Доступність посилання

ТОП новини

«Чорна каса» Партії регіонів чи «чорна мітка» колишній владі?


Президент Віктор Янукович (ліворуч) і прем’єр Микола Азаров. Київ, 13 грудня 2013 року
Президент Віктор Янукович (ліворуч) і прем’єр Микола Азаров. Київ, 13 грудня 2013 року

Документи тіньової бухгалтерії колишньої партії влади оприлюднюють одночасно журналісти-розслідувачі, колишні та нинішні депутати й посадовці

Київ – Чинна влада відмовляється від компромісів з частиною колишніх регіоналів, і хоче поліпшити свій рейтинг – цим пояснюють політтехнологи появу інформації про «чорну бухгалтерію» Партії регіонів одразу з кількох джерел. Частина ж експертів визнають, що розслідування фінансових документів Партії регіонів затягуватиметься, оскільки, на їхню думку, корупційні зв’язки з регіоналами мали й представники нинішньої влади. Так звану «чорну бухгалтерію» Партії регіонів, у якій ідеться про підкуп депутатів, посадовців та закордонних експертів в інтересах партії, досліджуватиме Національне антикорупційне бюро. Йдеться про хабарі загальною сумою понад два мільярди доларів, стверджує колишній заступник голови СБУ Віктор Трепак, який днями передав «чорну бухгалтерію» до НАБУ. Оприлюднити ці документи, отримані з інших джерел, мають намір також журналісти-розслідувачі та окремі колишні члени Партії регіонів.

«Чорна каса» Партії регіонів чи «чорна мітка» колишній владі?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:10:08 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Колишній перший заступник голови СБУ Віктор Трепак передав до НАБУ документи, що підтверджують незаконні виплати Партією регіонів готівкових коштів низці колишніх та нинішніх високопосадовців. Про це сам Трепак розповів в інтерв’ю «Дзеркалу тижня».

Йдеться про так звану «чорну бухгалтерію» Партії регіонів із загальними виплатами на суму близько двох мільярдів доларів, про список послуг, наданих партії посадовцями різних рівнів, кожен з яких отримав за це незаконну грошову винагороду. За словами Трепака, значна частина цих матеріалів – «амбарна книга» корупційних виплат.

Отримувачами хабарів були представники багатьох політичних партій – як провладних, так і опозиційних
Віктор Трепак

«Серед фігурантів цих матеріалів – посадові особи найвищого рівня, міністри та керівники відомств, народні депутати, відомі політики, громадські діячі, представники міжнародних організацій, судді, зокрема найвищих судових інстанцій. Отримувачами хабарів були представники багатьох політичних партій – як провладних, так і опозиційних (в час правління Віктора Януковича – ред.)», – зазначив Трепак.

Колишній заступник голови СБУ припускає, що внаслідок передачі НАБУ вищевказаних документів, фігурантами кримінальних проваджень можуть стати «десятки посадовців найвищого рівня». При цьому він відмовився називати прізвища.

Ідеться про декілька томів та тисячі прізвищ посадовців з їхніми підписами, визнає в розмові з Радіо Свобода політолог Володимир Фесенко.

Тіньову бухгалтерію мають всі українські партії, як в часи Януковича, так і зараз
Володимир Фесенко

«Тіньову бухгалтерію мають всі українські партії, як в часи Януковича, так і зараз. Але в Партії регіонів це відбувалося у великих масштабах. Гадаю, там згадуються тисячі осіб, і за обсягом ці документи є не меншими, ніж у справі Майдану, а то й більшими», – вважає Фесенко.

Він припускає, що рано чи пізно справа дійде до суду, але не варто очікувати швидкого розслідування, передовсім через величезний обсяг інформації. До того ж, ця справа зачепить і «людей чинної влади», і представників нинішньої та колишньої опозиції, при цьому справу гальмуватимуть одні зацікавлені особи, і намагатимуться прискорити – інші, прогнозує аналітик.

Ознаки такої тенденції помітні вже зараз. Так, екс-регіонал Володимир Ландік повідомив, що готовий надати Генпрокуратурі докази фальсифікації підсумків виборів у Луганській області та інформацію про злочини екс-глави фракції Партії регіонів у Верховній Раді України сьомого скликання Олександра Єфремова, причому може зробити це вже сьогодні.

28 травня в ефірі телеканалу «112 Україна» Ландік це підтвердив.

Покличте, я вам за 10 хвилин розповім всю систему виборчої кампанії в Луганській області.
Володимир Ландік

«Я можу звернутися до пана Луценка: покличте, я вам за 10 хвилин розповім всю систему виборчої кампанії в Луганській області. Там ніхто ніколи не голосував, там все завжди писалося. І хоч зараз йдіть заарештовуйте!», – закликав Ландік.

На це прес-секретар генпрокурора Юрія Луценка Лариса Сарган заявила, що екс-регіонала очікують у ГПУ, щоб він передав наявні у нього докази, вже 30 травня, з 9:00.

Обвинувальний акт проти Олександра Єфремова, а також проти колишніх народних депутатів Олександра Стояна та Сергія Гордієнка за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем, що спричинили тяжкі наслідки) та ч. 2 ст. 366 (службове підроблення) надійшов до Печерського районного суду Києва ще 20 жовтня 2015 року.

Одні публікують «кошторис корупціонерів» поступово, інші – все й одразу

Коли активісти й Самооборона Майдану в лютому 2014 року захопили резиденцію Віктора Януковича «Межигір’я», вони публікували окремі документи з «чорної бухгалтерії» тодішньої влади. Одне з припущень, чому всі ці докази не з’явилися два роки тому: інформація могла бути не вигідна тодішньому очільнику СБУ Валентину Наливайченку чи окремим політичним лідерам Майдану, припускає Володимир Фесенко.

Головний редактор Української правди Севгіль Мусаєва-Боровик пояснила Радіо Свобода, що журналісти публікували документи по мірі надходження, і наразі вони, а також громадські активісти та депутати, зібрали значну частину «чорної бухгалтерії» Партії регіонів з інших джерел, не пов’язаних з Віктором Трепаком. Їх мають оприлюднити у понеділок по обіді, повідомив Радіо Свобода депутат від «БПП» та колишній журналіст-розслідувач Сергій Лещенко. Однак він вирішив зберегти інтригу щодо їхнього змісту до презентації проекту.

Учасники цієї ініціативи наголошують: партія та окремі політики можуть мати великі витрати. Але вони мають бути законними та публічними.

Зі свого боку, Севгіль Мусаєва-Боровик назвала деякі подробиці спеціального проекту-розслідування щодо чорної каси ПР.

Дані будуть цікавими: ті, про чию корупцію вони свідчать, досі активно займаються політикою
Севгіль Мусаєва-Боровик

«Ми готуємо спецпроект, і ці дані оприлюднимо 30 травня. Ми зібрали частину чорної бухгалтерії тодішньої партії влади не через Віктора Трепака, а з інших джерел. І окремі документи – вже оприлюднювали. Документи Трепака – це книга, де фіксується, хто скільки грошей отримав і на які цілі. Це депутати, члени ЦВК, соціологи, працівники місцевої влади. Ця система була вибудувана для того, щоб утримувати владу. Дані будуть цікавими: ті, про чию корупцію вони свідчать, досі активно займаються політикою», – визнає редактор «Української правди». І додає що нинішні партії теж мають «чорну бухгалтерію», але в набагато менших масштабах. Цей факт визнають і політологи.

Відтак, на думку Севгіль Мусаєвої-Боровик, важливо, щоб відповідали перед законом за корупцію представники не лише минулої, а й чинної влади.

«Є запит на справедливість і законність, він досі не задоволений, хоча це було вимогою Майдану. Маємо вже четвертого генпрокурора, обіцяє завершити, але не відомо», – наголошує редактор видання.

Частина політологів, близьких до влади, зізнаються, що останні їхні зустрічі з Луценком та його кадрові рішення в ГПУ свідчать про намір ефективно завершити розслідування щодо минулої влади й убивства Небесної сотні на Майдані.

Про «чорну бухгалтерію» регіоналів згадали через «завершення компромісу» колишньої та нинішньої влади, та заради підняття рейтингу – експерти

Ідеться не лише про спробу чинної влади зміцнити свої політичні позиції за рахунок боротьби з корупцією і цим продовжити друге дихання свого рейтингу, яке відкрилося після звільнення з російської в’язниці української льотчиці Надії Савченко. Можна говорити і про те, що, імовірно, Банковій вже не потрібен компроміс між колишньою та нинішньою владою, який мав місце, і без якого не могла бути ухвалена ціла низка рішень. Таку думку висловив Радіо Свобода політтехнолог Олексій Голобуцький.

Якщо до кінця року нікого з екс-регіоналів не посадять за скоєні ними злочини – чинна влада буде винна в усьому
Олексій Голобуцький

«Ми ще не розуміємо реальний рівень компромісів між «колишніми» й «нинішніми». А ці компроміси були, без них не вдалося б ухвалити цілу низку рішень. Відбулася фактично не революція, а заміна влади. Можливо, компроміс між новою владою та колишньою вже вичерпався. Але є й інші причини, – каже аналітик. – Якщо до кінця року нікого з екс-регіоналів не посадять за скоєні ними злочини – чинна влада буде винна в усьому. А так – негатив частково спрямують на минулу владу».

Голобуцький визнає, що в часи Януковича існувала жорстка система, була певна «корупційна стабільність»: відомо, скільки і кому хабарів платити. Нова система корупції – хаотична, неорганізована, викликає роздратування в бізнесу й інших прошарків населення, які, ніде правди діти, є учасниками корупційної системи держави. В цій ситуації оцінка злочинів попередньої влади в суді може зняти цю напругу, підсумовує політтехнолог.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG