Доступність посилання

ТОП новини

Пожежу на Грибовицькому сміттєзвалищі намагаються ліквідувати літаками


Львів не може впоратися самостійно зі сміттєзвалищем, яке продовжує горіти

Львів – Львів не може впоратись самостійно зі сміттям і сміттєзвалищем, яке знову охоплене полум’ям. 8 червня пожежу локалізували літаками Міністерства надзвичайних ситуацій України. Люди, які проживають поблизу сміттєзвалища, скаржаться на стан здоров’я, багато вивезли дітей із довколишніх сіл. Люди не вірять офіційним заявам і панікують.


Упродовж дня селяни довколишніх зі сміттєзвалищем сіл скаржились на дискомфорт у горлі та головний біль. Багатьом це не перешкоджало працювати у полі, бо пожежа на сміттєзвалищі – це для них річ звична впродовж останніх років. Але на скарги людей раніше ніхто не зважав, як і на ситуацію з Грибовицьким сміттєзвалищем, доки там 30 травня не загинули три рятувальники. Однак чимало селян вивезли дітей із сіл, подалі від сміття і біди.

– Горло постійно дере. Вивіз своїх дітей у Радехів, до тещі, сім і шість років. Треба закривати той смітник і все, не треба вже нічого нам.

– Я вчора возив 7-річну доньку в лікарню, сказали, що через сміттєзвалище якась інфекція є. Не лише моя дитина захворіла, інші теж. Ото починає горіти, горіти. Ще зірветься. Треба давно було закрити. Чи є паніка, ні, але може бути.

– Хотіли колись робити сміттєпереробний завод.

– А хто не дав?

– Та люди не дали.

– А ви оцей салат, що посадили, їсте?

– Та ні, я не люблю. То на базар, – говорили жителі сіл Малі та Великі Грибовичі, які зі своїх городів і подвір’їв спостерігали за сміттєзвалищем.

Ірина Василина, сімейний лікар у Львові, але проживає у Малих Грибовичах. Вона єдина одягнула на свою маленьку племінницю захисну маску. Бо переконана, що дим шкідливий.

Хронічні захворювання загострились у літніх людей. У нас діти часто скаржаться на головний біль. Воно ж горить часто, ми це не завжди бачимо, але відчуваємо
Ірина Василина

«Звертаються люди по медичну допомогу. У дитини горло дере, закладений ніс, хронічні захворювання загострились у літніх людей. Але у нас діти часто скаржаться на головний біль. Приходять зі школи – і лягати, бо болить голова. Воно ж горить часто, ми це не завжди бачимо, але відчуваємо. Заміри ґрунту і води проводили у п’ятницю, які результати свіжі не знаю. Але брали заміри – і наша городина, як кажуть у Львові, не є отруєна», – говорить Ірина Василина.

Ірина Василина
Ірина Василина

Водночас багато львів’ян занепокоєні тим, що вирощену поблизу сміттєзвалища зелень продають на львівських базарах і цього ніхто не контролює. Але їхні побоювання здебільшого обмежуються запитанням до продавців городини; «Чи зелень із Грибовичів?».

Люди вивозять дітей

Хто мав можливість, вивіз дітей не лише з довколишніх зі сміттєзвалищем сіл, але й зі Львова. Екологи громадської організації «Екологія-Право-Людина» наголошують, що внаслідок пожежі у повітря викидаються шкідливі сполуки: діоксини, бензопирени, формальмальдегіди, ціаністий водень, фосгени, а це може зашкодити здоров’ю людей. Ці речовини розсіюються у повітрі у радіусі кілометра, запевняють екологічні інспектори.

Начальник Державної екологічної служби у Львівській області Микола Маланич каже, що вісім днів поспіль, двічі на день, фахівці роблять лабораторні заміри води, повітря, ґрунту.

У периметрі до кілометра є небезпека, а далі все розсіюється у повітрі. Станом на сьогодні немає причин, щоб панікувати. Є прохання до людей, якщо вітер іде у напрямку до них, то закривати вікна
Микола Маланич

«У периметрі до кілометра є небезпека, а далі все розсіюється у повітрі. Станом на сьогодні немає причин, щоб панікувати. Фонить, є забруднення повітря, але це тут, на місці, де горить сміттєзвалище. Є прохання до людей, якщо вітер іде у напрямку до них, то закривати вікна. Діти можуть гуляти на вулиці. Не потрібно робити паніки, ситуацією зумисно намагаються скористатись особи, щоб посіяти паніку», – наголосив Микола Маланич.

Залежно від напрямку вітру, дим розвіюється у різні сторони. Минулого вечора і вночі він віяв у бік Львова. Сьогодні – у протилежний, до сіл, що поблизу сміттєзвалища. Щоб ліквідувати пожежу на сміттєзвалищі, застосували літаки служби з надзвичайних ситуацій, які скидали тонни води з повітря, щоб ліквідувати місця загорання.

Саму пожежу не складно ліквідувати, але є загроза обвалу, через те ми не можемо погасити швидко
Віталій Туровцев

«На місці сміттєзвалища була велика пожежа, була загроза зсуву, тому ми застосували літаки. Ми хочемо спровокувати зсув гори зі сміттям, скидаємо по чотири, вісім тонн води. Саму пожежу не складно ліквідувати, але є загроза обвалу, через те ми не можемо погасити швидко. На місці працюють досвідчені офіцери», – пояснив ситуацію Віталій Туровцев, речник Державної служби з надзвичайних ситуацій у Львівській області.

Втім небезпека у тому, чи під час зсуву сміття не потрапить у фільтраційні водойми і чи витримає дамба. Бо тоді вода з небезпечними інфільтратами потрапить у воду і ґрунт.

Міська влада домовляється з іншими містами

Тим часом Львівська міськрада шукає місця, куди вивозити сміття з міста. Адже Грибовицьке сміттєзвалище закрите, багато міст відмовились приймати сміття, щодня ситуація стає складнішою, бо активісти блокують дороги.

Міський голова Львова Андрій Садовий звернувся до президента України Петра Порошенка і прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням оголосити Львів і два села поблизу сміттєзвалища зоною надзвичайної екологічної ситуації. Львівський мер у проблемі зі сміттям бачить і політичну складову, бо переконаний, що головам райдержадміністрацій наказали не допомагати Львову і не приймати сміття. На сьогодні не вирішено питання і щодо нового полігону для твердих побутових відходів, з жодною громадою не ведуться перемовини. Міський голова Львова зустрівся з мерами міст області, щоб домовитись про вивезення з міста сміття. Кілька представників міст погодились, але якою буде реакція громади на місцях – невідомо.

На сьогодні ще під завалами сміття не знайдене тіло працівника комунального підприємства. Як тільки рятувальники погасять пожежу і техніка зможе працювати, вони відновлять пошук.

Критична ситуація зі сміттєзвалищем у Грибовичах є темою сесії міської ради, яка відбудеться 9 червня. Однак чи буде ухвалено розумне рішення і чіткі подальші кроки для вирішення проблеми, чи переважатиме політична і заробітчанська складова у цьому питанні? Відповідь буде зрозуміла завтра.


На цю ж тему:

06.06.2016
Cміття львів’ян стало проблемою самих львів’ян

У Львові немає чіткої позиції щодо закритого сміттєзвалища, вивезення сміття і побудови заводу далі

31.05.2016
«Ця біда давно могла статись» – активіст про рятувальників, яких накрила лавина сміття

Поблизу Львова шукають трьох рятувальників, які потрапили під величезний завал побутового сміття. Правоохоронці вивчають питання щодо ймовірного перебування під завалом четвертої людини далі

20.11.2013
Кому вигідно, щоб сміттєзвалище залишалося екологічним лихом?

Навіть, якщо на контейнерах є наліпки «скло», «папір», то сміття все-одно скидають в одну машину – Корсун далі
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG