Доступність посилання

ТОП новини

Вибори на окупованій частині Донбасу відбудуться не скоро (огляд преси)


Надто вже багато перешкод стоїть на шляху організації нормального волевиявлення громадян у цих районах

Про те, чому вибори на окупованих територіях відбудуться ще дуже нескоро, розповідає газета «Україна молода». Надто вже багато перешкод стоїть на шляху організації нормального волевиявлення громадян у цих районах. Газетярі наголошують, що ніхто досі не відповів на запитання, як будуть враховані права та інтереси тих жителів Донбасу, які не хотіли й не хочуть жодних угруповань «ЛНР»-«ДНР»? Матимуть вони своїх кандидатів чи будуть змушені вибирати тільки з кандидатур, узгоджених із російською окупаційною адміністрацією? Матимуть можливість голосувати за українські партії чи виявляться у становищі не громадян на території власної країни й будуть дискриміновані у своєму виборі? Незрозуміло також, чи зможуть голосувати ті жителі нині підконтрольних бойовикам районів, які стали біженцями й змушені були виїхати після початку бойових дій. Допоки не буде відповідей на ці питання, говорити про вибори на окупованому Донбасі передчасно, переконує «Україна молода» у статті «Волевиявлення невільних».

У цьому ж числі «Україна молода» розмірковує – як українцям вистояти у протиборстві з новітньою імперією зла. Видання пише, що окупант іще до «зелених чоловічків» запустив в інформаційний простір України антиукраїнський вірус «русского мира» як невидиму «оцерковлену» зброю імперської ідеї «обустройства». Про те, як цей вірус можна здолати, газета розповідає в публікації «Без ідеї національної не збудувати держави».

Про те, чому в Україні багато воїнів досі не визнані не те що героями, а й учасниками бойових дій, розмірковують експерти газети «День». Вони вважають, що коли в державі була б професійна армія, то проблем із вшануванням і відзначенням бійців не було б. Зараз є велика проблема – армія досягла 280 тисяч військових особового складу. І фактично 90% коштів, які виділяються на армію, просто проїдаються внаслідок її чисельності. Тобто ці кошти використовуються не на модернізацію армії, а на її утримання. Те, що не можуть зменшити кількість війська шляхом уніфікації – це так само проблема. Розраховують, що радянський підхід щодо призову і підготовки широкого резерву вирішить питання оборони країни. Але мотиваційний пакет кількість війська не замінить. Мотиваційний пакет – це якраз врахування інтересів кожного солдата, наголошує газета у матеріалі «Героїзм – індивідуальний вибір».

Журналісти «Газети по-українськи» скептично оцінюють нещодавно оприлюднену урядову програму виведення України з кризи. Вони вважають, у програмі Гройсмана немає нічого, що виведе країну з коми. Держава втратила велику частину економіки. Потрібно не аспірин виписувати, а укол адреналіну в серце. Цього в програмі немає. Як і відповідей на запитання, як банки кредитуватимуть економіку? Де ринки збуту? Як боротимемося з монополіями? Усі ці запитання зависли в повітрі, наголошує видання. А головне: потрібно, щоб запрацювали Антимонопольний комітет і незалежний суд. Адже це вирішить 80 відсотків проблем в економіці, переконує газета.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG