Доступність посилання

ТОП новини

Балтійський правознавець: російська влада героїзує воєнних злочинців


Суд Латвійської Республіки визнав Кононова винним у геноциді та злочині проти людяності
Суд Латвійської Республіки визнав Кононова винним у геноциді та злочині проти людяності

Рига – Керівництво Росії висловило співчуття з приводу смерті жителя Латвії, колишнього радянського партизана Василя Кононова, в засудженні якого в Латвії як воєнного злочинця Європейський суд із прав людини не знайшов порушень. Експерт із міжнародного права Євген Цибуленко вважає, що своїми діями сучасна російська влада не тільки героїзує воєнних злочинців, але й ображає пам’ять мільйонів воїнів, загиблих у роки Другої світової війни.

У травні 1944 року Василь Кононов разом зі спеціальним підрозділом карателів, перевдягнутими у німецьку військову форму, вбили дев’ятьох жителів латвійського селища Малі Бати, серед яких було три жінки, одна вагітна.

Суд Латвійської Республіки визнав Кононова винним у геноциді та злочині проти людяності. Незважаючи на спроби колишнього карателя оскаржити це рішення у різних судових інстанціях, Велика палата Європейського суду з прав людини врешті визнала законним вирок латвійської сторони.
Колишній радянський партизан Василь Кононов

Вердикт Страсбурзького суду викликав хвилю обурення у Росії, яка підтримувала й надавала фінансову підтримку Кононову в його судових справах проти Латвії. Обидві палати парламенту Росії ухвалили заяви, які засуджували рішення Страсбурзького суду.

Влада Росії у жалобі, але справу Конова продовжуватиме

Співчуття з приводу смерті колишнього радянського партизана висловили президент Росії Дмитро Медвєдєв, прем’єр-міністр Володимир Путін та мер Москви Сергій Соб’янін. Росія збирається підтримати зусилля родичів померлого у процесі перегляду справи Кононова у Європейському суді з прав людини.

Директор Центру з прав людини Талліннської школи права Талліннського технічного університету Євген Цибуленко каже, що важко уявити ситуацію, коли канцлер Німеччини висловлює співчуття із приводу смерті колишнього нациста, або ж влада США робить кумиром лейтенанта Келлі, якого звинувачують у вбивстві в’єтнамців.

«Якщо влада Росії захищає воєнного злочинця, то фактично вона захищає його злочини. Цим самим вони засвідчують, що злочини – це геройство. Якщо жителі Росії це так сприйматимуть, то вони, звичайно, будуть ці злочини повторювати. У принципі, що ми зараз і бачимо – розгул скінхедів у Росії, які кожного дня вбивають когось з іноземців. Це, на мій погляд, прямий наслідок такого ставлення влади», – каже балтійський правознавець.

Розіграш «балтійської карти» потрібний для внутрішнього ринку

На думку Євгена Цибуленка, постаті Конова у Латвії, як і, зокрема, Арнольда Мері в Естонії, якого естонська влада звинувачує у геноциді, потрібні Росії для боротьби з балтійськими демократіями та для прикриття внутрішніх проблем.

«У першу чергу – це такий собі товар для внутрішнього ринку. Російська Федерація будує свою зовнішню політику і об’єднує суспільство зараз на тому, що вони ніби перебувають «у фортеці, оточеній ворогами». А коли навколо одні вороги, то, звичайно, на це легше списати усі свої внутрішні проблеми», – зауважив Євген Цибуленко.

Експерт наголошує, що незважаючи на те, що Кононов був громадянином Росії і судився проти Латвії, він не збирався залишати місце проживання у Ризі.

«Це взагалі дуже відома тактика. Спостерігається вона і в Естонії, де живе багато так званих «професійних росіян», які також постійно скаржаться на Естонію, але водночас до Росії жоден із них переїжджати не бажає. Взагалі – це гарний приклад лицемірства російської політики», – зазначив професор, директор Центру з прав людини Талліннської школи прав Талліннського технічного університету Євген Цибуленко.

Також до теми:

Росія засудила рішення Страсбурзького суду про латвійського партизана

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG