Доступність посилання

ТОП новини

На Всеправославному Соборі українське питання обговорювали в кулуарах – Самохвалова


Вселенський патріарх Варфоломій (посередині) та лідери світових православних церков на Всеправославному соборі. Іракліон, 20 червня 2016 року
Вселенський патріарх Варфоломій (посередині) та лідери світових православних церков на Всеправославному соборі. Іракліон, 20 червня 2016 року

«Якщо Синод Константинопольського патріархату захоче видати грамоту визнання – це робить нашу Церкву – Київський патріархат – легітимною і визнаною у світі»

На Криті завершився Всеправославний Собор. Учасники зібрання – предстоятелі 10 православних церков із 14 – підписали спільне звернення, в якому йдеться про єдність Православної Соборної Церкви. Серед іншого, у підсумкових документах Собору йдеться і про те, що православні єпископи світу моляться «за мир і справедливість в стражденній Україні». Однак питання про автокефалію української православної церкви на Соборі не розглядали. Більше про рішення Собору та його значення в інтерв’ю Радіо Свобода розповіла координатор громадської ініціативи «За Єдину помісну Церкву» Лана Самохвалова.

На Соборі українське питання обговорювали в кулуарах – Самохвалова
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Лана Самохвалова
Лана Самохвалова

– Є три основні речі. Найперше – що Собор відбувся. Для простих вірян, для кліру і для єпископів дуже важливо, що вперше через 1200 років Церква показала свою реальну єдність. Що зібралися разом предстоятелі майже усіх православних церков.

Дуже важливо для України – там не ухвалили документи, які б назавжди ставили шлагбаум перед визнанням української церкви, перед її правом мати самостійність та незалежність

Друге – головне, що цей Собор відбувся, не зважаючи на демарші Московської патріархії. Тому що спротив був страшний і способи відкласти Собор, а, фактично, зірвати – були дуже цинічними.

Третє – дуже важливо для України – там не ухвалили документи, які б назавжди ставили шлагбаум перед визнанням української церкви, перед її правом мати самостійність та незалежність.

– А що цей Собор вирішив безпосередньо для православного віруючого?

– Це питання посту. Віруючі нашої традиції постяться за дуже строгим уставом. Дуже багато багатоденних постів, також середа і п’ятниця. Деякі з постів не дозволяють вживання навіть олії. Інколи треба дотримуватися сухоїдіння. Крім того, перед причастям треба постити три дні та прочитати дуже великі молитви…

Це непроста штука – постити в умовах економічної кризи

Церква зробила послаблення. Нам не скасували багатоденні пости, але нам сказали: звертайтеся до своїх митрополитів, предстоятелів, єпископів. А тим, у свою чергу, сказали, що ви маєте керуватися любов’ю і церковною поблажливістю. І там натякнули, що нехай це вирішується, враховуючи стан здоров’я, соціально-економічні можливості. Адже це непроста штука – постити в умовах економічної кризи.

Фактично, якщо протестант чи греко-католик готові брати шлюб у православній церкві – то ви можете

Другий важливий момент – це право православних одружуватися із християнами інших конфесій. Йдеться лише про хрещених людей. Дали такий дуже поблажливий меседж: фактично, якщо протестант чи греко-католик готові брати шлюб у православній церкві – то ви можете. Це важливо для людей ортодоксальної традиції.

– А це стосується і тих церков, які не були на Соборі?

Чотири церкви вчинили демарш. Чи будуть вони визнавати документи Собору чи не будуть – ми не знаємо

– Це дуже болісне питання. Адже чотири церкви вчинили демарш. Чи будуть вони визнавати документи Собору чи не будуть – ми не знаємо. Росіяни сказали, що вони їх ще вивчають. Я дуже сподіваюся, що наші парафії Московського патріархату зрозуміють: те, що прийняв Вселенський патріарх і ще 9 предстоятелів, є обов’язковим для виконання.

– У нас питання православ’я – не лише релігійне, але й політичне. Напередодні Собору було два звернення: від Верховної Ради – щоби українській православній церкві повернули автокефалію і від групи депутатів – щоби зберегли статус-кво. Після Собору в кого більше підстав для оптимізму?

– Сподіваюся, що більше підстав для оптимізму в української пастви, виразником якої стала більша частина парламенту. Це більше як 60%, зважаючи, що у парламенті зараз, фактично, 420 депутатів – без Криму та окупованої частини Донбасу.

Цього питання не було в порядку денному, але ним були насичені кулуари Собору. Ми чекаємо на подальші рішення Константинопольського патріархату.

– В його компетенції одноосібно ухвалити рішення про автокефалію?

Якщо Синод Константинопольського патріархату захоче видати томос – так звану грамоту визнання – він зможе це зробити одноосібно

– Якщо Синод Константинопольського патріархату захоче видати томос – так звану грамоту визнання – він зможе це зробити одноосібно. І це, незважаючи на те, що скаже Москва, робить нашу Церкву – Київський патріархат – легітимною і визнаною у світі.

– Цей томос стосуватиметься лише Київського патріархату?

Московському патріархату може дати автокефалію лише Москва. А ті, хто стоять біля керма цієї Церкви, її не хочуть

​– Московському патріархату може дати автокефалію лише Москва. А ті, хто стоять біля керма цієї Церкви, її не хочуть. Це ж прихильники російської традиції. Для когось це бізнес, для когось кровні узи із російською традицією. Тому ми чекаємо томос для Київського патріархату. Але тоді, повірте, ніщо не триматиме цілі єпархії в Московському патріархаті.​

Лідери світових православних церков на Всеправославному соборі. Іракліон, 20 червня 2016 року
Лідери світових православних церков на Всеправославному соборі. Іракліон, 20 червня 2016 року

На цю ж тему:

20.06.2016
Собор на Криті є перемогою Вселенського патріарха Варфоломія – релігієзнавець

«Яблуком розбрату між Константинополем і Москвою стало власне українське питання, українська церква і її помісність» – Людмила Філіпович далі

19.06.2016
СКУ закликає Вселенського патріарха надати автокефалію православній церкві в Україні

Напередодні таке ж звернення до Варфоломія І ухвалила Верховна Рада України далі

16.06.2016
Депутати закликали Вселенського патріарха надати автокефалію православній церкві України

Депутати наголошують, що вже два роки Україна потерпає від збройної агресії з боку Росії, визнаної державою-агресором далі

16.06.2016
Москва неминуче визнає автокефальну церкву в Україні – Зоря

«Законним в Україні є не Московський патріархат, а незалежна автокефальна православна церква» далі

15.06.2016
Єдину Помісну церкву мають створювати віряни і священики-патріоти – експерти

Керівництво і спецслужби України мають взяти курс на «демонтаж» Московського патріархату – Самохвалова далі

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG