Доступність посилання

ТОП новини

До кінця літа пальне в Україні подорожчає на 1-2 гривні щонайменше – експерт


Ріст цін на пальне означатиме здорожчання продуктів на приблизно 20% – Корольчук

Київ – Вказівники цін на українських АЗС за останні тижні показують системне зростання. В Антимонопольному комітеті заявили про порушення конкуренції з боку АЗС, а в уряді вказали на синхронність дій трейдерів в питанні підвищення ціни, натякнувши на прямі ознаки змови. Водночас самі оператори ринку пов’язали підвищення цін на бензин і дизпаливо зі здорожчанням нафти на світових ринках. Але, як заявив в інтерв’ю Радіо Свобода експерт з енергетичних питань Юрій Корольчук, світова ціна на нафту лише третя в списку причин після залежності України від імпорту нафтопродуктів і вартості іноземної валюти.

– Які причини подорожчання бензину в Україні і як це позначиться на цінах інших товарів та послуг?

– Ми залежні від імпорту нафтопродуктів і від закупівельної ціни, що формується в доларах чи євро. Ми веземо їх з Білорусі, Польщі та Литви. Третій фактор – світова ціна на нафту. Цей фактор не є визначальним, бо ми не є країною, яка видобуває значний обсяг нафти і ми не може на цю ціну впливати. Нафта впала до рекордної позначки 26 доларів за барель в лютому. Нині вона фактично 50 доларів за барель, тобто вдвічі більше.

Очікування в перспективі – люди будуть згортати свою виробничу діяльність, обмежувати потреби, банально – менше їздити. Вони будуть голосувати гаманцем

Прикро, що, коли ціна на нафту знижується, населення починає радіти і тішитися. Коли у світі тенденція змінилася, то ми бачимо, що для нас настав не дуже хороший час. За нинішнього курсу валют і знецінення гривні, можемо сказати, що нас очікуватиме зростання цін на нафтопродукти. Думаю, до кінця літа – на гривню-дві щонайменше.
Варто згадати минулий рік, коли був стрибок гривні щодо долара і євро на рівні майже 30 гривень. І тоді було дуже показовим, що споживачі фактично згорнули свою діяльність. Очікування в перспективі – люди будуть згортати свою виробничу діяльність, обмежувати потреби, банально – менше їздити. Вони будуть голосувати гаманцем.

– Громадяни є кінцевим споживачем. А які підприємства і галузі першими відчують наслідки підвищення цін на паливо?

Юрій Корольчук
Юрій Корольчук

– Ті, для кого нафтопродукти є основним джерелом роботи. Це транспортні перевезення, «Укрзалізниця», яка використовує значні обсяги дизпалива; автомобільні перевезення, транспортування будь-яких видів продуктів. Таким чином, кожен ріст цін на нафтопродукти приблизно на гривню-дві означатиме, що вартість продуктів буде зростати в середньому на 20%.

Кожен ріст цін на нафтопродукти приблизно на гривню-дві означатиме, що вартість продуктів буде зростати в середньому на 20%

Це може стосуватися хліба, послуг доставки товарів додому тощо.

– Антимонопольний комітет визнав, що є порушення на ринку нафтопродуктів. Ціни на паливо в Україні взагалі реально регулювати?

– Заяви АМК і як пам’ятаємо, двічі зустрічі екс-прем’єра Яценюка з нафтотрейдерами і вимоги понизити ціни – це все адміністративні важелі. Вони не повинні бути на ринку, але треба врахувати, що ми живемо в умовах, коли на ринку нафтопродукції, дійсно, є змова. Антимонопольний комітет говорить, але довести не може. Нафтотрейдери не контрольовані з боку держави ні щодо якості палива, ні щодо його ціни.

Великий вплив має контрафактна продукція, яка виробляється підпільно, і це значний обсяг ринку. Навіть антимонопольний комітет визнавав, що йдеться про приблизно 30%

Споживач не може сказати, що держава гарантує відповідність ціни виробничій необхідності підприємства, яке продає ці нафтопродукти. Відтак підприємство саме по собі визначає ціну і домовляється з іншими учасниками ринку. Крім того, великий вплив має контрафактна продукція, яка виробляється підпільно, і це значний обсяг ринку. Навіть антимонопольний комітет визнавав, що йдеться про приблизно 30%.

– В нашому ефірі слухачі запитували, чим займається Кременчуцький НПЗ і що з вітчизняними нафтопроводами? Прокоментуйте, будь ласка…

Укртатнафта», Кременчуцький завод, який контролюється групою «Приват», мали б продавати пальне значно дешевше. Але вони використовують ситуацію на ринку, коли не контролюється ціна

– Я б іронічно-політично сказав, що треба було думати за кого голосували і кого вибирали. Проблема, що залишився один діючий нафтопереробний завод, є проблемою влади, як і попередньої, так і теперішньої. Завод залишився один і він не покриває потужностей України, тобто ми загнали себе у пастку і пожинаємо тепер плоди. Показово, що «Укртатнафта», Кременчуцький завод, який контролюється групою «Приват», вони мали б продавати пальне значно дешевше, ніж теж, що сьогодні у них є на стелах. Але вони використовують ситуацію на ринку, коли не контролюється ціна, зокрема Антимонопольним комітетом. АМК, дійсно, недіючий, його в нашій країні об’єктивно немає. Він використовується в політичних цілях – як по нафтопродуктах, так і в газовій сфері.

Питання цін на паливо економічно сьогодні, на жаль, неможливо вирішити. Ми далі маємо наслідки залежності від імпорту, зниження вартості валюти і того, що на ринку є реальний фактор монополізму. Іншими словами – монополізму, за якого сторони домовляються між собою і не хочуть втрачати свої ринки.

  • Зображення 16x9

    Ірина Сарахман (Гнатишин)

    На Радіо Свобода – з 2013-го, на радіо взагалі – понад 10 років. Починала з ФМ-радіостанцій у Львові, продовжила – в Києві. Сім років працювала ведучою інформаційних програм на радіо «Ера». Люблю новини, особливо, якщо вони добрі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG