Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція і більшість – проти урядової версії пенсійної реформи


Київ – У п’ятницю Верховна Рада планує заслухати інформацію Кабінету Міністрів щодо перспектив проведення пенсійної реформи. Щоб відповісти на питання депутатів, до парламенту запросили віце-прем’єра – міністра соціальної політики Сергія Тігіпка. Претензії до урядового законопроекту про реформування пенсійної системи мають як в опозиції, так і у провладній більшості.

Урядовий законопроект щодо реформування пенсійної системи не містить норм, що дозволять збалансувати Пенсійний фонд, кажуть як у провладній більшості, так і в опозиції.

Під час години запитань до уряду фракції меншості мають бажання дізнатися, у чому сенс документу, підписаного прем’єр-міністром Миколою Азаровим, заявив Радо Свобода заступник голови фракції БЮТ-Батьківщини Сергій Соболєв.

«Що хочуть зекономити Янукович, Азаров і Тігіпко завдяки своїм нововведенням? Ми подали законопроекти щодо введення верхньої межі розміру пенсій для усіх, незалежно від того, коли ці люди вийшли на пенсію. Крім того, ми запропонували зменшити непрямі податки, що стосуються фонду заробітної плати. Це дасть можливість припинити виплачувати у конвертах заробітні плати і одразу збільшить реальне наповнення Пенсійного фонду», – запевнив опозиціонер.

Окремі урядовці і Партія регіонів мають різні бачення пенсійної реформи – Стоян

Олександр Стоян
У більшості підтримувати БЮТівські законопроекти не планують, але і від урядового відхрещуються. Запропоновані урядом нововведення несистемні, відтак не дадуть помітного результату, сказав Радіо Свобода депутат від Партії регіонів Олександр Стоян.

«Ми не хотіли би ототожнювати політичну силу, Партію регіонів та фракцію у парламенті з окремими членами уряду, що мають своє бачення пенсійної реформи. Те, що запропоновано, на сьогодні є спробою якимось чином зменшити дефіцит Пенсійного фонду. Впродовж року, якщо закон набуде чинності, дефіцит Пенсійного фонду зменшиться на 1,7 мільярда гривень, а дотація – 60 мільярдів. Відтак, проект ні в якому разі не є комплексною програмою реформування пенсійної системи», – наголосив Стоян.

Регіонали хочуть зробити Тігіпка «цапом відбувайлом» – Фесенко

Володимир Фесенко
Урядові доведеться вкотре переглянути свої пропозиції, припустив Голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

«Якщо робити такі реформи без певних соціальних компенсаторів, це може призвести до серйозних політичних ризиків. Регіонали це розуміють і тому намагаються пом’якшити пенсійну реформу. А паралельно починаються політичні ігри – перекладання відповідальності. Цапом відбувайлом деякі регіонали хочуть зробити Тігіпка. Треба розуміти, що політичні рішення ухвалюють не у парламентському комітеті і не у фракції Партії регіонів. Їх ухвалюють в адміністрації Президента», – сказав політолог.

Тим часом, експерти наголошують, що відсутність зрушень у пенсійній реформі стала причиною відтермінування чергового траншу кредиту Міжнародного валютного фонду, що мав надійти у березі, у розмірі 15,6 мільярда гривень.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG