Доступність посилання

ТОП новини

Із безвізовим режимом для України слід очікувати затримок – експерт


На тлі напливу біженців ЄС прагне краще контролювати міграцію, тому побоюється напливу людей і з інших держав-сусідів

Брюссель – Зі скасуванням віз для Грузії трохи зачекаємо – до такого рішення прийшли напередодні європейські дипломати у Брюсселі. При цьому аналітики додали, що, вочевидь, подібна доля спіткає і візову лібералізацію для українців. Усе це – наслідки негативних настроїв щодо міграції, дебатів про місце Великої Британії в ЄС та інших проблем європейців. Фахівці у співдружності наголошують на тому, що навіть виконані умови й критерії не гарантують, що ЄС поспішатиме відкривати свої кордони новим державам.

Головні ініціатори затримки скасування віз для Грузії, як пояснюють в європейських дипломатичних колах, – Берлін та Париж. При цьому уточнюють, що не йдеться про припинення всього процесу, а лише про обережність.

Ґрант Костанян
Ґрант Костанян

Тим часом саме ця політична обережність окремих столиць ЄС може зробити ситуацію з візами для України навіть складнішою, ніж грузинську. «Відсутність бажання, що має місце щодо грузинів, може бути навіть більшим щодо українців», – припускає аналітик із Центру європейських політичних досліджень Ґрант Костанян.

Тепер рішення має бути політичним. Тепер ми бачимо, що слід очікувати затримок
Ґрант Костанян

«Тепер рішення має бути політичним, адже можна виконати технічні елементи, однак це не означає, що політична частина справи буде легкою, – пояснює експерт. – Тепер ми бачимо, що слід очікувати затримок. Тут домінують негативні відчуття щодо міграції, йдуть дебати щодо можливості виходу Британії з ЄС, де міграція теж відіграє свою роль. Рішення тепер – за європейськими державами, але коли Франція та Німеччина проти, то все стає проблематичним».

Європейська комісія, яка є своєрідним урядом ЄС, дійшла висновку, що Грузія і – згодом – Україна готові до надання їм можливості безвізових подорожей Шенгенським простором. Тепер своє слово мають сказати Європейський парламент і держави-члени.

Безвізовий режим може викликати бурхливу реакцію європейців Моро Дефарж

Філіп Моро Дефарж
Філіп Моро Дефарж

Тим часом на запитання: «Чи будуть українці восени подорожувати Євросоюзом без віз, як це прогнозують у Києві?» відомий паризький аналітик із Французького інституту міжнародних відносин Філіп Моро Дефарж відповідає, що далеко у цьому не впевнений.

Я не бачу наразі підстав для лібералізації візової політики. Сьогодні скасування віз українцям може викликати бурхливу реакцію з боку громадської думки ЄС
Філіп Моро Дефарж

«Я не думаю. Євросоюз наразі «наводнений» біженцями, є велика тривога щодо подій на кордонах. Тож я не бачу наразі підстав для лібералізації візової політики. Дійсно, кількість прибулих українців не може порівнюватися з обсягами біженців з Близького Сходу, але сьогодні скасування віз українцям може викликати бурхливу реакцію з боку громадської думки ЄС. Тому політично мені це видається дуже складним», – вважає французький аналітик.

Європейська співдружність на тлі небувалого напливу біженців з Близького Сходу та Північної Африки прагне краще контролювати міграцію і, як наслідок, побоюється напливу людей і з інших держав-сусідів, зокрема, потенційно «безвізової» України, з понад 45-мільйонним населенням.

Водночас у державах Євросоюзу усвідомлюють, що Україна та Грузія, окрім вільних подорожей, у скасуванні віз до країн Шенгенського простору ще вбачають геополітичну перемогу над сусідкою – Росією. Адже цим було б засвідчено: пересічні українці та грузини вже на практиці стали ближчими до співдружності.

Постає запитання: що змінилося б після того, якби ці дві держави внесли до «безвізового списку», де вже на сьогодні налічується 60 країн, включно з Арабськими Еміратами та Брунеєм, де регулярно порушуються основні свободи?


На цю ж тему:

01.06.2016
ЄС варто надати Україні безвізовий режим якнайшвидше

Відкриті кордони віддаляють Україну від Росії та наблизять до Європи можливо навіть більше, ніж війна. далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG