Доступність посилання

ТОП новини

«Заздріть мовчки»: хто фігурує у «чорній бухгалтерії» регіоналів?


Лише впродовж кількох місяців 2012 року Партія регіонів могла витратити 66 мільйонів доларів

66 мільйонів доларів – саме стільки нібито витратила на свою діяльність упродовж усього лише кількох місяців 2012 року Партія регіонів. Видання «Українська правда» у вівторок оприлюднило так звану «чорну бухгалтерію» регіоналів. На відміну від заяв на цю тему за попередні дні, в оприлюднених нині матеріалах – конкретні прізвища, суми і цілі, на які ці суми були витрачені. Зокрема там – нібито оплата «відрядження» нинішнього голови Центральної виборчої комісії Михайла Охендовського або видатки на партію «Наша Україна», отримувачем яких вказаний екс-голова Української народної партії Юрій Костенко. Фігуранти оприлюднених матеріалів свій стосунок до партії переважно відкидають.


Понад 7 тисяч доларів – на акцію під Верховною Радою у червні 2012 року. Це – приклад скромних витрат із оприлюдненої у вівторок «чорної бухгалтерії». А ось – 100 тисяч доларів на «міжнародний піар» – витрати, датовані у звітності кінцем листопада того ж року.

Автори публікації, депутат із БПП Сергій Лещенко й головний редактор «Української правди» Севгіль Мусаєва-Боровик, розповідають: так звану «чорну бухгалтерію» Партії регіонів отримали від анонімного джерела. За словами Лещенка, йдеться про звітність за друге півріччя 2012 року.

«З цих документів, які є в нашому розпорядженні, видно, що загалом видатки за цей період становили близько 66 мільйонів доларів на політику Партії регіонів», – розповів він.

За рік витрати Партії регіонів могли складати понад 100 мільйонів доларів. Ці гроші звідкись беруться – з державного бюджету і корупційних «оборудок»
Сергій Лещенко

Севгіль Мусаєва-Боровик зазначає, що оприлюднена «чорна бухгалтерія» дає уявлення про масштаби корупції в українській політиці. «За рік витрати Партії регіонів могли складати понад 100 мільйонів доларів. Ці гроші звідкись беруться – з державного бюджету і корупційних «оборудок», – додає журналіст.

Конкретних доказів того, що йдеться саме про гроші платників податків, витрачені на потреби партії, в авторів публікації немає. Сергій Лещенко, однак, вважає, що підстави говорити про те, що були задіяні державні кошти, очевидні.

Партія регіонів на той момент була партією влади. Відповідно, джерелом фінансування такої партії могли бути зловживання в державному секторі економіки
Сергій Лещенко

«Партія регіонів на той момент була партією влади. Відповідно, джерелом фінансування такої партії могли бути зловживання в державному секторі економіки, що включає в себе як зловживання на державних підприємствах, так і зловживання через корупційні схеми», – каже Сергій Лещенко.

Геллер: «Ці списки – інсинуація»

Серед оприлюднених витрат – є й неабиякого масштабу. Скажімо, майже півтора мільйона доларів на таку статтю видатків, як «Апостол (коаліція)». Про що конкретно йдеться, у звітності не уточнюється. Водночас особою, відповідальною за ці витрати, вказано регіонала Євгена Геллера. Він, чинний парламентар від «Опозиційного блоку», – один із ключових фігурантів оприлюдненої у вівторок «чорної каси», його прізвище у переліку – одне з найбільш згадуваних. Автори публікації називають Геллера одним із «вартових» «чорної бухгалтерії».

Я у Партії регіонів очолював контрольне управління, його суть – перевірка партійних організацій на місцях
Євген Геллер

Сам депутат, однак, заперечує. «Я у Партії регіонів очолював контрольне управління, його суть – перевірка партійних організацій на місцях. А оці списки я вважаю інсинуацією», – сказав Геллер у коментарі журналістам програми «Схеми».

У «чорній касі» фігурує й ЦВК

У звітності фігурують і видатки на Центральну виборчу комісію, зокрема – на її нинішнього голову (а тоді – члена ЦВК) Михайла Охендовського. Пікантності цьому моменту додає той факт, що восени 2012 року в Україні відбулися парламентські вибори, й Партія регіонів зрештою вийшла лідером голосування.

У ЦВК інформацію про ймовірні зв’язки з Партією регіонів її членів назвали спробою зриву довиборів у семи округах, запланованих на 17 липня.

Сам Михайло Охендовський у вівторок заявив, що ніколи не брав хабарі і їздив у відрядження лише від ЦВК. «У 2012 році, як членом виборчої комісії, мною було здійснено низку закордонних відряджень. Але у будь-якому разі це не могли бути відрядження від будь-якої з політичних сил. Державний службовець відряджається у відрядження тільки тим органом, в якому він працює», – додав Охендовський.

Два мільйони на «Нашу Україну»?

Серед несподіванок «чорної бухгалтерії» – нібито видатки Партії регіонів на «Нашу Україну» – політичну силу, пов’язану з третім президентом Віктором Ющенком. З цієї звітності виходить, нібито у другій половині 2012 року регіонали витратили на «Нашу Україну» майже 2 мільйони доларів. Отримувачем більшої частини цих грошей вказаний колишній голова Української народної партії Юрій Костенко.

Сам Костенко спростовує зв’язки з Партією регіонів і каже, що не знає, як його прізвище потрапило до такого списку. «Всі питання по фінансуванню можна дізнатися виключно у Бондарчука (Сергій Бондарчук на той момент був керівником штабу політсили на виборах 2012 року – ред.)», – зазначив Юрій Костенко у коментарі журналістам програми «Схеми».

Сергія Бондарчука Генеральна прокуратура розшукує через Інтерпол із літа 2015 року. Як стало відомо у вівторок, він попросив політичного притулку у Великій Британії

Співпрацю заперечують не всі

Є серед фігурантів оприлюднених матеріалів і ті, хто свої зв’язки з Партією регіонів не заперечує. Наприклад, політолог Кость Бондаренко у вівторок підтвердив співпрацю з цією політсилою у коментарі виданню «КП в Україні». У своєму «Фейсбуці» він написав: «Заздріть мовчки! На цьому мої коментарі вичерпано».


Підтвердив факт своєї співпраці з Партією регіонів у 2012 році і журналіст, нині – генеральний директор телеканалу «Мега» Олексій Мустафін. Як пояснив він у коментарі Радіо Свобода, він працював консультантом у Партії регіонів у 2012-2013 роках.

Водночас заперечив отримання грошей від Партії регіонів політтехнолог Володимир Грановський. У матеріалах, оприлюднених у вівторок, прізвище Грановського фігурує поруч із сумою у 2 мільйони доларів.

Чорновіл каже, що бачив схожу звітність на власні очі

Депутат Верховної Ради попередніх скликань Тарас Чорновіл вийшов із Партії регіонів наприкінці 2008 року. За його словами, так звана «чорна каса» – цілком реальне явище. Він, наприклад, бачив аналогічну звітність за 2006-2007 роки.

Тарас Чорновіл
Тарас Чорновіл

Як пояснює Чорновіл, кошти для «чорної каси» – це не гроші з державного бюджету як такі. Йдеться радше про внески, які робили у бюджет партії представники великого бізнесу, наближені до політсили, і які від цього мали користь. «Внески свої робили всі, хто мав серйозний бізнес, який десь «жирував» або на державних ресурсах, або на природних ресурсах. Відповідно, з цих грошей вони мали ділитися. За це вони отримували можливість впливати на формування партійного списку, партійної політики, на лобістські зусилля», – розповідає колишній парламентар.

Нинішнє оприлюднення Чорновіл пов’язує з політичною боротьбою. Він зокрема нагадує, що Віктора Трепака (колишнього першого заступника голови СБУ, який заявив про передачу матеріалів щодо «чорної бухгалтерії» Партії регіонів у Національне антикорупційне бюро) вважають наближеним до екс-очільника СБУ Валентина Наливайченка, який наразі – у політичному союзі з лідером «Батьківщини» Юлією Тимошенко. Він також каже, що чув версію про те, що оприлюднення такої інформації може бути вигідним керівництву держави.

Однак сам Чорновіл, як він розповів у коментарі Радіо Свобода, схиляється до версії, що може йтися про протистояння всередині самого «Опозиційного блоку» – з огляду на зростання популярності цієї політсили в останні місяці.

Це чергова типова війна в середовищі Партії регіонів. Вкотре зливають інформацію, щоб підняти одних, а загубити других
Тарас Чорновіл

«Це чергова типова війна в середовищі Партії регіонів. Вкотре зливають інформацію, щоб підняти одних, а загубити других. У списку переважно немає людей Льовочкіна – це удар по Колеснікову і його людях», – вважає Тарас Чорновіл.

В самому «Опозиційному блоці» у вівторок оприлюднення «чорної бухгалтерії» назвали відволіканням від проблем, із якими не вдається впоратися нинішній владі. Такий коментар журналістам у кулуарах Верховної Ради дав депутат Михайло Папієв.

Тарас Чорновіл зазначає, що, за його даними, така неофіційна бухгалтерія притаманна всім партіям.


На цю ж тему:

30.05.2016
У «чорній бухгалтерії» Партії регіонів і ті, хто нині найгучніше виступає у парламенті – Луценко

«Коли будуть оприлюднені списки Трепака, ви дізнаєтесь, що фінансували зовсім не Партію регіонів, а зовсім інші партії» далі

30.05.2016
«Чорна каса» Партії регіонів чи «чорна мітка» колишній владі?

Документи тіньової бухгалтерії колишньої партії влади оприлюднюють одночасно журналісти-розслідувачі, колишні та нинішні депутати й посадовці далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG