. Друге місце на конкурсі зайняла Австралія, третє – Росія.


На тему дезінформації:

11.05.2016
Вигадка у ЗМІ Росії: Марія Гайдар пішла у відставку через російський паспорт

Українська чиновниця пояснила причину своєї відставки, наголосивши, що справа не в «паспорті Росії» далі

10.05.2016
ЗМІ Росії про збитий «Боїнг» і про Путіна поза «Панамськими паперами»

Тим часом журналіст Ксенія Кирилова проаналізувала пропаганду Кремля. Вона сформулювала 7 основних стратегій внутрішньої російської пропаганди далі

05.05.2016
Американська кисельовщина. Західний фронт українофобії

Здійснена інформаційна атака екс-працівника Держдепартаменту США на директора УІНП Володимира В’ятровича і на політику відновлення історичної правди в Україні далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG