Доступність посилання

ТОП новини

Ленін «профінансує» ремонт вулиць міста на кордоні з Росією?


Пам'ятник Леніну у Новгороді-Сіверському
Пам'ятник Леніну у Новгороді-Сіверському

У Новгороді-Сіверському виставили на продаж через інтернет бронзовий пам’ятник «вождеві пролетаріату»

За мільйон гривень продати пам’ятник Леніну вирішив Новгород-Сіверський міський голова Олег Бондаренко. Гроші від продажу підуть на потреби громади, переконує мер. Щоправда, ідею продати бронзового «вождя пролетаріату» підтримують не всі: пенсіонери здебільшого висловлюються проти, а молодь та інтелігенція – за.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Мільйон гривень – ціна умовна. Таким чином міський голова просто привернув увагу до свого лота на одному з інтернет-сайтів, де розмістив оголошення щодо продажу. В Новогороді-Сіверському пам’ятник Леніну готові віддати і за меншу суму.

«Ціна буде залежати від експертної оцінки, – пояснює Новгород-Сіверський міський голова Олег Бондаренко. – Я не можу його оцінити або хтось. Тільки експерт. А потім вже будемо дивитися. З’явиться база даних покупців – ми тоді реалізуємо його згідно з чинним законодавством, як це визначено бюджетним кодексом».

Комуністичний ідол в Новгороді-Сіверському зроблений з бронзи. Його вага складає понад 4 тонни. Навіть, якщо здати пам’ятник як кольоровий метал, можна отримати приблизно 350 тисяч гривень. Міський голова провінційного міста на півночі України рахує кожну копійку.

Простіше за все гепнути цей пам’ятник до землі і нічого з цього не мати. Або вкрасти, або розтягти
Олег Бондаренко

«Простіше за все гепнути цей пам’ятник до землі і нічого з цього не мати. Або вкрасти, або розтягти, – каже Олег Бондаренко. – А я думаю, що таким чином вчинити буде дуже корисно для нашої громади. І люди тільки це підтримають».

Бронзовий Ленін як спогад про молодість

Ідею міського голови продати бронзовий постамент підтримують далеко не всі містяни. Новгород-Сіверський розташований фактично на кордоні з Росією. Тут поширені ностальгічні настрої за Радянським Союзом, особливо серед пенсіонерів.

«Я прожила при Радянському Союзі. Я жила краще, ніж на сьогоднішній день», – згадує минуле місцева мешканка Ганна Михайлівна.

Все життя жили і все життя цим пишались. А сьогодні – нова влада, нові права
Клавдія Рябець

«Все життя жили і все життя цим пишались. А сьогодні – нова влада, нові права», – додає пенсіонерка Клавдія Рябець.

Два роки тому пам’ятник Леніну в Новгороді-Сіверському хотіли знести. Тоді його відстояли місцеві пенсіонери.

Прибиральниця однієї зі шкіл міста Ганна Яременко й досі пам’ятає пісні, які в дитинстві вивчила про вождя пролетаріату:

«Хлопченя з розумними очима, і з чолом високим та ясним, гріє серце постать ця любима, це обличчя рідне нам усім».

Проти знесення пам’ятника виступають не лише пенсіонери

Проти знесення пам’ятника в Новгороді-Сіверському виступають не лише пенсіонери. Засуджує процес декомунізації 35-річна Оксана Євлан.

«Я вважаю, нехай би він стояв, тому що це моє дитинство пройшло, пам’ять є, читала книжки про Леніна. Зараз я показую це дітям, розказую. Тому я вважаю, нехай би він стояв», – каже Оксана Євлан.

Водночас вчитель історії Микола Марчан переконаний: радянські ідоли треба було познімати вже давно. Ідею міського голови продати вождя вважає доцільною з економічної та ідеологічної точки зору.

Перейменували вулиці. Ось тільки залишився Ленін один
Микола Марчан

«Я, гадаю – нормально. Перейменували вулиці. Ось тільки залишився Ленін один», – додає історик.

Місцева жителька Ніна Павлівна додає: «Якщо воно вже так пішло, треба позбавлятися від усього, щоб Україна була Україною».

Якщо пам’ятник Леніну таки вдасться продати, за словами мера Олега Бондаренка, кошти скерують на ремонт центральної частини Новгорода-Сіверського.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG